OTS: Srbský premiér Ivica Dačić vyjadril podporu plynovodu South Stream...

TASR, 15. júla 2013 10:43

OTS: Srbský premiér Ivica Dačić vyjadril podporu plynovodu South Stream a zdôraznil jeho strategický význam pre pozíciu Srbska vo svete

Belehrad 12. júla (TASR-OTS)(PRNewswire) - Predseda srbskej vlády Ivica Dačić dnes vyjadril podporu rýchlej výstavby plynovodu South Stream, ktorá by sa mala v Srbsku začať v decembri 2013. V reakcii na včerajšiu konferenciu, ktorú usporiadala organizácia Natural Gas Europe s názvom „South Stream: the Evolution of a Pipeline“ (South Stream: vývoj plynovodu) uviedol, že výstavba plynovodu je kľúčovým strategickým cieľom Srbska, vďaka ktorému sa prispeje k splneniu ambícií Srbska stať sa energetickou križovatkou v tomto regióne.

Dačić povedal: "South Stream je najdôležitejším medzinárodným projektom, do ktorého je Srbsko v súčasnosti zapojené, a bude kľúčom k hospodárskemu rozvoju našej krajiny, vďaka ktorému sa zabezpečia nové pracovné miesta a energetická bezpečnosť v regióne."

"Zaistíme maximálnu ochranu životného prostredia a sme si istí, že máme dostatočné právne predpisy, aby sme zaistili splnenie tých najnáročnejších noriem. Okrem toho je naším cieľom zaistiť dostatočné dodávky energie pre celý región a posilniť naše partnerstvo s Ruskom."

Plynovod South Stream má v Srbsku vysokú úroveň verejnej podpory. Podľa prvého celonárodného prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra World Thinks, 71 % Srbov podporuje používanie zemného plynu v energetike a 73 % podporuje výstavbu plynovodu South Stream, pričom proti výstavbe sa postavilo len 6 %.

"Vraveli sme energia za demokraciu. Dnes môžem povedať, že potrebujeme energiu pre priemyselné a hospodárske oživenie našich regiónov a krajiny. Bez týchto nových projektov infraštruktúry nie je možné očakávať hospodárske oživenie či prílev priamych zahraničných investícií," povedala Zorana Mihajlović, srbská ministerka energetiky, a vyjadrila tak presvedčenie, že výstavba novej energetickej infraštruktúry je pre budúci rozvoj srbskej spoločnosti veľmi dôležitá a zostáva pre súčasnú vládu tou najvyššou prioritou.

"Politika Srbska v oblasti zemného plynu sa zameriava na podporu investícií do podnikateľských projektov, ktoré využívajú plyn ako základnú surovinu na výrobu a ako hlavný zdroj energie. Výstavbou nových elektrární na zemný plyn sa vytvorí minimálne 1000 nových pracovných miest a každý rok zabezpečí 400 miliónov eur za vývoz elektrickej energie... Očakávame, že výstavba plynovodu South Stream nám umožní znížiť ceny zemného plynu na srbskom trhu, a tak sa ešte viac podporí hospodársky rozvoj."

Alexander Syromyatin, zástupca riaditeľa divízie pre riadenie projektov v spoločnosti Gazprom a generálny riaditeľ pre výstavbu plynovodu South Stream, potvrdil, že výstavba plynovodu v Srbsku sa začne v decembri 2013 po tom, ako sa začnú práce v Bulharsku. Toto oznámenie bolo zverejnené na konferencii organizácie Natural Gas Europe, ktorá sa uskutočnila v Sofii na konci júna. "Plynovod South Stream je navrhnutý ako projekt s celoštátnou významnosťou a krajinám, cez ktoré povedie, prinesie vysoké príjmy v podobe tranzitných poplatkov za prepravu zemného plynu cez ich hranice. Okrem toho už máme všetky dohody týkajúce sa tohto plynovodu uzatvorené a môžeme tak pokročiť ďalej a pomôcť východnej Európe s diverzifikáciou dodávok zemného plynu."

Dragutin Matanović, poradca predsedu vlády, vo svojom prejave o geopolitickej dôležitosti plynovodu South Stream povedal: "Plynovod South Stream pomôže celému regiónu a prispeje k zlepšeniu vzťahov medzi všetkými zainteresovanými krajinami. Pomôže aj k rozvoju demokracie v Srbsku."

To neskôr po konferencii svojím komentárom podporil aj Milan Bačević: "Plynovod umožní konsolidáciu vzťahov medzi Ruskom a európskymi krajinami vrátane Srbska. Tento projekt podporí dlhodobý rozvoj energetického potenciálu Srbska."

Generálny riaditeľ spoločnosti a spoluriaditeľ projektu South Stream Dusan Bajatović ďalej uviedol, že vzhľadom na svoju regionálnu pozíciu sa Srbsko môže stáť centrom európskeho tranzitu a prepravy plynu. Povedal: "Toto je najväčší projekt, na akom sa kedy Srbsko zúčastnilo a ktorý ponúka veľkú politickú stabilitu. Srbsku sa podarilo zaistiť financovanie tohto projektu, ktoré bude do veľkej miery poskytované Ruskom."

Ako hlavný projekt infraštruktúry pomôže South Stream prepojiť Východ so Západom a predstavuje dôležitý krok k hospodárskemu rastu a pomôže pri odstraňovaní kultúrnych a sociálnych prekážok. Plynovod South Stream prepraví plyn z Ruska cez Čierne more až do Varny na bulharskom pobreží. Odtiaľ povedie cez Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a bude zásobovať veľké výrobné podniky v severnom Taliansku.

Celková dĺžka plynovodu bude 2446 kilometrov. Podľa predpovede spotreby plynu od popredných svetových centier zaoberajúcich sa analýzami trhu môže ročný dopyt po plyne v Európe dosiahnuť do roku 2020 a 80 miliárd kubických metrov a do roku 2030 prekročiť až 140 miliárd kubických metrov.

K ďalším rečníkom na konferencii patrili Viki Cooke, riaditeľ organizácie World Thinks, Vadim Dormidontov, riaditeľ divízie projektového financovania pre energetiku vo firme Gazprombank, Leonid Grigoriev, hlavný poradca analytického centra vlády Ruskej federácie, Aleksandar Kovačević, vedúci výskumný pracovník na Oxfordskom inštitúte pre energetiku a Guillermo Bravo, viceprezident pre strategické vzťahy v spoločnosti Abengoa Group.

POZNÁMKA PRE EDITOROV

Natural Gas Europe ponúka každý deň najdôležitejšie informácie o záležitostiach v oblasti európskeho plynárenstva.

Ako nezávislá organizácia poskytuje informácie a analýzy v oblasti zemného plynu od svojich korešpondentov, prispievateľov a mediálnych partnerov.

Natural Gas Europe sa zameriava na úlohu zemného plynu v Európe a umožňuje dialóg a vzájomné porozumenie v dôležitých oblastiach ako napríklad ťažba, životné prostredie, regulácia a zabezpečovanie dodávok energie.

http://www.naturalgaseurope.com

Kontakt: olga@naturalgaseurope.com Tel: +44-7887051160

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring