OTS: Revízori budú môcť kontrolu nahrať

TASR, 28. februára 2013 14:52

Bratislava 28. februára (TASR-OTS) - Od 1. marca 2013 budú zamestnanci prepravnej kontroly – revízori vybavení špeciálnym technickým zariadením na vyhotovenie audio záznamu.

Dopravný podnik Bratislava, akciová spoločnosť chce týmto krokom prispieť k zvýšeniu bezpečnosti, dodržiavaniu zákonov v oblasti dopravy a Prepravného poriadku. Cieľom je prevencia ako aj samotné odhaľovanie porušovania právnych predpisov v oblasti korupcie, bezpečnosti osôb, majetku, zamedzeniu vyskytujúceho sa násilia či neslušného správania zo strany cestujúcich voči revízorom, zamestnancom strážnej služby, prípadne aj voči privolanej hliadke policajného zboru a naopak. "Na základe zvukových nahrávok, ktorými budeme v zákonom stanovenej lehote 7 dní disponovať, budeme môcť objektívne posúdiť a doriešiť sporné, prípadné konfliktné situácie, ktoré môžu nastať pri výkone prepravnej kontroly," vyjadril sa predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Ing. Ľubomír Belfi. Dopravný podnik Bratislava bude monitorovať pomocou audio záznamu priestory prístupné verejnosti (vozidlá a zastávky MHD, kde môže prebiehať výkon kontroly) za účelom verejného poriadku a bezpečnosti.

"Veríme, že týmto skvalitníme služby a vylepšíme mienku cestujúcich o našich revízoroch. Sťažností na ich správanie je množstvo, nie vždy sa však podarilo preukázať pochybenie počas výkonu prepravnej kontroly. Zároveň však treba podotknúť, že v mnohých prípadoch samotní cestujúci cestovali bez platného cestovného lístka, nesprávali sa slušne a odmietali uznať oprávnenosť udelenej pokuty. Z ich strany nebol dodržaný Prepravný poriadok a Tarifa MHD v Bratislave. Po vyhotovení audio záznamu budeme disponovať jednoznačným dôkazom, ktorý môže byť použitý v trestnom konaní, konaní o priestupkoch a občianskoprávnych konaniach," dopĺňa generálny riaditeľ Belfi.

DPB, a. s. podľa zákona č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších zákonov zabezpečil označenie priestoru ako monitorovaného, a to výlepom nálepiek vo vozidlách a tiež v priestoroch všetkých zastávok MHD. Bratislavský dopravca pri tomto informačnom systéme dodržal ustanovenia na zabezpečenie ochrany osobných údajov. Okrem označenia o monitorovaní priestoru, revízor pri prepravnej kontrole upozorní cestujúceho bez platného tarifného vybavenia, že bude vyhotovený audio záznam v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov. Zamestnanec prepravnej kontroly nemá možnosť vykonávať žiadne zásahy do záznamu – prehrávanie, prípadne likvidáciu záznamu.

DPB, a. s. prijal a zadokumentoval technické, organizačné a personálne opatrenia vo forme bezpečnostnej smernice na zabezpečenie ochrany osobných údajov. DPB, a. s. spúšťa v tejto súvislosti kampaň v rádiách a k propagácii tejto informácie prispelo aj mesto, ktoré poskytlo reklamné plochy v Bratislave.

Agáta Staneková, vedúca oddelenia komunikácie a hovorkyňa, Tel.: +421 (0)2 5950 1511, E-mail: stanekova.agata@dpb.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš jk

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring