Nahlásiť chybu v článku
Občas sa niekde objaví nejaká chybná informácia, preklep, či nesprávna interpretácia. Budeme radi, ak nás na túto chybu cez tento formulár upozorníte, aby sme ju mohli čo najskôr opraviť. Redakcia TASR.sk
TASR, 6. decembra 2024 13:05
Bratislava 6. decembra (TASR/OTS) - Silná imunita je v aktuálnej chrípkovej sezóne veľkým pomocníkom. A práve probiotiká a prebiotiká jej môžu poriadne pomôcť. Hoci znejú oba názvy podobne, v ľudskom tele majú úplne odlišné úlohy. Farmaceutka Jana Dubajová zo žilinskej lekárne Dr. Max vás v nasledujúcich riadkoch prevedie probiotikami aj prebiotikami a naučí vás, ako pomôžu zlepšiť zdravie, aké majú účinky či v ktorej strave ich možno nájsť.
Tráviaci systém človeka obsahuje komplexný ekosystém pozostávajúci znespočetného množstva baktérií, ktoré existujú vrovnováhe simunitným systémom človeka. Toto navzájom užitočné „partnerstvo“ bolo vytvorené evolúciou, no identita týchto baktérií bola dlhé obdobie iba veľkou záhadou.
Probiotikami proti infekciám
Probiotiká sú definované ako živé mikroorganizmy. Ak sú podávané vdostatočných množstvách, majú preukázateľne pozitívny efekt na hostiteľa/príjemcu. Často ich ale laicky nazývame malé priateľské baktérie. Medzi ich dokázané apotenciálne účinky patria napríklad skrátenie trvania hnačky, ovplyvnenie prejavov laktózovej intolerancie, pozitívne ovplyvnenie priebehu infekcie baktériami Salmonella aClostridium difficile, liečba kvasinkovej infekcie či prevencia rakoviny, alergických ainfekčných ochorení udetí.
Najčastejšie sa využívajú baktérie zrodov Lactobacillus aBifidobacterium, ale aj druhy Enterococcus faecium, Streptococcus thermophilus akvasinka Saccharomyces cerevisiae. „Laktobacily vyzerajú ako paličky, ktoré sa zoskupujú do retiazok. Ich názov je odvodený od schopnosti premieňať rôzne cukry na kyselinu mliečnu. Preto sa nazývajú aj baktériami mliečneho kvasenia,“ prezrádza Jana Dubajová z Dr. Max. Kyselina mliečna je látka, ktorá vytvára nízke pH azároveň chráni sliznicu čreva pred vniknutím iných mikroorganizmov. Niektoré znich sa používajú vmliekarenskom priemysle (jogurty, kefírové mlieko, zakysanka, bryndza). Medzi najznámejšie patria Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus aLactobacillus bulgaricus. Veľmi často sa kombinujú vo výživových doplnkoch avoľnopredajných liekoch sbifidobaktériami. Farmaceutka vysvetľuje, že sú to prvé baktérie, sktorými príde novorodenec do kontaktu pri narodení prirodzenou cestou.
Prebiotiká vyživujú „dobré“ baktérie
Účinnosť probiotík možno zvýšiť výberom účinnejších kmeňov, kombináciou viacerých kmeňov alebo kombináciou probiotík sprebiotikami. Práve prebiotiká sú hlavným zdrojom výživy pre „dobré“ baktérie vhrubom čreve. Sú to potravinové sacharidy nestráviteľné vhornej časti tráviaceho systému, napríklad inulín arôzne iné takzvané oligosacharidy. Podporujú rast aaktivitu baktérií vhrubom čreve. Kým vtenkom čreve sú nestráviteľné, vhrubom čreve ich spracúvajú prítomné probiotické baktérie, pre ktoré predstavujú zdroj energie. Ďalším mechanizmom, ktorým dokázateľne prospievajú človeku, je zvýšená tvorba kyselín skrátkym reťazcom. Tieto výnimočné látky zlepšujú zdravotný stav hrubého čreva. Prebiotiká aniektoré druhy vlákniny (napríklad psyllium) takisto zväčšujú objem stolice viazaním vody, vďaka čomu dochádza kzmäkčeniu stolice apredchádza sa tak zápche. Tým zároveň prispievajú kzníženiu rizika nádorových ochorení, ako napríklad rakoviny hrubého čreva akonečníka. Vkombinácii sprobiotikami zlepšujú vstrebávanie vápnika, ateda majú antiosteoporotický efekt. Medzi najznámejšie anajčastejšie prebiotiká využívané vmedicínskej praxi patria fruktooligosacharidy(fruktany) agalaktooligosacharidy.
Kde v strave nájsť prebiotiká?
Prebiotiká sú tiež súčasťou našej stravy. Ide však najmä oto, či konzumujeme dosť prebiotických potravín, aby probiotické baktérie mali dostatok živín. „Ich hlavným zdrojom je surová zelenina aovocie (cibuľa, cesnak, pór, artičoky, jablká, marhule, banány, bobuľové ovocie) astrukoviny či obilniny (fazuľa, hrach, ľanové semienka, ovsené vločky),“ vymenúva farmaceutka z Dr. Max. Probiotiká aprebiotiká nemožno považovať za všeliek, avšak ich konzumácia vdostatočnom množstve zohráva vnašom živote nezastupiteľnú úlohu.
UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.