OTS: Sľuby nestačia, Brusel musíme ku férovej poľnohospodárskej politike...

TASR, 10. decembra 2012 11:11

OTS: Sľuby nestačia, Brusel musíme ku férovej poľnohospodárskej politike prinútiť SPPK tvrdí, že sa s vládou dohodla a nelogicky nepodporuje protest farmárov a potravinárov

Bratislava 10. decembra (TASR-OTS) – Agrárna komora Slovenska (AKS) a Potravinárska komora Slovenska (PKS) konštatujú, že Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) nelogicky bojkotuje protestné zhromaždenia farmárov a potravinárov, ktoré je ohlásené na 12. decembra 2012. SPPK totiž informuje svojich členov, ako aj členov AKS a PKS, že dosiahla s vládou dohodu o podpore nesúhlasného stanoviska slovenských farmárov a potravinárov, ohľadne nového návrhu Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ktorá počíta s pokračovaním nespravodlivej dotačnej politiky proti farmárom z nových krajín EÚ. Podľa AKS a PKS to v žiadnom prípade nestačí, pretože všetkým zainteresovaným je už dnes jasné, že Brusel nebude brať slovenské protesty vážne.

„Pýtame sa SPPK. Vašou dohodou s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je všetko vyriešené? Čo poviete slovenským farmárom, keď Brusel odmietne vyrovnanie výšky priamych dotácií pre poľnohospodárov? Pretože presne to sa píše v návrhu novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ na roky 2014 – 2020," vyhlásila predsedníčka AKS Helena Patasiová a dodala, že slovenskí farmári chcú protestovať nie preto, že nemajú čo robiť, ale najmä preto, aby dali vláde SR a najmä bruselskej administratíve najavo, že zásadne odmietajú predlžovanie nespravodlivého stavu v priamych dotáciách pre európskych poľnohospodárov.

"Musíme všetci spoločne vyvíjať čo najsilnejší tlak aj preto, aby mala naša vláda čo najviac argumentov na rokovania v Bruseli. Farmári z krajín západnej Európy dokážu svoje záujmy obhajovať veľmi tvrdo priamo na uliciach v Bruseli. Ich vlády sa potom za nich bijú do krajnosti. Ak sa my budeme len prizerať, dopadne rovnako zle ako v predchádzajúcom období," hovorí Patasiová.

Farmárov v tejto veci podporuje aj PKS, ktorá upozorňuje, že postupná likvidácia slovenského agrosektora už nesmie pokračovať, pretože bude nakoniec viesť k jeho úplnému zániku.

"Naši poľnohospodári a potravinári môžu jasnou formuláciou požiadaviek adresovanou Bruselu len získať. Doterajší diskriminačný dotačný systém pomohol na Slovensku v agrosektore zlikvidovať takmer 30 000 pracovných miest," vyhlásil prezident PKS Daniel Poturnay a dodáva: "Ďalších 14 rokov nerovnoprávneho dotačného systému môže mať fatálne dôsledky pre toto odvetvie národného hospodárstva." Slovenská vláda má teraz jedinečnú príležitosť oprieť sa o domáci tlak poľnohospodárov a potravinárov a pri rokovaniach v Bruseli tlmočiť jasné nie nespravodlivo naformulovanému návrhu reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky.

"Za obdobie od vstupu Slovenska do EÚ sme stratili potravinovú sebestačnosť a Brusel chce v tomto trende pokračovať. My si nemôžeme dovoliť dobrovoľne pokračovať v tejto ceste,“ povedal Poturnay a dodal, že postoj SPPK je pre neho z hľadiska členskej základne SPPK a jej záujmov nepochopiteľný.

Jarmila Halgašová riaditeľka Potravinárska komora Slovenska Digital Park II Einsteinova 23 851 01 Bratislava T: +421 2 44 45 00 45 F: +421 2 44 45 43 36

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring