OTS: SDKÚ-DS: K Svetovému dňu darcov krvi

TASR, 14. júna 2013 14:55

Bratislava 14. júna (TASR-OTS) - SDKÚ – DS vyjadruje svoju vďaku a úctu všetkým darcom krvi pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi. Darovanie krvi je jedným z najhumánnejších a najobetavejších činov, ktoré poznáme. Darcovia krvi dobrovoľným darovaním najvzácnejšej tekutiny – krvi, pomáhajú zachraňovať tisíce ľudských životov a realizovať aj tie najkomplikovanejšie operácie na zlepšenie zdravia a kvality života pacientov.

Darcovia krvi sú za svoju ľudskosť oceňovaní formou plakiet a medaily. Ale dobrovoľní darcovia krvi si za svoj prínos pre zdravotníctvo určite zaslúžia oveľa viac.

SDKÚ – DS si uvedomuje tento dlh voči darcom krvi, ktorý slovenské zdravotníctvo má. V. Novotný: „Aj preto som na nadchádzajúcu schôdzu NR SR predložil novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, v ktorej navrhujeme oslobodenie darcov krvi od poplatkov v zdravotníctve“.

Návrhom zákona sa rozširuje okruh osôb, ktoré sú oslobodené od poplatkov za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti - recept, lekársky poukaz, doprava, prednostné ošetrenie a nadštandardný pobyt - o osoby, ktoré sú nositeľmi minimálne bronzovej Janského plakety.

Taktiež je cieľom zákona rozšírenie okruhu poistencov, na ktorých sa vzťahuje limit spoluúčasti na doplatkoch za lieky o držiteľov plakiet. Zdravotne postihnutí pacienti zaplatia dnes na doplatkoch za lieky maximálne 30 eur za štvrťrok a dôchodcovia maximálne 45 eur za štvrťrok. Akékoľvek ďalšie doplatky im vráti zdravotná poisťovňa. Navrhujeme, aby sa okruh osôb, na ktoré sa bude vzťahovať limit doplatkov, ktorí zaplatia maximálne 45 eur za štvrťrok rozšíril o osoby, ktoré sú nositeľmi minimálne bronzovej Janského plakety. Navrhujeme, aby sa okruh osôb, na ktoré sa bude vzťahovať limit doplatkov, ktorí zaplatia maximálne 30 eur rozšíril o nositeľov ocenenia Janského plakety, ktorá je minimálne zlatá.

Tlačová služba SDKÚ-DS

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš jk

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring