OTS: Slovinský minister sa zaväzuje k výstavbe plynovodu South Stream

TASR, 28. októbra 2013 10:48

Ľubľana, Slovinsko 28. októbra (TASR-OTS)(PRNewswire) - Slovinský minister infraštruktúry a územného plánovania Samo Omerzel vyjadril plnú podporu plynovodu South Stream. Vo svojom prejave na konferencii v Ľubľane minister povedal: "Projekt South Stream je v záujme Slovinska, ako aj ostatných zúčastnených krajín, a tento projekt má plnú podporu slovinskej vlády".

Na konferencii odzneli podrobnosti o súčasnom stave plánovania v Slovinsku, ktoré predniesol zástupca vedúceho projektového riadenia spoločnosti Gazprom Alexander Syromyatin a Marjan Eberlinc, generálny riaditeľ miestnej partnerskej spoločnosti Plinovodi, ktorá prevádzkuje plynárenskú prepravnú infraštruktúru v Slovinsku.

"South Stream je jedným z prioritných projektov spoločnosti Plinovodi. Je náročný vzhľadom na umiestnenie a sprievodné činnosti súvisiace s technickou oblasťou, environmentálnymi záležitosťami a firemným a finančným právom. Projekt sa musí vypracovať v súlade so všetkými dohodami a zmluvami medzi dvoma zmluvnými stranami, a to spoločnosťami Gazprom a Plinovodi, rovnako ako dohodou medzi vládou Ruskej federácie a Slovinska," povedal Eberlinc počas konferencie, ktorá niesla názov South Stream: Vývoj plynového potrubia.

Podľa Eberlinca sa dosiahol značný pokrok v oblasti plánovania výstavby plynovodu. "Zvonku sa môže zdať, že Slovinsko nedosiahlo veľký pokrok, hoci sa v rámci krajiny vykonalo obrovské množstvo práce. Prepravné plynovodné potrubie je umiestnené v súlade s vnútroštátnymi územnými plánmi a teda spadá do pôsobnosti ministerstva infraštruktúry a územného plánovania, s ktorým sme vynikajúco spolupracovali," uviedol.

Od úspešného dokončenia plynovodu North Stream spoločnosť Gazprom venuje všetko svoje úsilie plynovodu South Stream. Plynovod, ktorý zahŕňa sedem európskych krajín a tiahne sa 925 kilometrov naprieč Čiernym morom cez turecké výsostné vody, je jedným z najambicióznejších projektov, aký sa kedy vykonal, a to so sebou prináša nutnosť riešenia vážnych otázok a obrovských problémov v oblasti inžinierskeho staviteľstva a ochrany životného prostredia.

"South Stream rozšíri súčasný systém dodávok plynu z Ruska do Európy, zníži produkciu škodlivých emisií, a to vďaka plynu, ktorý je zdrojom energie šetrným k životnému prostrediu a pomôže vyviesť ekonomiku južnej Európy z krízy, ktorej v súčasnosti čelí. South Stream má za cieľ posilniť energetickú bezpečnosť, pričom jeho hlavným účelom je zabezpečenie ďalších dodávok plynu do Európy," povedal Alexander Syromyatin, ktorý považuje plynovod South Stream za najväčší projekt v oblasti infraštruktúry na svete.

Očakáva, povedal, že sa projektu South Stream udelí štatút projektu osobitného významu v Slovinsku, ako tomu bolo v Srbsku.

Minister Omerzel, ktorý okamžite po svojom hlavnom prejave odišiel do Moskvy, kde sa plánuje stretnúť s riaditeľom spoločnosti Gazprom Alexejom Millerom, aby spolu prediskutovali svoje názory na projekt, povedal:

"Slovinská politická sféra chce vidieť, že sa tento projekt – ktorý sa bude realizovať aj napriek určitej skepse – nakoniec uskutoční." Ďalej uviedol, že ostatné partnerské krajiny vrátane Talianska a Srbska majú spoločne optimistický pohľad na projekt. "Rokovania Slovinska s Európskou komisiou sú veľmi intenzívne. Každý by si mal uvedomiť, že Slovinsko je súčasťou Európskej únie a je v našom záujme, aby sa tento investičný projekt dokončil."

Očakáva sa, že do roku 2030 sa európska spotreba zemného plynu zvýši o 25 percent, pričom 80 percent všetkého plynu sa dováža. Okrem toho, ako uviedol Syromyatin, objem plynu vyprodukovaného v Európe sa zníži v dôsledku zníženej produkcie plynu v Severnom mori. "V roku 2030 bude Severné more poskytovať len polovičné množstvo plynu, ktorý produkuje dnes. South Stream bude dodávať až 63 miliárd kubických metrov plynu, čo bude tvoriť bezpečnú náhradu tejto zníženej produkcie."

Plynovod South Stream bude dlhý 2 385 kilometrov, z ktorých 266-kilometrový úsek bude prechádzať Slovinskom. Podľa slov Ricka Gilla, generálneho riaditeľa Natural Gas Europe, projekt South Stream prinesie mnoho výhod pre ekonomiku, ale pretože vedie cez územie deviatich krajín, bude potrebné, aby všetky tieto krajiny dosiahli konsenzus.

Dr. Anton Bebler, prezident Euroatlantickej rady Slovinska vyjadril súhlas s tým, že ekonomický rozmach je jednou z výhod plynovodu. Povedal: "Hneď ako sa projekt rozbehne, oživí náš sektor inžinierskeho staviteľstva."

Akcia sa konala v Ľubľane a na jej usporiadaní sa podieľala organizácia Natural Gas Europe spoločne so slovinskými partnermi, a to Euroatlantickou radou Slovinska a Medzinárodným inštitútom výskumu v oblasti sociálnych vied a energetiky. K ostatným rečníkom na tejto akcii patril Dragutin Matanovic, poradca predsedu vlády Srbska, Božidar Patinov, vedúci obchodného a hospodárskeho úradu Bulharskej republiky, Leonid Grigoriev, poradca ruskej vlády pre energetické otázky a Danila Bochkarev z organizácie EastWest Institute.

Na úseku plynovodu South Stream, ktorý prechádza cez Slovinsko, sa vykonal prieskum. Ten preukázal, že 57 percent Slovincov súhlasí s projektom. Dôvodom je podľa prieskumu v prvom rade oživenie sektora inžinierskeho staviteľstva a z toho vyplývajúca tvorba pracovných miest, nižšie ceny zemného plynu a bezpečnosť dodávok energie. POZNÁMKA PRE VYDAVATEĽA

Spoločnosť Natural Gas Europe poskytuje základné denné novinky a správy o európskych záležitostiach plynu.

Ako nezávislá organizácia poskytuje informácie a analýzy záležitostí súvisiacich so zemným plynom od svojich spravodajcov, prispievateľov a mediálnych partnerov.

Natural Gas Europe kladie dôraz na úlohu zemného plynu v Európe, čo uľahčuje dialóg a porozumenie dôležitých otázok, ako je prieskum, životné prostredie, regulácia a energetická bezpečnosť.  http://www.naturalgaseurope.com Zdroj: Natural Gas Europe

Kontakt: olga@naturalgaseurope.com Tel.: +44-(0)7887051160

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk zll

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring