OTS: Prvý ročník BRST prilákal účastníkov z viac ako 80 krajín ...

TASR, 8. novembra 2023 9:41

OTS: Prvý ročník BRST prilákal účastníkov z viac ako 80 krajín s cieľom posilniť spoluprácu v oblasti vedy a techniky

Čchung-Čching 8. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Správa z iChongqing – Dňa 6. novembra sa začala prvá Konferencia Jedno pásmo, jedna cesta o výmene poznatkov v oblasti vedy a technológií (Belt and Road Conference on Science and Technology Exchange, BRST) v juhozápadnom čínskom meste Čchung-čching pod heslom „Spoločne za inovácie, rozvoj pre všetkých".

Čínsky prezident Si Ťin-pching poslal prvej konferencii BRST blahoprajný list. Vo svojom liste uviedol, že sa úspešne uskutočnil tretí ročník Fóra pre medzinárodnú spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta, čím sa podľa agentúry Xinhua začala nová etapa kvalitného rozvoja iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (BRI), ktorého dôležitou súčasťou je vedecko-technická spolupráca.

Na konferencii sa zúčastnilo viac ako 300 zahraničných hostí z viac ako 80 krajín vrátane držiteľov Nobelovej ceny, zahraničných akademikov, odborníkov, vedcov a rektorov známych zahraničných univerzít. Spolu s 500 domácimi odborníkmi, vedcami a podnikateľmi sa na podujatí zúčastnilo 800 účastníkov.

Na konferencii bola zverejnená Iniciatíva medzinárodnej spolupráce v oblasti vedy a techniky, ktorá obhajuje a uplatňuje koncepciu medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce, ktorá je otvorená, spravodlivá a nediskriminačná, a spolupracuje na budovaní globálneho vedecko-technického spoločenstva.

Začala sa tiež výstavba Zóny spolupráce v oblasti vedy a technologických inovácií v rámci BRI v regióne Chengdu-Chongqing a bol zverejnený Osobitný plán spolupráce v oblasti vedy a technologických inovácií v rámci BRI a Správa o rozvoji inovatívnej Hodvábnej cesty.

Na úvodnom prejave prvej konferencie BRST zverejnil Carsten Fink, hlavný ekonóm Svetovej organizácie duševného vlastníctva, Globálny inovačný index pre rok 2023 Top 100 vedeckých a technologických klastrov. Medzi najlepšími desiatimi sa umiestnilo niekoľko čínskych miest vrátane Pekingu, Šanghaja a Su-čou, čo svedčí o ich úrovni a vplyve inovácií v celosvetovom meradle.

Konstantin Novoselov, laureát Nobelovej ceny za fyziku za rok 2010, uviedol, že jeho tím sa zaoberá touto oblasťou v spolupráci s Výskumným inštitútom Národnej univerzity v Singapure (NUS) v Chongqingu a zameriava sa na zvýšenie výroby grafénu. Predpokladá, že v budúcnosti budú roboty špecializované na získavanie údajov vytvárať rozsiahle súbory údajov pre strojové učenie, čím sa výrazne posunie materiálová veda.

Tento rok si pripomíname 10. výročie iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta. V uplynulom desaťročí sa prehĺbil mechanizmus vedecko-technickej spolupráce, častejšie sa uskutočňovali výmeny výskumných pracovníkov a výsledky vedecko-technickej spolupráce boli čoraz plodnejšie, uviedol 30. októbra Zhang Guangjun, námestník ministra pre vedu a techniku.

Viac informácií nájdete na stránke: https://www.ichongqing.info/special/belt-and-road-conference-on-science-and-technology-exchange/

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2268534/image_1.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring