OTS: Spoločnosť Shanghai Electric pokročila v technológii ...

TASR, 28. marca 2024 9:10

OTS: Spoločnosť Shanghai Electric pokročila v technológii veternej energie s inovatívnou metódou odhadu drsnosti lopatiek od hlavného experta Kojiho Fukamiho

Roskilde 28. marca (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Skupina Shanghai Electric Wind Power Group, dcérska spoločnosť spoločnosti Shanghai Electric (SEHK:2727, SSE:601727), ktorá je známa svojou oddanosťou zariadeniam na výrobu čistej energie, nedávno oslávila piate výročie svojho Európskeho inovačného centra (ďalej len „centrum") v Rosklide v Dánsku.

Na 5. medzinárodnom sympóziu o erózii nábežných hrán lopatiek veterných turbín, ktoré nedávno zorganizovala Dánska technická univerzita, prezentoval Koji Fukami, hlavný odborník na konštrukciu lopatiek, svoj výskum s názvom „Engineering Estimation of Severe Leading Edge Roughness Effect" (Inžiniersky odhad vplyvu drsnosti nábežných hrán). Jeho štúdia vypracovaná v spolupráci so strediskom zavádza nový prístup k odhadu vplyvu drsnosti nábežnej hrany na lopatky veterných turbín v prostredí s vysokým množstvom zrážok na mori aj na pevnine.

„Je veľmi dôležité prepojiť akademickú obec a priemysel veternej energie a hľadať praktickejšie, časovo úspornejšie a nákladovo efektívnejšie metódy hodnotenia a optimalizácie návrhov lopatiek v náročných podmienkach.," uviedol Koji Fukami.

Lopatky veterných turbín zohrávajú rozhodujúcu úlohu v efektívnosti výroby veternej energie, pričom ich integrita priamo ovplyvňuje produktivitu systému. Erózia, najmä vplyvom vetra, je častým problémom. Priemysel uznáva, že hlavným vinníkom poškodenia nábežných hrán lopatiek je dažďová erózia.

Lopatky megawattovej triedy pracujú s rýchlosťou špičky presahujúcou 90 m/s, pri ktorej môžu dažďové kvapky dopadnúť so značnou silou podobnou guľkám a spôsobiť značné trhacie sily. Tento opakovaný náraz vedie k únavovým procesom, pri ktorých sa povlaky odlupujú pod vplyvom nepretržitých nárazov a bočných trhacích síl, čo vedie k poškodeniu ochrannej vrstvy a nakoniec k ohrozeniu celej ochrannej štruktúry nábežnej hrany.

Pri navrhovaní lopatiek a aerodynamických plôch pre reálnu prevádzku je na dosiahnutie spoľahlivého výkonu nevyhnutné riešiť vplyv náročných podmienok prostredia. Nový prezentovaný prístup umožňuje presnú simuláciu návrhu lopatiek so znížením výpočtových nárokov, vďaka čomu je proces návrhu rýchlejší, menej nákladný a funkčnejší. Táto špičková metóda modelovania zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní robustnosti a spoľahlivosti lopatiek veterných turbín v elektrických veterných elektrárňach, ktoré čelia extrémnejším klimatickým výzvam.

Táto metóda využíva koncepty z nestacionárnej aerodynamiky na optimalizáciu návrhov krídla lietadla na základe výsledkov simulácie, ktoré odrážajú skutočné prevádzkové podmienky. Vysoká miera zhody medzi simulačnými údajmi z tejto metódy a experimentálnymi údajmi, ktoré zverejnila Illinoiská univerzita, naznačuje silnú zhodu medzi týmito dvoma súbormi výsledkov.

V novembri tohto roku centrum začne nové kolo spolupráce s Dánskou technickou univerzitou, ktoré sa zameria na experimenty v aerodynamickom tuneli s cieľom otestovať výkonnosť nových konštrukcií krídiel a vyhodnotiť nové simulačné metódy.

Centrum, založené v marci 2019, využilo strategické prednosti Dánska v oblasti veternej energie, ktoré zahŕňajú technológiu veterných turbín, rast odvetvia, aplikačné know-how a potrebné prírodné prostredie pre inštalácie veternej energie. Tento prístup pritiahol do centra množstvo elitných inžinierskych odborníkov.

Centrum, ktoré sa rýchlo vyvinulo zo startupu v jednej kancelárii na moderné vedecké a inovačné centrum so značným počtom zamestnancov, doteraz dosiahlo celý rad úspechov v projektoch technologických inovácií a získalo množstvo patentov. Tieto pokroky sa postupne využívajú na posilnenie pokroku v riadiacich algoritmoch, analýze zaťaženia, návrhu lopatiek a optimalizácii veterných elektrární.

Viac informácií nájdete na stránke https://www.shanghai-electric.com/listed_en/windpower/.

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/2371758/Koji_Fukami_Senior_Blade_Design_Expert_European_Innovation_Center_Shanghai.jpg

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/2346204/Shanghai_Electric.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring