OTS: Reakcia predsedu Najvyššieho súdu SR na vyjadrenia sudkyne Najvyššieho...

TASR, 25. júla 2013 16:43

OTS: Reakcia predsedu Najvyššieho súdu SR na vyjadrenia sudkyne Najvyššieho súdu SR Eleny Berthotyovej o strachu v justícii.

Bratislava 25. júla (TASR-OTS) - Predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin vyzýva sudkyňu Elenu Berthotyovú, aby sa uchádzala o post disciplinárnej sudkyne. "Kolegyňa Berthotyová sa bude môcť sama presvedčiť, že nikto nie je zastrašovaný. Rovnako konečne sa jej otvoria oči a pochopí, čo v praxi spôsobili legislatívne zmeny z pera pani Žitňanskej, ktorá zámerne znefunkčnila disciplinárne konania," vyhlásil predseda Štefan Harabin, na margo tvrdení pani Berthotyovej, ktorá sa "bojí".

Žitňanská legislatívnym zmiernením disciplinárnych trestov zachránila talár pre viacerých sudcov, ktorí po hrubých chybách prepustili obžalovaných z vrážd z väzby na slobodu, napr. i sudcovi Jánovi Mihálovi z najvyššieho súdu v kauze "Okoličány". "Za takéto chyby musí sudcovi hroziť v prípade uznania viny najprísnejší trest - strata funkcie," zdôraznil Harabin.

Podľa jeho slov sudkyňa Berthotyová dobre vie, že počas ministrovania Daniela Lipšica bolo podaných historicky najviac disciplinárnych návrhov na sudcov (viac ako 70), z ktorých práve vyše 80 percent skončilo "v koši". Naopak Harabin ako minister podal najmenej disciplinárnych návrhov na sudcov – tri prípady.

Kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš ed

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring