OTS: Spoločnosť AstraZeneca spúšťa podnik Evinova, ktorý sa zaoberá ...

TASR, 21. novembra 2023 16:51

OTS: Spoločnosť AstraZeneca spúšťa podnik Evinova, ktorý sa zaoberá zdravotníckymi technológiami s cieľom urýchliť inovácie v sektore biologických vied, realizáciu klinických skúšok a zlepšenie zdravotných výsledkov

WILMINGTON, Del. 21. novembra (TASR/OTS) – (BUSINESS WIRE) – Spoločnosť AstraZeneca dnes uvádza na trh spoločnosť Evinova, ktorá sa má stať popredným poskytovateľom digitálnych zdravotníckych riešení, aby lepšie spĺňala potreby zdravotníckych pracovníkov, regulačných orgánov a pacientov. Vďaka dlhodobej podpore spoločnosti AstraZeneca a strategickej spolupráci so spoločnosťami Parexel a Fortrea ponúka spoločnosť Evinova digitálne produkty a služby v celosvetovom meradle pre sektor prírodných vied a zdravotníctva.

Spoločnosť Evinova bude prioritne uvádzať na trh zavedené a rozšírené digitálne technologické riešenia, ktoré už spoločnosť AstraZeneca celosvetovo používa na optimalizáciu návrhu a realizácie klinických skúšok. Tým sa skráti čas a znížia náklady na vývoj nových liekov, pacientom sa priblíži starostlivosť a zníži sa zaťaženie zdravotníckych systémov. Spoločnosť Evinova bude tiež sledovať príležitosti v oblasti digitálneho monitorovania pacientov na diaľku a digitálnej terapie, pričom v týchto oblastiach pripravuje digitálne inovácie.

Na základe bohatých skúseností spoločnosti AstraZeneca s vývojom nových liečiv a poznatkov od tisícov pacientov a klinických výskumníkov bude spoločnosť Evinova poskytovať zavedené technologické riešenia farmaceutickým, biotechnologickým a CRO na podporu klinického výskumu na celom svete. Tieto technológie sa už použili pri úspešnom realizovaní viacerých klinických skúšok sponzorovaných spoločnosťou AstraZeneca vo viac ako 40 krajinách.

Pascal Soriot, výkonný riaditeľ spoločnosti AstraZeneca, uviedol: „Budúcnosť vývoja liekov možno urýchliť pomocou digitálnych riešení. Sme presvedčení, že kombinácia vedeckých skúseností a výsledkov spoločnosti Evinova v oblasti vývoja digitálnych technológií s podporou umelej inteligencie vo veľkom meradle poskytuje skutočnú príležitosť zásadne zlepšiť starostlivosť o pacientov, podporiť transformáciu zdravotníctva a znížiť emisie uhlíka“.

Cristina Duran, prezidentka spoločnosti Evinova, povedala: „Sme nadšení, že môžeme širšej komunite v oblasti prírodných vied ponúknuť portfólio digitálnych riešení vyvinutých v celosvetovom meradle, ktoré slúžia na vývoj liekov spoločnosti AstraZeneca. Veríme, že to pomôže posunúť sektor digitálneho zdravia vpred, pretože vieme, že zdravotnícki pracovníci a regulačné orgány potrebujú digitálne riešenia, ktoré fungujú v rámci celej farmaceutickej výroby a podporujú pacientov v širokom rozsahu. Spoločnosť Evinova, ktorá pochádza z tohto odvetvia a má preukázateľné skúsenosti, bude mať jedinečnú pozíciu na poskytovanie vedecky podložených riešení založených na dôkazoch a ľudských skúsenostiach s cieľom zlepšiť skúsenosti a výsledky pacientov.“

Popredné svetové CRO Parexel a Fortrea uzavreli dohody, na základe ktorých budú ponúkať riešenia Evinova pre digitálne zdravie svojej širokej zákazníckej základni. S cieľom urýchliť prijatie v odvetví a udržať a rozšíriť globálny dosah svojich digitálnych produktov spolupracuje spoločnosť Evinova so spoločnosťami Accenture a Amazon Web Services.

Spoločnosť Evinova spojí klinické a regulačné skúsenosti získané v spoločnosti AstraZeneca so svojimi hlbokými odbornými znalosťami v oblasti digitálnych technológií, ktoré zahŕňajú stratégiu a vývoj, vývoj digitálnych produktov, dátovú vedu a umelú inteligenciu, dizajn používateľského zážitku a behaviorálnu vedu. Okrem digitálnych riešení bude spoločnosť Evinova ponúkať vlastné vedecké riešenia vrátane vzdialeného monitorovania pacientov a nových riešení koncových bodov, ako aj návrh skúšok a poradenské služby.

Poznámky

Produkty a riešenia spoločnosti Evinova

Spoločnosť Evinova spolu s pacientmi vytvorila balík Evinova pre vývoj liekov, súbor digitálnych riešení, ktorého cieľom je priniesť výhody všetkým účastníkom – pacientom, zdravotníckym pracovníkom a výskumníkom. Tento balík obsahuje:

Jednotné skúšobné riešenie Evinova: Globálne riešenie overené podľa GxP pre pacientov, pracovníkov pracovísk klinických skúšok a zadávateľov klinických skúšok na zlepšenie vykonávania klinických skúšok. Umožňuje realizáciu tradičných, hybridných a decentralizovaných klinických skúšok a zároveň zlepšuje skúsenosti pacientov. Jednotné riešenie klinického skúšania podporuje priamy zber primárnych a sekundárnych koncových bodov vrátane nových digitálne podporovaných koncových bodov a pripojených zdravotníckych pomôcok a senzorov na mieste skúšania aj v domácnosti pacienta. Podporuje aj služby pre virtuálne návštevy vrátane priamej dodávky liekov pacientovi, telehealth, vzdialeného monitorovania pacienta a sledovania ľudských biologických vzoriek. Interakcia s pacientom je dostupná prostredníctvom ľahko použiteľnej a pútavej aplikácie pre pacientov, ktorá je k dispozícii vo viac ako 40 krajinách a 80 jazykoch. Interakcia s pracoviskom je dostupná prostredníctvom portálu s jedným prihlásením.

Návrh a plánovanie štúdie Evinova: Využíva algoritmy umelej inteligencie a strojového učenia na pomoc tímom klinického vývoja a prevádzky pri navrhovaní optimálnej štúdie s ohľadom na kritické premenné návrhu. Tímy môžu navrhnúť svoju štúdiu, získať automatické kalkulácie nákladov a posúdiť prevádzkovú realizovateľnosť na základe skutočných údajov z danej indikácie na úrovni krajiny a pracoviska. Môžu si prezerať historické údaje a predpovedať budúce trendy. Modul obsahuje aj modely na odhad uhlíkovej stopy štúdie a vplyvu na skúsenosti pacientov. Tímy môžu urýchliť rozhodovanie prostredníctvom spolupráce a možností porovnávania scenárov.

Riadenie portfólia spoločnosti Evinova: Podporuje riadenie klinických programov a skúšok, podávanie správ a riadenie prostredníctvom transparentných informácií v reálnom čase a prediktívnej analýzy. Poskytuje kompletný obraz o portfóliu vo všetkých fázach a umožňuje sledovanie klinických programov a skúšok na globálnej, regionálnej a národnej úrovni a na úrovni pracovísk. Využíva prediktívne algoritmy na poskytovanie budúcich kľúčových míľnikov, čo umožňuje vedúcim štúdií pochopiť odchýlky od plánov a podporiť vhodné zásahy.

Digitálne zdravie

Využívanie digitálnych zdravotníckych technológií sa považuje za riešenie na zníženie nákladov na zdravotnú starostlivosť a zároveň pomáha zlepšiť skúsenosti pacientov a ich výsledky. Od približne 6 % HDP v rokoch 2006 – 2010 sa predpokladá, že kombinované verejné výdavky na zdravotníctvo a dlhodobú starostlivosť v krajinách OECD dosiahnu v roku 2060 najmenej 9,5 %. V krajinách BRIICS sa pomer výdavkov tiež výrazne zvýši a do roku 2060 dosiahne približne 10 % HDP, ak sa nezavedú politiky na obmedzenie nákladov.1 Na základe informácií o výdavkoch na zdravotnú starostlivosť v roku 2018 spoločnosť McKinsey odhaduje, že len samotné zásahy v oblasti digitálneho zdravia majú potenciál ušetriť systému zdravotnej starostlivosti v USA takmer 500 miliárd USD, ak by sa plne prijali.2

Digitálne zdravie je veľký (+900 miliárd USD do roku 2032) a rastúci (13,6 % CAGR 2022-2032) trh. Trh s digitálnym zdravím v oblasti výskumu a vývoja a poskytovanie starostlivosti s diaľkovým monitorovaním pacientov spolu tvoria približne 60 % celkového trhu s digitálnym zdravím3. Zvyšných 40 % tvoria skríning a diagnostika, wellness a prevencia chorôb, dodávky terapií a digitálne lekárne.

Digitálne zdravotnícke technológie a klinický výskum

Významnú časť nákladov a času procesu vývoja liekov tvoria klinické skúšky, a nie návrh molekúl. Sú však nevyhnutné pre proces vývoja a schvaľovania liekov a majú rozhodujúci význam pre umožnenie prístupu k inovatívnym liekom. Štúdie odhadujú, že uvedenie nového lieku na trh v súčasnosti stojí až 2 miliardy dolárov4 a podľa jednej štúdie je priemerná doba od začiatku klinického testovania po schválenie lieku 7,1 roka.5 V celom odvetví takmer 80 % klinických skúšok nespĺňa časový harmonogram náboru6 a len 3 – 5 % vhodných pacientov s rakovinou sa zapojí do klinického skúšania.7 Mnohé skupiny vrátane marginalizovaných rasových a etnických skupín, žien a iných skupín obyvateľstva sú v klinických skúškach nedostatočne zastúpené.8

Nedávny článok spoločnosti AstraZeneca uverejnený v časopise Nature Medicine, ktorého hlavnou autorkou je Cristina Duran, preukázal, že implementácia digitálnych zdravotníckych technológií v klinických skúškach môže zlepšiť skúsenosti pacientov vďaka zrýchleniu termínov a zníženiu nákladov.9

AstraZeneca

Spoločnosť AstraZeneca je globálna biofarmaceutická spoločnosť, ktorá sa zameriava na objavovanie, vývoj a komercializáciu liekov na predpis v oblasti onkológie, zriedkavých chorôb a biofarmák vrátane kardiovaskulárnych, renálnych a metabolických a respiračných a imunologických liekov. Spoločnosť AstraZeneca so sídlom v Cambridge v Spojenom kráľovstve pôsobí vo viac ako 100 krajinách a jej inovatívne lieky používajú milióny pacientov na celom svete. Navštívte astrazeneca.com a sledujte spoločnosť na sociálnych sieťach @AstraZeneca.

Evinova

Spoločnosť Evinova je podnik v oblasti zdravotníckych technológií, ktorý urýchľuje dosahovanie lepších výsledkov v oblasti zdravia tým, že zvnútra poháňa odvetvie biologických vied vpred v oblasti digitálneho zdravia. Prostredníctvom uplatňovania vedeckých odborných znalostí, dôslednosti založenej na dôkazoch a poznatkov založených na ľudských skúsenostiach sú naše digitálne riešenia zámerne navrhnuté tak, aby všetci mohli spoločne dosiahnuť lepšie výsledky v oblasti zdravia. Evinova je podnik v oblasti zdravotníckych technológií v rámci skupiny AstraZeneca.

Kontakty Podrobnosti o tom, ako kontaktovať tím pre vzťahy s investormi, nájdete tu: https://www.astrazeneca.com/investor-relations.html#Contacts. Kontakty pre médiá nájdete tu: https://www.astrazeneca.com/media-centre/contacts.html.

Odkazy

1. OECD. What future for health spending? Dostupné na: https://www.oecd.org/economy/health-spending.pdf. Dostupné v novembri 2023.

2. McKinsey & Company. Healthtech in the fast lane: What is fueling investor excitement? Dostupné na: https://www.mckinsey.com/industries/life-sciences/our-insights/healthtech-in-the-fast-lane-what-is-fueling-investor-excitement. Dostupné v novembri 2023.

3. Precedence Research. Digital Health Market (By Component: Software, Hardware, and Services; By Technology: Telehealthcare [Telehealth and Telecare], mHealth [Apps and Wearables], Digital Health Systems [E-prescribing Systems and Electronic Health Records], and Health Analytics) - Global Market Size, Trends Analysis, Segment Forecasts, Regional Outlook 2023 – 2032. Dostupné na: https://www.precedenceresearch.com/digital-health-market. Dostupné v novembri 2023.

4. Deloitte. Deloitte pharma study: Drop-off in returns on R&D investments. Dostupné na: https://www2.deloitte.com/ch/en/pages/press-releases/articles/deloitte-pharma-study-drop-off-in-returns-on-r-and-d-investments-sharp-decline-in-peak-sales-per-asset.html. Dostupné v novembri 2023.

5. Deloitte. Deloitte pharma study: Drop-off in returns on R&D investments. Available at: https://www2.deloitte.com/ch/en/pages/press-releases/articles/deloitte-pharma-study-drop-off-in-returns-on-r-and-d-investments-sharp-decline-in-peak-sales-per-asset.html. Dostupné v novembri 2023.

6. Clinical Trials Arena. Clinical trial delays: America’s patient recruitment dilemma. Dostupné na: https://www.clinicaltrialsarena.com/features/featureclinical-trial-patient-recruitment/. Dostupné v novembri 2023.

7. Baquet, C.R., Commiskey, P., Daniel Mullins, C., Mishra, S.I., Recruitment and participation in clinical trials: socio-demographic, rural/urban, and health care access predictors. Cancer Detect Prev. 2006;30(1):24-33. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3276312/. Dostupné v novembri 2023.

8. Schwartz, A.L, Aslan, M., Morris, A.M., Halpern, S.D., Why diverse clinical trial participation matters. N Engl J Med 2023; 388:1252-1254. Dostupné na: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2215609#article_references. Dostupné v novembri 2023.

9. Durán, C.O., Bonam, M., Björk, E. et al. Implementation of digital health technology in clinical trials: the 6R framework. Nat Med (2023). Dostupné na: https://doi.org/10.1038/s41591-023-02489-z. Dostupné v novembri 2023.

Zobraziť zdrojovú verziu na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20231120504578/en/

Originál tohto textu je oficiálna, záväzná verzia. Preklad uvádzame len ako pomocný text, odvolávajúci sa na originál, ktorý je jediným právne záväzným dokumentom.

Kontakty

Brendan McEvoy

1-302-885-2677

Zdroj: AstraZeneca

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring