OTS: Spúšťačom bolesti hlavy sú aj silné vône

TASR, 5. marca 2024 9:07

Bratislava 5. marca (TASR/OTS) - S bolesťami hlavy bojuje mnoho z nás. Sú za nimi rôzne spúšťače, ako napríklad dlhé sledovanie obrazovky počítača, zmena počasia, účes ťahajúci pokožku na hlave či príliš veľa kofeínu. Vedeli ste, že hlava vás môže rozbolieť hlava aj z určitých vôní, ktoré vám nevoňajú? Ak zacítite nepríjemnú vôňu, môže vo vás vyvolať negatívne spomienky. Bolesti hlavy sa môžu objavovať jednorazovo, sporadicky alebo ako migréna. Farmaceut Jakub Ďurčík z lekárne Dr. Max v Martine vám objasní, prečo bolí hlava z niektorých vôní.

Ako migréna sa označuje stredne silná až silná bolesť hlavy, ktorá je záchvatová, často jednostranná a kŕčovitá. Migréna je niekedy sprevádzaná nepríjemnými aneprirodzenými čuchovými alebo zrakovými vnemami, pridruženým pocitom na vracanie, samotným vracaním alebo citlivosťou na svetlo. Volá sa aj „choroba zdravých ľudí“, pretože sa vyskytuje skôr uzdravej strednej populácie. Nepríjemné vône môžu spôsobiť nepríjemné pocity, ba až spúšťať bolesti hlavy amigrénu.

Rozdielna citlivosť na vône

Čuch patrí medzi evolučne najstaršie zmysly aje zmyslom chemickým. Vedeli ste o tom, že nás chráni pred hroziacim nebezpečenstvom, pretože upozorňuje na látky, ktorých inhalácia môže byť nebezpečná azároveň vytvára obranné reakcie na dráždivé aškodlivé látky vovzduší? „Spolu schuťou je čuch dôležitý pri príjme potravy, pretože napomáha tvorbe tráviacich štiav. Taktiež ovplyvňuje aj sociálne správanie prostredníctvom feromónov. Všade okolo nás sú vône apachy, podľa ktorých sa vedome aj podvedome orientujeme,“ objasňuje Jakub Ďurčík z lekárne Dr. Max.

Človek dokáže rozoznať asi 10-tisíc rôznych pachových molekúl. Asi len 50 látok dáva „čisté“ čuchové pocity. Medzi základné typy vôní patria koreninové, ovocné, rastlinné (alebo kvetinové), živicové, hnilobné avône po spáleninách. Odborník hovorí, že väčšina vôní je ich kombináciou. Citlivosť človeka na rôzne pachy avône je rozdielna, pretože je daná individualitou av priebehu života sa môže meniť. Zvýšenú citlivosť na vône je možné badať u žien počas menštruácie a ovulácie pre zmenu hladín hormónov. Znížená citlivosť na čuchové vnemy sa zase objavuje pri nádche, chrípke, ochorení COVID-19 či pri Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe.

Spomienky vyvolané vôňou

Zápach alebo vôňu nevnímame len ako chemické látky, ktoré vdychujeme, ale aj ako všetky spomienky spojené stýmto pachom. Niektorým z nás napríklad vôňa jabĺk aškorice pripomenie návštevu ubabičky ajej vynikajúcu jablkovo-škoricovú štrúdľu. Známa, ale dlho zabudnutá vôňa môže ľudí dokonca rozplakať. Vôňa príjemného parfumu môže pripomenúť milovanú osobu. Každý vníma nepríjemnú vôňu inak, ale väčšine smrdia dezinfekčné prostriedky vnemocniciach, pretože ide ochoroby atraumy. „Už len jemný závan nepríjemného pachu môže spôsobiť vyplavenie negatívnych emócií, na čo mozog reaguje stresovou reakciou azvýšenou pohotovosťou. Mozog vtedy potrebuje na svoju funkciu väčší prísun krvi – úlohu zohráva rozšírenie ciev (vazodilatácia) vmozgu avkrku. Práve vazodilatácia spúšťa migrénové bolesti hlavy,“ hovorí farmaceut z lekárne Dr. Max.

Zbavte sa bolestí hlavy

Niektoré nepríjemné aťažké vône môžu spôsobiť bolesti hlavy tým, že dráždia dutiny azvyšuje sa tvorba hlienu. Dutiny, ktorých bežnou výplňou je vzduch, sa zapĺňajú vtomto prípade hlienom avzniká stav podobný alergii. Na nahromadený hlien dutiny reagujú zápalom aopäť spomínaným rozšírením ciev, ktoré vkonečnom dôsledku môžu navodiť bolesť hlavy. Medzi takéto látky môžeme zaradiť formaldehyd, cigaretový dym, chloroform či chlór. Týmto mechanizmom môžu pôsobiť aj niektoré parfumy – pre niekoho krásne voňajúce, pre iného ťažké, spôsobujúce bolesť hlavy.

Ktoré vône dokážu zmierňovať a liečiť ochorenia? Je to napríklad aromaterapia, ktorá sa zaoberá inhaláciou či lokálnou aplikáciou rastlinných silíc. Pri bolesti hlavy je najúčinnejšia aplikácia silice Mäty piepornej na spánky ana zadnú časť krku. Účinné je aj potieranie spánkov silicou levandule, ktorá má navyše pri inhalácii aj upokojujúce účinky anavodzuje správny spánok, ktorý môže byť pri bolesti hlavy prospešný. Silice zlepšujú okrem toho koncentráciu apamäť. Môžete vyskúšať taktiež eukalyptový alebo rozmarínový olej. Na trhu sú dostupné aj vonné nosové tyčinky, ktoré obsahujú kombináciu éterických olejov. Bolesti hlavy vás môže zbaviť ajsilica Bazalky pravej.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring