OTS: Rozkvitnutá flóra a fauna sú skvelým ...

TASR, 20. septembra 2023 11:18

OTS: Rozkvitnutá flóra a fauna sú skvelým príkladom ekologického úsilia provincie Čching-chaj

Peking 20. septembra (OTS/TASR) - /PRNewswire/ - Toto je správa z denníka China Daily:

Severozápadná čínska provincia Čching-chaj, ktorá sa nachádza na Tibetskej náhornej plošine, známej ako „Tretí pól Zeme", je kľúčovou prekážkou ekologickej bezpečnosti v Ázii a vo svete. Vďaka 10-ročnému úsiliu sa provincia stala vzorom pre budovanie ekologickej civilizácie a harmonického spolužitia ľudí s prírodou.

Čching-chaj je štvrtá najväčšia provincia v Číne z hľadiska rozlohy a je domovom prameňov riek Jang-c'-ťiang, Žltej rieky a Lancang. Je tiež známa svojimi bohatými zdrojmi vody, slnečnej a veternej energie. Modrá obloha, zelené hory a priezračná voda patria k tamojším charakteristickým krajinným prvkom.

Národný park Sanjiangyuan, ktorý sa nachádza v provincii Čching-chaj, patril do prvej skupiny národných parkov v Číne. Má jedinečný ekosystém a koncentráciu biodiverzity vo vysokohorských oblastiach.

Jazero Čching-chaj je najväčšie vnútrozemské a najväčšie slané jazero v Číne. Údaje z roku 2021 ukazujú, že vodná plocha jazera Čching-chaj sa za posledné desaťročie zväčšila o takmer 220 km2.

Zákon o ekologickej ochrane Tibetskej náhornej plošiny nadobudol účinnosť na 1. septembra, ako súčasť úsilia na reguláciu ekologickej ochrany na Tibetskej náhornej plošine na národnej úrovni.

Údaje ukazujú, že populácie ohrozených druhov, ako sú leopardy snežné, antilopy tibetské, gazely tibetské a žeriavy čiernokrké, sa z roka na rok zvyšujú.

V provincii Čching-chaj sa nachádza aj veľké množstvo púšte a pustatiny, takže perspektíva rozvoja čistej energie je sľubná. S využívaním bohatej slnečnej, vodnej a veternej energie provincia Čching-chaj buduje parky na výrobu fotovoltickej energie a hybridné elektrárne.

Na konci roka 2022 dosiahol inštalovaný výkon provincie na výrobu elektrickej energie 44,68 milióna kilowattov, z čoho 91,2 percent, teda 40,75 milióna kW, pochádza z čistej energie. A 28,14 milióna kW, teda 62,9 percent, pochádza z novej energie.

Prostredníctvom prenosových kanálov ultravysokého napätia dodáva provincia Čching-chaj zelenú elektrinu pre medzinárodné letisko Daxing v Pekingu a bude slúžiť aj pre nadchádzajúce Ázijské hry v Chang-čou.

„Dokonale si uvedomujeme, že región troch riek a ‚vodná veža' patria nielen provincii Čching-chaj, ale aj národu a svetu. Provincia Čching-chaj sa tu usiluje vybudovať ekologické bezpečnostné bariéry, podporovať ekologický rozvoj a budovať spoločenstvo spoločnej budúcnosti pre ľudí aj prírodu," povedal Čchen Gang, tajomník strany v provincii Čching-chaj v septembri na podujatí propagujúcom rozvoj ekologickej civilizácie v Čching-chaj v meste Sining.

Na podujatie bolo pozvaných približne 150 zahraničných zástupcov z takmer 30 krajín, aby v Čching-chaji preskúmali úspechy provincie pri budovaní ekologickej civilizácie a podpore harmónie medzi ľudstvom a prírodou.

Lídri politických strán z rôznych krajín zdôraznili význam spolupráce medzi národmi pri ochrane ekologického prostredia a uviedli, že Čína sa vydala na cestu modernizácie, ktorá podporuje harmóniu medzi ľudstvom a prírodou.

Fotografia – https://mma.prnewswire.com/media/2214669/Chumar_River_northern_source_Yangtze_River_located_Three_River_Source_National_Park.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring