OTS: Reakcia predsedu NS SR na vyhlásenie niekoľkých sudcov NS SR...

TASR, 14. augusta 2013 17:16

Reakcia predsedu NS SR na vyhlásenie niekoľkých sudcov Najvyššieho súdu k včerajšiemu verdiktu Ústavného súdu SR.

Bratislava 14. augusta (TASR-OTS) - Ani senát Ústavného súdu nemôže zjavne svojvoľne rozhodovať v prospech podozrivých mafiánov a v neprospech štátu v prípade pochybných ekonomických káuz, kde sa viedlo trestné stíhanie konkrétnych osôb.

Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin rozhodne odmieta nepodloženú a politickú kritiku, verejnosti už dobre známych 7 sudcov najvyššieho súdu na čele s Karabínom a Paludom. Nepredložili žiadne odborné ani ústavno-zákonné argumenty.

Všetky opatrenia k rozvrhu práce na Najvyššom súde za predsedovania Štefana Harabina boli transparentne prerokované v sudcovskej rade a zverejnené na internete. Ani jeden zo zákonných sudcov tieto zmeny nenamietal. Rovnako ústavný súd nikdy zmeny v rozvrhu práce neoznačil za porušenie práv účastníkov. Predsedovia súdov robia bežne v priebehu roka desiatky zmien v rozvrhu práce. Každý občan si môže prečítať na internete zmeny v rozvrhoch na všetkých súdoch.

"Môjmu predchodcovi Karabínovi pripomínam, že on urobil tiež desiatky zmien v rozvrhu práce a niektoré bez príslušného prerokovania. Vo veci, kde mohli rozhodovať výhradne iba špeciálni sudcovia s bezpečnostnou previerkou, dokonca sám zložil nový senát. Išlo o kauzu zo Špeciálneho súdu a na Najvyššom súde zmenil zloženie senátu tak, že nechal rozhodovať sudcov, ktorí neboli zaradení do špeciálnych senátov Najvyššieho súdu a nemali v zmysle platného zákona povinnú bezpečnostnú previerku," spresnil Harabin.

Najvyšší súd dáva verejnosti k dispozícii uznesenie Ústavného súdu v kauze tzv. Duckého zmeniek z 18. júna 2003 I. ÚS 126/03-55, ktorý rozhodol, že zmena v rozvrhu práce z pera vtedajšieho podpredsedu Najvyššieho súdu Juraja Majchráka v zložení senátu v tejto miliardovej kauze, nebola porušením práv účastníka na zákonného sudcu.

"Verejne sa pýtam koľko stojí zmena právneho názoru v rovnakej veci v senáte ústavného súdu, ak sú v hre miliardy?" uvádza predseda Najvyššieho súdu Harabin. Podľa jeho slov je zarážajúce, že verejnoprávna RTVS sa priklonila k pochybným indivíduám, ktoré chcú na kriminálnej kauze Duckého zmeniek obrať občanov o miliardy. "Kritika Najvyššieho súdu by bola oprávnená, ak by sme prepúšťali kriminálnikov za nejasných okolností, alebo prisudzovali miliardy schránkovým firmám na úkor štátu. Ale to sa, pokiaľ budem predsedom súdu nestane. Teším sa preto na dnešnú show môjho predchodcu Karabína na RTVS. Jeho kritika je pre slušných sudcov, ktorí sa nedajú kúpiť a zastrašiť vyznamenaním," uzavrel Harabin.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt jk

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring