OTS: SFZ sa spája s NIE RAKOVINE

TASR, 6. marca 2024 15:22

Bratislava 6. marca (TASR/OTS) - (SFZ) - „Rozhodli sme sa podporiť kampaň NIE RAKOVINE za očkovanie dievčat aj chlapcov proti HPV. Je to zodpovedné a múdre,“ hovorí Samuel Slovák, manažér mládežníckych reprezentačných tímov Slovenského futbalového zväzu. Slovensko totiž v jedinom očkovaní proti rakovine oproti vyspelému svetu významne zaostáva.

Je vinníkom mnohých závažných diagnóz a existuje proti nemu očkovanie. HPV vírus postihuje rovnako ženy aj mužov a môže vyústiť až do rakoviny. Spôsobuje nielen 99 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice, ale aj iných druhov rakovín a ochorení slizníc, či kožných ochorení, u mužov aj žien. HPV je infekčný vírus, ktorý sa šíri pohlavným stykom, ale aj kontaktom slizníc.

Našťastie, existuje vakcína proti HPV, ktorá by mohla zabrániť tomu, aby sa viac ako 90% rakovín spôsobených HPV vôbec vyvinulo. Najúčinnejšia, z hľadiska imunity, je ešte pred začiatkom sexuálneho života. Od 1. decembra 2023 je táto vakcína plne hradená zo zdravotného poistenia pre 12, 13 a už aj 14- ročné deti. Staršie dievčatá a chlapci do 18 rokov môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré preplácajú spätne časť ceny vakcíny.

Očkovanie chlapcov a dievčat je veľmi dôležité, vo vyspelých krajinách sa takto podarilo rapídne znížiť výskyt rakoviny krčka maternice. Podľa informácií NIE RAKOVINE sa zaočkovanosť na Slovensku zlepšuje, ale s vyspelým svetom sa zatiaľ nemôžme porovnávať. Ako ukazujú posledné dáta Národného centra zdravotníckych informácií NCZI, zaočkovaných proti HPV je 32% dievčat a 12% chlapcov. Napríklad v Českej republike je zaočkovanosť za rok 2022 na úrovni 65,5% u dievčat a 40% u chlapcov, v Maďarsku až 80% u dievčat a takmer 66% u chlapcov.

Slovenský futbalový zväz vyznáva s NIE RAKOVINE spoločné hodnoty, zdravie je vždy na prvom mieste. Našich zverencov vedieme k FAIR PLAY nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. „Preto sme sa rozhodli podporiť kampaň NIE RAKOVINE za očkovanie dievčat aj chlapcov. Je to zodpovedné a múdre,“ hovorí Samuel Slovák, manažér mládežníckych reprezentačných tímov Slovenského futbalového zväzu. Dal zaočkovať aj svojich synov, pretože fakty nepustia: bez očkovania chlapcov a mužov si s HPV a jeho rizikami neporadíme, ani neznížime katastrofálnu štatistiku ohľadom rakoviny krčka maternice: ročne na ňu ochorie približne 600 Sloveniek, najčastejšie v produktívnom veku okolo 45 rokov. A zhruba 230 žien jej podľahne.

SFZ spolu s NIE RAKOVINE vytvoril tzv. Fair Play zelenú kartu pre zdravie s podrobnejšími informáciami o HPV a očkovaní, medzi prvými ju dostali futbalisti z Bratislavského kraja. Zrozumiteľne sumarizuje dôležité informácie pre deti, aj ich rodičov. „Záleží nám na tom, aby sme ochránili dievčatá i chlapcov pred rakovinou,“ uzatvára Samuel Novák.

Viac informácií o HPV a o možnostiach prevencie na www.onkokontrola.sk a na www.nierakovine.sk, kde nájdete aj online poradne s lekármi. Bezplatná infolinka NIE RAKOVINE 0800 800 183.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring