OTS: SAE žiadajú globálnu zhodu v riadení umelej inteligencie

TASR, 17. októbra 2023 9:43

„Vlády sa musia prestať snažiť regulovať umelú inteligenciu ako celok a namiesto toho sa sústrediť na reguláciu jednotlivých prípadov jej využitia,“ hovorí minister pre umelú inteligenciu Spojených arabských emirátov.

Dubaj 17. októbra (TASR/OTS) - (BUSINESS WIRE) - Minister SAE pre umelú inteligenciu v stredu vyzval krajiny, aby dospeli ku konsenzu o riadení umelej inteligencie (UI) skôr, ako to bolo v prípade Parížskej dohody, ktorej formovanie a nadobudnutie platnosti trvalo roky.

Jeho excelencia Omar Al Olama, štátny minister SAE pre umelú inteligenciu, digitálnu ekonomiku a uplatnenie práce na diaľku, povedal na zhromaždení o generatívnej UI v Dubaji, že krajiny sa musia postaviť ku kontrole UI nanovo.

„Myslím si, že súčasná globálna diskusia o kontrole UI je neúspešná. Namiesto pokusov o riadenie technológie môžeme kontrolovať prípady využitia,“ uviedol.

Počas zhromaždenia, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 2 000 účastníkov z veľkých technologických spoločností a poradenských firiem, ako sú Microsoft, Deloitte, PwC či IBM, založila nadácia Dubai Future Foundation (DFF) novú alianciu technologických spoločnosti Dubai AI Alliance, ktorá má Dubaju pomôcť urýchliť zavádzanie nových technológií a vybudovať jednu z najvyspelejších a najefektívnejších vlád na svete otvorených voči technológiám.

Generálny riaditeľ DFF Khalfan Belhoul vyzval spoločnosti a inovátorov, aby sa pripojili k aliancii, ktorá sa zameria na vývoj inovatívnych technologických pilotných projektov s využitím umelej inteligencie, metaverza a siete Web3.

Dubajská vláda zároveň spustila projekt „Dubai AI“, digitálneho mestského správcu poháňaného generatívnou UI. Celomestská digitálna platforma bude ponúkať obyvateľom aj návštevníkom komplexné informácie, pričom pokryje zdravotnú starostlivosť, obchod a vzdelávanie. Na zhromaždení zaznelo, že sa tým transformujú štátne služby.

Účastníci si okrem toho vypočuli, že globálny bankový sektor by mohol z rozmachu generatívnej UI získať až 400 miliárd USD.

Na globálnej platforme vystúpili odborníci z medzinárodných technologických korporácií a poradenských spoločností. Zástupca spoločnosti PwC uviedol, že automatizácia na pracovisku je vecou blízkej budúcnosti, pretože generatívna UI bude pravdepodobne schopná vo veľkom rozsahu vykonávať každodenné úlohy, ako je napríklad rezervácia letov a generovanie správ, už v priebehu nasledujúcich 18-20 mesiacov.

Hlavný digitálny odborník spoločnosti Deloitte uviedol, že jadrová fúzia, klimatické opatrenia a vývoj liekov budú jednými z hlavných príjemcov generatívnej UI, zatiaľ čo priemyselné a farmaceutické odvetvia patria k tým, ktoré sa novej technológii najrýchlejšie prispôsobia.

Adel Al Redha, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Emirates, povedal, že do novembra jeho aerolínie „umožnia posádkam lietadiel využívať [generatívnu UI] prostredníctvom absolvovania školení na komplexných modeloch.“

Fotografie/Galéria Multimédií dostupná na: https://www.businesswire.com/news/home/53604113/en

Originál tohto textu je oficiálna, záväzná verzia. Preklad uvádzame len ako pomocný text, odvolávajúci sa na originál, ktorý je jediným právne záväzným dokumentom.

Zdroj: AETOSWire

Kontakty

Sara Al Qarout

salqarout@apcoworldwide.com

Zdroj: Dubai Future Foundation

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring