OTS: Slováci milujú tehlu. Až 93 % býva vo vlastnom alebo svoju nehnuteľnosť ...

TASR, 3. apríla 2024 14:51

OTS: Slováci milujú tehlu. Až 93 % býva vo vlastnom alebo svoju nehnuteľnosť prenajíma

Pomohla tomu éra investičných bytov, ktorá však skončila. Slováci, ktorí považujú “tehlu” za stabilnú investíciu však majú ďalšie možnosti, ako sa zabezpečiť do budúcna obľúbenou oranžovou komoditou.

Bratislava 3. apríla (TASR/OTS) - Štatistiky Eurostatu z roku 2021 (https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/vis/01_01_01/index.html) ukazujú, že až 93 % Slovákov býva vo vlastnom byte alebo dome, namiesto toho, aby si nehnuteľnosť prenajímali. V tomto smere sme na 2. priečke v rámci celej Európskej únie hneď za Rumunskom, kde vo vlastnom býva až 95 % ľudí.

Európsky priemer je pritom len 70 % a napríklad v Nemecku, susednom Rakúsku či Dánsku je pomer prenájmov a vlastného bývania takmer vyrovnaný.

Lásku k tehle, či v prípade starších panelových bytov k betónu, však nebadať len pri snahe riešiť vlastné bývanie. Vlna lacných hypoték, kedy banky klientom ešte pred pár rokmi požičiavali aj 100 % z hodnoty nehnuteľnosti, mnohých motivovala kúpiť aj druhý byt, ktorý potom začali prenajímať a zabezpečili si tak “pasívny príjem” do svojho rodinného rozpočtu.

Lacné hypotéky vyvolali investičný ošiaľ. Ten však pomaly končí

Horšia ekonomická situácia a dramatické zadlžovanie Slovákov však lacným hypotékam vystavili stopku. Objem hypoték podľa údajov NBS od roku 2002 vzrástol až 8-násobne a dnes len na tomto type úverov bankám dlžíme rekordných 40,8 miliardy eur.

Národná banka preto zakročila a 100 % hypotéky sú minulosťou. Banky dnes väčšinou požičiavajú len 80 % z celkovej sumy, čo vytvára nutnosť disponovať vlastnými úsporami a znižuje dostupnosť vlastného bývania.

A hoci pohľad na neustále rastúcu cenu nehnuteľností najmä v Bratislave a ostatných veľkých mestách naznačuje, že priemerný ročný nárast hodnoty takéhoto majetku môže dosahovať aj 7 % ročne, podľa odborníkov treba k tejto optike dodať aj druhú polovicu.

“Takáto matematika počíta len s nárastom hodnoty nehnuteľnosti, ktorú po 10 či 15 rokoch naozaj môžete predať výrazne drahšie, než ste ju kúpili,” vysvetľuje Peter Maslík z investičnej platformy Investown, avšak dodáva: “Od mesačného príjmu z prenájmu si na konci musíte odrátať náklady, ktoré vás bude stáť daň z prenájmu či prevádzkové náklady zahŕňajúce maľovanie, výmenu nábytku alebo celej kuchyne po nájomníkovi. Razom vám pribudnú ročné náklady vo výške niekoľkých tisíc eur. Najmä však treba myslieť na to, že majetok v podobe druhého bytu nemôžete okamžite zlikvidniť – nejde predať len časť bytu, ak potrebujete iba časť peňazí na nové auto alebo rekonštrukciu. A tiež samotný predaj či zháňanie dobrej realitnej kancelárie stojí čas aj nervy.”

S pohľadu okamžitej likvidity, kedy na držaní investície môžete zarábať aj celé roky, no v prípade potreby sa k akejkoľvek sume dostanete doslova na druhý deň, jednoznačne vyhrávajú akcie a ETF fondy. Tým však Slováci často nerozumejú prípadne sa ich boja ako príliš rizikových.

Investovanie do nehnuteľností kombinuje modernú appku s tradičnou láskou k tehle

Do popredia sa preto dostáva tzv. crowdfundingové investovanie do nehnuteľností, ktoré je už roky populárne napr. v USA. Pomáha aj developerom, ktorí si tak na svoj projekt nemusia požičiavať v bankách, ale peniaze vyzbierajú od stoviek až tisícov bežných ľudí. „Výhodou takéhoto investovania je, že môžete prakticky okamžite investovať do jedného alebo viacerých developerských projektov, a to buď jednorazovo alebo pravidelne. Nemusíte tak čakať na zdĺhavé procesy v banke a počítať s vysokými hypotekárnymi úrokmi či potvrdzovaním príjmov v prípade, že by ste nehnuteľnosť kupovali ako investíciu,“ vysvetľuje Peter Maslík z platformy Investown, ktorá na rastúcu popularitu takýchto investícii reagovala.

Investown vznikol v susednej Českej republike a prvé investície do nehnuteľností tam začal ponúkať v roku 2021. Dnes od ľudí spravuje investície za takmer 140 mil. eur. Na začiatku tohto roka sa platforma Investown otvorila aj pre Slovákov. Tí zatiaľ môžu investovať len do nehnuteľností v Čechách, hoci v novembri 2023 platforma získala aj licenciu Českej národnej banky a je tak plne regulovaná na úrovni celej EÚ. Vklady od ľudí sú kryté práve fyzicky existujúcimi nehnuteľnosťami alebo konkrétnou výstavbou.

“Slováci môžu vďaka Investownu využiť vyššie úrokové sadzby v Českej republike. Investujú do pôžičiek pre tamojšie developerské projekty a následne profitujú z úrokových výnosov, a to na mesačnej báze. Minulý rok sme presiahli métu 6 miliónov eur, ktoré u nás investori z radov bežných ľudí už zarobili. Zároveň však dobre vieme, aké sumy si ľudia na Slovensku môžu dovoliť odkladať z bežnej výplaty, preto na našej platforme umožnujeme investovať do nehnuteľností už od 20 eur, to všetko pohodlne cez mobilnú aplikáciu,” hovorí Peter Maslík.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring