OTS: Štěrkovňa Open Music oslávi svoje 20. narodeniny s Ewou Farnou a ...

TASR, 2. novembra 2023 11:08

OTS: Štěrkovňa Open Music oslávi svoje 20. narodeniny s Ewou Farnou a skupinou Three Sisters

Hlučín 2. novembra (TASR/OTS) - Festival Štěrkovňa Open Music oslávi na budúci rok 20. výročie svojho vzniku. Organizátori pripravujú veľkú narodeninovú oslavu. Vystúpi na ňom napríklad najúspešnejšia súčasná česká speváčka Ewa Farna, ktorá pred niekoľkými rokmi dokázala trikrát vypredať pražskú O2 Arénu. Zablahoželať príde aj legendárna skupina Tři sestry. Bude to ich prvé vystúpenie na festivale, ktorý sa bude konať na brehu Hlučínskeho jazera od 25. do 26. júla 2024. Za organizátorov to dnes povedal riaditeľ festivalu David Moravec. Už skôr organizátori oznámili, že vystúpia aj Divokej Bill, Rybičky 48, Vojta Dyk a jeho projekt D.Y.K. a skupina No Name.

"Keď som v roku 2005 pripravoval prvý ročník Štěrkovne Open Music, netušil som, že o 20 rokov budem ešte ladiť program jubilejného 20. ročníka. Teraz som však veľmi rád, že sa festival z čisto lokálneho podujatia rozrástol na obľúbenú a vyhľadávanú prehliadku s celoslovenskou pôsobnosťou. Svedčí o tom aj fakt, že Štěrkovňa je dnes tretím najväčším festivalom v Moravskosliezskom kraji a najväčším mimo Ostravy," povedal Moravec.

Dodal, že aj nadchádzajúci jubilejný ročník si zaslúži mimoriadny program. "Podarilo sa nám namiešať hudobný koktail zložený z dvoch základných ingrediencií. Napríklad z kapiel, ktoré sú s festivalom dlhodobo vnútorne späté alebo tu hrávali častejšie. Na druhej strane sú tu interpreti, ktorí sú legendami českej scény a ešte tu nikdy neboli. A potom máme špeciálne korenie, ktorým sú naše výnimočné projekty. Dnes môžeme prezradiť, že na každý deň pripravujeme jeden veľký projekt s orchestrom. O tých čoskoro zverejníme ďalšie podrobnosti," povedal.

Jednou z kapiel, ktorá sa na Gravel Open Music predstaví vôbec po prvýkrát, bude skupina Tri sestry. Legenda tzv. českého krčmového roka dlho odolávala pozvaniu na hlučínske podujatie. Muzikanti majú v tradičnom termíne festivalu dovolenku. "Po rokoch sa nám však podarilo všetko zosúladiť a Tři sestry budú jednou z hviezd štvrtkového programu," dodal Moravec. Ewa Farna naopak na festivale vystúpila už niekoľkokrát. Prvýkrát to bolo v roku 2009, keď prišla so svojím vtedy ešte aktuálnym prvým hitom Měls mě vůbec rád. Teraz sa vracia ako zrelá umelkyňa s kreditom najúspešnejšej speváčky vôbec.

Organizátori plánujú väčšinu programu zverejniť ešte pred Vianocami. "A to vrátane niekoľkých naozaj špeciálnych projektov na budúci rok," povedal ďalší z organizátorov Matěj Ostárek. Zároveň uviedol, že po tohtoročnom najúspešnejšom ročníku v histórii sa areál festivalu nebude výrazne meniť. "Kapacitu určite rozširovať nebudeme. Zostane rovnaká ako tento rok. Naopak, pracujeme na zlepšení kvality služieb a vizuálnej stránky. Do príprav chceme zapojiť architektov, ktorí nám pomôžu s vizuálnou stránkou. Budeme pracovať aj na udržateľnosti podujatia. Je tiež pravda, že festival je pre nás koníčkom, ktorý chceme vypilovať k ešte väčšej dokonalosti," povedal Ostárek.

Festival sa na brehu Hlučínskeho jazera koná od roku 2005. Zameriava sa na českú a slovenskú hudobnú scénu. Generálnym partnerom je stavebná spoločnosť Tomáš STRAUB s.r.o. Festival podporuje Moravskosliezsky kraj.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring