OTS: Sťahujete sa? Na čo ešte nezabudnúť, okrem zmeny trvalého pobytu

OTS, 31. mája 2024 13:01

Bratislava 31. mája (TASR/OTS) - Život prináša rôzne situácie a jednou z tých, ktoré sú pre väčšinu ľudí menej príjemné, je sťahovanie a s tým spojená administratíva. Vybavovať si nový pobyt a doklady či ohlásiť zmeny aj na ostatné inštitúcie je však nevyhnutné. Ako na to?

Základom je zmena bydliska. Ako na to?
Spolu s fyzickým sťahovaním sa a zmenou miesta bývania je dôležitá aj oficiálna zmena trvalého pobytu. Tú môžete spraviť osobne na ohlasovni pobytu v mieste novej adresy, alebo z pohodlia domova elektronicky a to cez Centrálnu ohlasovňu.

V oboch prípadoch budete potrebovať starý občiansky preukaz, pokiaľ ste sa vrátili zo zahraničia, tak aj cestovný doklad a osvedčenie o štátnom občianstve. Ak nemáte nehnuteľnosť, kde sa budete prihlasovať, vo svojom vlastníctve, potrebujete aj súhlas jej vlastníka alebo vlastníkov s trvalým pobytom s overenými podpismi.

Po prihlásení sa na nový trvalý pobyt máte povinnosť požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu a to do 30 dní. Urobiť tak môžete elektronicky alebo osobne na okresnom riaditeľstve Policajného zboru. Takto vybavíte aj nový pas.

Nezabudnite dať vedieť aj ďalším inštitúciám
Okrem nového pobytu je so sťahovaním spojených aj množstvo iných zmien. Zabudnúť by ste nemali na ohlásenie zmeny adresy u vášho zamestnávateľa, pokiaľ podnikáte, zmenu adresy treba zapísať v Živnostenskom registri alebo v Obchodnom registri.

Nový trvalý pobyt, rovnako ako aj adresu pre doručovanie pošty, treba dať vedieť aj do Sociálnej poisťovni a do zdravotnej poisťovni, kde ste poistencom. Tu pozor, ak platíte odvody ako živnostník či dobrovoľne poistená osoba, príde aj k zmene účtu. Zmenu adresy treba ohlásiť aj Finančnej správe, banke a komerčným poisťovniam.

Ak máte vodičský preukaz, ten meniť netreba, určite si však treba vybaviť nový technický preukaz k vozidlu. Zmenu trvalého pobytu treba ohlásiť aj dodávateľom energií, mobilnému operátorovi či poskytovateľovi internetu alebo televíznych služieb.


UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring