OTS: Prvá globálna jadrová elektráreň IV. generácie vybudovaná v spolupráci ...

TASR, 27. decembra 2023 8:56

OTS: Prvá globálna jadrová elektráreň IV. generácie vybudovaná v spolupráci so Shanghai Electric vstupuje do komerčnej prevádzky

ŠANGHAJ 27. decembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ -- Demonštračný, svetovo prvý projekt jadrovej elektrárne vybavenej jadrovou technológiou IV. generácie s modulom vysokoteplotného reaktora Shidaowan využívajúceho guľové palivové články chladené plynom, ktorej jedným z dodávateľov základného vybavenia je spoločnosť Shanghai Electric, vstúpil do komerčnej prevádzky po úspešnom dokončení 168-hodinovej skúšky, ktorá potvrdila, že všetky systémy spĺňajú funkcie podľa návrhu. Týmto míľnikom sa Čína posúva do vedenia v inováciách v oblasti jadrovej energie, keď pokračuje v hľadaní bezpečných, spoľahlivých a udržateľných zdrojov jadrovej energie, aby jej uľahčili dosiahnuť cieľ v podobe maximálneho množstva uhlíka a uhlíkovej neutrality.

Výroba energie premenou jadrovej, tepelnej, mechanickej a elektrickej energie pomocou vysokoteplotného reaktora využívajúceho guľové palivové články, celosvetovo uznaného ako štvrtú generáciu technológie jadrových elektrární, sa pýši svojou neodmysliteľnou bezpečnosťou a všestrannosťou, má obrovský potenciál komerčného využitia ako alternatívneho riešenia pri získavaní energie k zdrojom energie z fosílnych palív.

Demonštračný projekt reaktora Shidaowan využívajúceho guľové palivové články chladené plynom, ktorý začal v roku 2006 a bol postavený v roku 2012, je jedným zo 16 hlavných národných vedeckých a technologických projektov, nachádzajúci sa na rovnakej úrovni s čínskym lunárnym výskumným programom a vývojom navigačného satelitného systému BeiDou.

Spoločnosť Shanghai Electric, jeden z hlavných účastníkov projektu, zabezpečila vybavenie vrátane tlakových nádob reaktora, vnútorných častí kovového jadra, mechanizmov ovládania a pohonu, systémov vypnutia, turbín, primárnych héliových ventilátorov a héliových kompresorov. Dokončenie elektrárne znamená záver dekádu trvajúceho úsilia pod vedením popredných čínskych poskytovateľov riešení získavania energie s cieľom prekonať výzvy v snahe vyvinúť vlastné inovované riešenia v oblasti prelomovej technológie jadrovej energie. 93,4 percenta vybavenia použitého v reaktore je vyrobených čínskymi spoločnosťami.

Tlakové nádoby reaktora, pre tento projekt na mieru navrhnuté spoločnosťou Shanghai Electric, sa pýšia väčšími rozmermi a zložitejšími konštrukciami v porovnaní s ich trhovou konkurenciou, lámu rekordy v rámci odvetvia svojou výškou a hmotnosťou. Vnútorné časti kovového jadra vyrobené pre projekt, sú svetovo najväčšie vnútorné časti kovového tenkostenného jadra, predstavujú prevratný úspech vypĺňajúci medzeru na čínskom trhu. Spoločnosť, stavajúc na svojich 20-ročných skúsenostiach, vyvinula svoj svetovo prvý vysokoteplotný, vysokotlakový, vysokovýkonný elektromagnetický primárny héliový ventilátor.

Reaktor, ktorý využíva guľové palivové články, je predurčený pretvoriť budúcnosť celosvetového vývoja jadrovej energie svojimi mimoriadnymi bezpečnostnými prvkami. Zaisťuje, aby zostal reaktor v bezpečí bez akéhokoľvek zásahu aj v prípade poruchy všetkých chladiacich systémov, zabraňujúc roztaveniu jadra a úniku rádioaktívneho materiálu. Z hľadiska významného pokroku v oblasti čínskej bezpečnosti jadrovej energie a inovácií jadrových technológií, úspešné uvedenie demonštračného projektu výrazne poháňa spôsobilosť Číny byť na čele celosvetového odvetvia jadrovej energie, čím sa stáva priekopníkom budúceho pokroku pri výrobe udržateľnej a bezpečnej energie.

Pre viac informácií navštívte: https://www.shanghai-electric.com/group_en/.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1800747/logo_new_Logo.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring