OTS: Program Achillove Dáta otvára dvere začínajúcim novinárom

TASR, 10. júna 2024 11:42

Praha 10. júna (TASR/OTS) - Nadácia Bakala Foundation spúšťa nový ročník programu Achillove Dáta, určeného pre začínajúcich novinárov. Tento dvojfázový program sa skladá z jesenných prednášok, po ktorých nasleduje skupinová práca pod vedením mentora. Ponúka jedinečnú príležitosť spoznať novinársku prácu a získať cenné zručnosti, akými sú vedenie rozhovorov a základy investigatívnej žurnalistiky.

Nadácia Bakala Foundation už ôsmy rok organizuje tento etablovaný novinársky program, ktorý je otvorený nielen pre českých študentov, ale aj pre študentov zo Slovenska, Poľska a Maďarska. Účastníci si vyskúšajú, čo reálne zahŕňa novinárska profesia a získajú potrebnú prax pre svoje budúce projekty. Úspešne dokončené projekty v rámci programu Achillove Dáta majú tiež jedinečnú šancu byť publikované v jednom z partnerských médií programu.

Program je otvorený pre študentov všetkých bakalárskych aj magisterských odborov, vrátane žurnalistiky, mediálnych štúdií, politológie, práva, medzinárodných štúdií, informatiky, ale i ďalších. „Veríme, že v každom odbore sa môže skrývať talent pre žurnalistiku," hovorí Václav Pecha, riaditeľ Bakala Foundation. „Achillove Dáta dajú študentom jedinečnú šancu skúsiť si profesiu novinára na vlastnej koži. Zároveň im program umožňuje nadviazať kontakty s odborníkmi z novinárskej oblasti a budovať si siete pre budúcu kariéru."

Účastníci si pod vedením skúsených mentorov osvoja kľúčové novinárske zručnosti. Naučia sa vyhľadávať a overovať údaje a fakty, pútavo písať hĺbkové analytické texty, dodržiavať novinársku etiku a zvládať tímovú prácu. Nadobudnuté vedomosti následne využijú v skupinovej práci na rôznych prípadoch alebo témach.

Medzi záverečnými prácami z predchádzajúcich rokov programu boli analýzy s celospoločenským dopadom. Účastníci skúmali aplikáciu TikTok a súvisiace spoločenské hrozby, analyzovali otázku legalizácie kratomu a zaoberali sa návrhom na dodávku „zelenej“ energie z Azerbajdžanu. Výsledky ich práce boli publikované v médiách ako Deník N, Ekonom a na webovej stránke Nadácie Zastavme korupciu.

Prihlášky do programu je možné posielať od 29. mája. Posledný termín na predloženie prihlášok je 30. septembra. Kurz je bezplatný a zahŕňa cestovné a ubytovacie náklady pre účastníkov, ktorí nie sú z Prahy. Viac informácií o programe a prihlášku nájdete na stránke Nadácie Bakala Foundation (https://www.bakalafoundation.org/programy/achillova-data/).

Program Achillove Dáta organizuje Nadácia Bakala Foundation v spolupráci so slovenskou Nadáciou Zastavme korupciu a s podporou Veľvyslanectva USA v Českej republike. Absolventom kurzu Achillove Dáta bol aj slovenský investigatívny novinár Ján Kuciak. V jeho odkaze naďalej pokračuje Investigatívne centrum Jána Kuciaka, ktoré je taktiež jedným z partnerov projektu.

Mediálny kontakt: Tereza Fialová Junior PR Konzultantka, MSL Czech Republic Telefón: +420 601 354 062 Email: tereza.fialova@mslgroup.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring