OTS: Stanovisko MDVRR k nepravdivým tvrdeniam predsedu KDH J. Figeľa

TASR, 9. mája 2013 16:58

Bratislava 9. mája (TASR-OTS) - Preplácanie peňazí v Operačnom programe doprava je prerušené od februára 2013. Nespochybniteľným dôvodom prerušenia sú školácke chyby pracovníkov ministerstva dopravy pod vedením Jána Figeľa v roku 2011, kedy do Bruselu poslali na preplatenie aj faktúry, ktoré podľa pravidiel únie nie je možné preplácať z eurofondov. Toto prerušenie vychádza z auditu z apríla 2012, ktorý tieto pochybenia z čias ministrovania Jána Figeľa odhalil. Súčasné vedenie ministerstva dopravy intenzívne pracuje na odstránení tohto problému, súčasťou čoho je aj hustá korešpondencia s orgánmi EÚ. List, ktorým predseda KDH mával na tlačovej konferencii, už v prvej vete jasne obviňuje Jána Figeľa z klamstva alebo prinajmenšom absolútnej nekompetentnosti. Vyšetrovanie železničných projektov takisto nie je žiadnou novinkou, tento problém tu existoval už za ministrovania pána Figeľa, a ak o ňom nevedel, tak to tiež svedčí niečo o kvalite jeho práce.

O tomto prerušení ministerstvo dopravy informovalo verejnosť aj médiá vo februári. To, že Ján Figeľ obviňuje ministerstvo z utajovania, je len snaha vyviniť seba a svojich ľudí. Je na zamyslenie, či práve takýmito tlačovými konferenciami pán Figeľ zakryje svoju neschopnosť a nekompetentnosť, alebo na ňu naopak ešte viac upozorní.

Pripomíname, že nejde o prvé prerušenie preplácania peňazí v Operačnom programe doprava. V stave, kedy bolo preplácanie prerušené, sme po Jánovi Figeľovi zdedili rezort pred rokom. Čo Figeľ nebol schopný vybaviť osem mesiacov, administratíva Jána Počiatka dosiahla za tri mesiace.

Aj vzhľadom na vyššie uvedené máme pocit, že najväčšou hrozbou pre vyčerpanie eurofondov v doprave bol a naďalej je predseda KDH.

Kontakt: Martin Kóňa Hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Tel. č.: +421 918825059

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk jak