Nahlásiť chybu v článku
Občas sa niekde objaví nejaká chybná informácia, preklep, či nesprávna interpretácia. Budeme radi, ak nás na túto chybu cez tento formulár upozorníte, aby sme ju mohli čo najskôr opraviť. Redakcia TASR.sk
TASR, 24. októbra 2024 10:53
OTS: Prejedzte sa ku krásnej a zdravej pleti. Ako na vnútornú starostlivosť?
Bratislava 24. októbra (TASR/OTS) - Naša pokožka funguje ako zrkadlo zdravia – keď sa v tele niečo zmení, často to vidíme na koži. Môže ísť onedostatok vitamínov či minerálov vstrave, hormonálne zmeny, ale aj ochorenie asním spojené užívanie liekov. Ak je koža bledá, suchá, červená a olupuje sa, môže to byť práve signál, že niečo nie je v poriadku. Farmaceutka Daniela Tomčíková z lekárne Dr. Max v Kežmarku preto upozorňuje, že je dôležité, aby ste sa nestarali len o výber vhodnej kozmetiky, ale aj o správnu stravu, ktorá obsahuje dôležité živiny.
Najlepšou možnosťou podpory pokožky zvnútra je dostatočný prísun vitamínov aminerálov, ktoré sú najviac prospešné, ak ich prijímate zo svojho jedálnička. Pokožke prospievajú vitamíny aminerály, ktoré ju ochraňujú, spomaľujú starnutie, hydratujú ju apodporujú tvorbu kolagénu. Dôležité sú vitamíny C, E, A a B, ktoré sú v ovocí, zelenine aj cereálnych obilninách. „Napríklad 100 gramov špenátu denne zvyšuje imunitu, priaznivo vplýva na elasticitu pokožky aspomaľuje starnutie. Špenát okrem vitamínov obsahuje tiež minerály ako zinok aselén, ktoré chránia bunky pokožky apomáhajú jej pri regenerácii,“ prezrádza pozitívne účinky špenátu odborníčka z Dr. Max.
Červenou zeleninou proti vráskam
Červená zelenina obsahuje betakarotén, ktorý sa vľudskom tele premieňa na vitamín A. Ten nás chráni pred škodlivými UVlúčmi apred spálením pokožky od slnka. Taktiež podporuje produkciu kolagénu vtele. Kolagén zabraňuje vzniku vrások, atým spomaľuje proces starnutia pokožky. Vedeli ste, že už pri dvoch kúskoch mrkvy denne alebo vypitím jedného poháru mrkvovej šťavy vyživujete vašu pokožku?
Preč s celulitídou a vráskami
Dôležité je teda prijímať vitamín C, ktorý pomáha pri regenerácii buniek azvyšuje už spomínanú tvorbu kolagénu. Kolagén sa nazýva bielkovinou mladosti a telo si ho vie vytvárať samo. „Obsah kolagénu tvorí 70 % až 80 %. Snarastajúcim vekom (približne od 25. roku života) ľudské telo postupne stráca schopnosť tvoriť kolagén. Neexistuje spôsob, ako zabrániť úbytku tejto bielkoviny. Jeho pokles vorganizme môže následne viesť kzníženiu pružnosti apevnosti pokožky. Pokožka je viac náchylná ktvorbe vrások acelulitídy,“ vysvetľuje Daniela Tomčíková. Máte oblasť pod očami vpadnutejšiu a tmavšiu? Dôvodom môže byť úbytok kolagénu v tele. Výsledky štúdií hovoria, že účinky kolagénu sú pozorovateľné na pokožke už od 4 do 8 týždňov od začiatku jeho užívania. Kolagén užívajte pravidelne 2 až 3 mesiace, minimálne dvakrát ročne. Na výber sú viaceré formy užívania – nápoj, tableta alebo prášok.
Ovocie mladosti
Ak si doprajete denne aspoň polovicu šálky malého sladkého bobuľovitého ovocia, akým sú maliny, černice, čučoriedky či brusnice, omladzujete sa. Toto ovocie obsahuje totiž veľké množstvo antioxidantov. Silným antioxidantom je aj avokádo. Ku zdravému a krásnemu vzhľadu vám dopomôžu aj raňajky vo forme cereálnych obilnín vrátane celozrnnej pšenice. Výživu pokožke dodá selén prítomný v obilninách. Vitamín E azinok dodajú našej pleti zdravie ažiarivý lesk. Doprajte si vysoký obsah vlákniny, vďaka ktorému sa zbaví vaše telo od škodlivých toxínov.
Pripravte si smoothie
Dnešná doba nám ponúka nespočetné množstvo zdravých a chutných potravín. Jedným z najlepších spôsobov, ako ich využiť, je pripraviť si vlastné smoothie. Tento osviežujúci nápoj je plný vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré naše telo potrebuje. Smoothie je skvelou voľbou na desiatu alebo olovrant. „Odporúča sa začať pomaly, pretože vysoký obsah vlákniny, najmä tým, ktorí nekonzumujú čerstvé ovocie azeleninu pravidelne, by mohol spôsobiť bolesti žalúdka,“ dodáva farmaceutka.
UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.