OTS: Pri príležitosti 10. výročia iniciatívy ...

TASR, 29. novembra 2023 15:16

OTS: Pri príležitosti 10. výročia iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta spustili prvú a najväčšiu úžitkovú fotovoltickú elektráreň v Azerbajdžane

Baku 29. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Nedávno sa oficiálne začala prevádzka projektu solárnej elektrárne 308 MWp Area 60, prvej a najväčšej úžitkovej fotovoltickej elektrárne v Azerbajdžane, ktorá využíva riešenie spoločnosti Sungrow na kľúč, striedače SG320HX a rozvodne vysokého napätia (VN). Tento projekt predstavuje významný vývoj v energetickej štruktúre Azerbajdžanu ako súčasť iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta.

Azerbajdžan patrí medzi prvé krajiny, ktoré podporujú iniciatívu Jedno pásmo, jedna cesta, pričom s Čínou spolupracuje v mnohých oblastiach, ako je doprava, logistika a infraštruktúra. Snaží sa tiež spolupracovať s čínskymi podnikmi, aby spoločne vytvorili uhlíkovo neutrálnu budúcnosť a pomohli tak diverzifikovať
hospodárstvo a znížiť závislosť od ropy a zemného plynu. Cieľom azerbajdžanského ministerstva energetiky je zvýšiť do roku 2030 podiel inštalovaného výkonu energie z obnoviteľných zdrojov v celkovej energetickej bilancii krajiny na 30 %.

Ako prvý úžitkový projekt obnoviteľných zdrojov energie v Azerbajdžane využíva projekt solárnej energie Area 60 iba najmodernejšie striedače spoločnosti Sungrow SG320HX s výkonom 320 kilowattov a je kompatibilný s rozvodňami VN MV8850-LV, aby sa zabezpečila bezpečnosť, vysoká účinnosť, jednoduchá prevádzka a šetrnosť k sieti. Projekt využíva aj inovatívnu konštrukciu veľkých fotovoltických blokov s výkonom 8,85 MW a SVG plne nahradili striedače SG320HX, čo ďalej zvyšuje výrobu energie a znižuje investičné náklady. Okrem toho striedače SG320HX umožňujú stabilnú prevádzku aj v slabých sieťach.

Projekt 308 MWp sa preto rozprestiera na ploche približne 5,5 milióna metrov štvorcových v okrese Gobustan, približne 60 kilometrov juhozápadne od Baku, hlavného mesta Azerbajdžanu. Po uvedení do prevádzky bude vyrábať 500 miliónov kilowatthodín energie ročne. V tom čase by už mohlo využívať zelenú elektrinu 110 000 rodín, čo by viedlo k zníženiu emisií oxidu uhličitého o viac ako 200 000 ton ročne.

„V marci minulého roka sme sa zúčastnili slávnostného spustenia výstavby solárnej elektrárne," uviedol Ilham Aliyev, prezident Azerbajdžanu. „Dnes sme veľmi hrdí na to, že sa táto prázdna časť Absheronského polostrova stala v pomerne krátkom čase zdrojom zelenej energie. Je to pozoruhodný úspech."

James Wu, senior viceprezident spoločnosti Sungrow, sa vyjadril: „Je pre nás cťou spolupracovať na tomto významnom projekte v Azerbajdžane so spoločnosťami Dongfang Electric z Číny a Masdar zo Spojených arabských emirátov. Počas uplynulého desaťročia vniesla Čína vitalitu do energetickej transformácie mnohých krajín a svojimi výrobkami, technológiami a skúsenosťami podporila miestny hospodársky rast. Ako popredný čínsky podnik prispela k tejto iniciatíve aj spoločnosť Sungrow, ktorá poskytuje špičkové riešenia a služby v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Dúfame, že v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta sa bude realizovať čoraz viac projektov v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a náš svet bude čoskoro uhlíkovo neutrálny."

O spoločnosti Sungrow

Spoločnosť Sungrow Power Supply Co., Ltd. („Sungrow") je značka striedačov s celosvetovo najnižším rizikom financovania, ktorá k júnu 2023 nainštalovala na celom svete viac ako 405 GW. Spoločnosť Sungrow, ktorú založil v roku 1997 univerzitný profesor Cao Renxian, je lídrom v oblasti výskumu a vývoja solárnych invertorov s najväčším špecializovaným výskumným a vývojovým tímom v odvetví a širokým portfóliom produktov, ktoré ponúkajú riešenia fotovoltických invertorov a systémov skladovania energie pre komunálne, komerčné, priemyselné a rezidenčné aplikácie, ako aj medzinárodne uznávané riešenia plávajúcich fotovoltických elektrární, riešenia pohonu vozidiel využívajúcich nové zdroje energie, riešenia nabíjania elektrických vozidiel a systémy výroby vodíka z obnoviteľných zdrojov. S 26-ročnou tradíciou v oblasti fotovoltiky dodáva Sungrow produkty pre viac ako 150 krajín po celom svete. Viac informácií o Sungrow nájdete na lokalite www.sungrowpower.com.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2288036/image_967934_11187414.jpg

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2288037/Ilham_Aliyev_grid_connection_ceremony.jpg

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/1344575/Logo.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring