OTS: Štúdia Cognizant Impact predpovedá, že generatívna ...

TASR, 12. januára 2024 8:41

OTS: Štúdia Cognizant Impact predpovedá, že generatívna umelá inteligencia by mohla v priebehu 10 rokov priniesť do americkej ekonomiky 1 bilión USD

Spoločná prelomová štúdia Oxford Economics/Cognizant predpovedá, že generatívna umelá inteligencia ovplyvní 90 % pracovných miest v USA, čo zdôrazňuje kritickú potrebu strategickej rekvalifikácie na udržanie hospodárskeho rastu.

Teaneck 12. januára (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Spoločnosť Cognizant (NASDAQ: CTSH) dnes zverejnila zistenia svojej novej štúdie o hospodárskom vplyve New Work, New World (Nová práca, nový svet), v ktorej predpovedá, že 90 % pracovných miest bude nejakým spôsobom narušených generatívnou umelou inteligenciou (gen AI), čím sa vytvorí priestor pre zásadnú zmenu v prístupe k práci, produktivite a hospodárskemu rastu. Štúdia tiež zistila, že vplyv tejto technológie bude ovplyvnený mierou prijatia v podnikoch a tým, ako rýchlo sa jednotlivci dokážu prispôsobiť novým spôsobom práce.

„Cieľom našej štúdie je odhaliť, aký vplyv môže mať generatívna umelá inteligencia na našu globálnu pracovnú silu," povedal Adrian Cooper, generálny riaditeľ spoločnosti Oxford Economics. „Výsledky výskumu ukazujú, ako rýchlo môže táto technológia narušiť trajektóriu americkej ekonomiky, a ponúkajú neoceniteľné poznatky pre vedúcich predstaviteľov, aby využili jej potenciál a rýchlo sa prispôsobili."

Generatívna umelá inteligencia ponúka potenciál na zlepšenie prevádzkovej efektívnosti, vytváranie nových zdrojov príjmov, inováciu produktov a služieb a v konečnom dôsledku na novú definíciu podnikov. S cieľom kvantifikovať potenciálny vplyv generatívnej UI na produktivitu a budúcnosť práce spoločnosť Cognizant v spolupráci s Oxford Economics vytvorila ekonomický model, ktorý skúma tri scenáre prijatia generatívnej UI americkými podnikmi. Tento model sa zaoberá 18 000 úlohami, ktoré sú hnacou silou americkej ekonomiky, a dôkladne skúma vplyv, ktorý môže mať generatívna umelá inteligencia na pracovné miesta, ktoré sú v rebríčku týchto úloh. Hoci sa zameriavajú na pracovnú silu v USA, všeobecné témy, ktoré vyplynuli zo zistení, možno uplatniť na celom svete. Výskum odhalil kľúčové poznatky vrátane:

• Zavádzanie umelej inteligencie bude v nasledujúcom desaťročí prudko stúpať, kým sa ustáli v dospelosti: Podniky sú v experimentálnej fáze zavádzania schopností umelej inteligencie. Zo zistení však vyplýva, že prijatie by sa mohlo zvýšiť z 13 % na 31 % už za štyri až osem rokov. Po uplynutí 15 rokov sa podľa zistení môže prijatie spomaliť, ale bude pokračovať v raste ešte najmenej 15 rokov.

• Hospodársky pokrok by mohol prudko stúpnuť: Generatívna technológia umelej inteligencie by mohla zvýšiť produktivitu v USA o 1,7 – 3,5 % a zvýšiť ročnú hodnotu amerického HDP o 477 miliárd až 1 bilión dolárov v priebehu nasledujúcich 10 rokov na základe miery prijatia v podnikoch.

• Súčasne by mohlo dôjsť k narušeniu trhu práce: Predpokladá sa, že polovica všetkých pracovných miest (52 %) sa výrazne zmení v dôsledku integrácie generatívnej umelej inteligencie na automatizáciu pracovných úloh. V dôsledku toho môže byť približne 9 % súčasnej pracovnej sily v USA premiestnených, pričom 1 % môže mať problém nájsť si nové zamestnanie na základe historických hospodárskych zmien.

• Najviac môžu byť ovplyvnené pracovné miesta s vyššou úrovňou vedomostnej práce: V minulosti technologický pokrok a automatizácia ovplyvňovali najmä manuálnu prácu a znalostnú prácu zameranú na procesy. Generatívna umelá inteligencia je pripravená urobiť pravý opak a viac narušiť znalostnú prácu. Okrem toho pracovné miesta, ktoré zahŕňajú analýzu úverov, počítačové programovanie, tvorbu webových stránok, správu databáz a grafický dizajn, už majú teoretickú maximálnu expozíciu približne 50 %. Do roku 2032 sa s technologickým pokrokom môže miera vystavenia niektorých pracovných miest zvýšiť až na 80 %.

• Vplyv pocítia aj generálni riaditelia: Z údajov vyplynulo, že vedúci pracovníci C-Suite – dokonca aj generálni riaditelia – by mohli zaznamenať teoretické maximálne skóre expozície (miera, do akej sú úlohy danej pracovnej pozície náchylné na automatizáciu generatívnou umelou inteligenciou) viac ako 25 %, keď začnú využívať generatívnu umelú inteligenciu na všetko od hodnotenia konkurencie až po strategické rozhodovanie.

„Generatívna umelá inteligencia nás už ohromila svojimi schopnosťami v rôznych odvetviach, ale skutočný vplyv jej integrácie do našich každodenných obchodných operácií sa ešte len objavuje," povedal Ravi Kumar S, výkonný riaditeľ spoločnosti Cognizant. „Ak chceme využiť potenciál technológie na zvýšenie našej produktivity, musíme pochopiť jej plný vplyv na budúcnosť práce a spoločne vytvoriť najlepšie príležitosti pre ľudí, aby sa mohli rozvíjať spolu s ňou."

Zmena kvalifikácie pracovnej sily v súvislosti s pokrokom umelej inteligencie

Hoci časový rámec tohto výskumu trvá viac ako desať rokov, spoločnosť Cognizant je presvedčená, že lídri vo všetkých spoločenských sektoroch by mali už dnes spolupracovať na vytvorení novej dohody o dôvere, ktorá umožní podnikom, pracovníkom a ekonomikám prosperovať vo veku generatívnej umelej inteligencie. Keďže sa táto technológia stane bežnou súčasťou pracovnej sily, budú potrebné nové zručnosti zamestnancov, ktorí budú podporovať oblasti vrátane obchodnej stratégie a riadenia umelej inteligencie. Programy rekvalifikácie, ktoré sa kedysi považovali za taktický doplnok kariérnej dráhy zamestnanca, sa stanú nevyhnutnou súčasťou pracovného dňa, pričom čas bude vyčlenený na školenia a vzdelávanie.

V súlade s touto víziou spoločnosť Cognizant nedávno spustila svoju iniciatívu Synapse, ktorej cieľom je revolučným spôsobom zmeniť rovnováhu v oblasti technického vzdelávania a rozvoja pracovnej sily a nanovo definovať príležitosti pre viac ako milión ľudí na celom svete. Cieľom tejto iniciatívy, ktorá vychádza z hlbokých odborných znalostí spoločnosti Cognizant a jej dlhej histórie ako technologického rekvalifikátora, je vytvoriť do roku 2026 novú skupinu talentov, ktorí budú zamestnateľní v expandujúcej digitálnej ekonomike. Viac informácií o spoločnosti Synapse nájdete tu: https://news.cognizant.com/2023-10-31-Cognizant-Launches-Synapse-Initiative-to-Provide-Job-Training-to-One-Million-Individuals-Around-the-Globe

Ak si chcete pozrieť celú štúdiu a dozvedieť sa viac, navštívte stránku https://www.cognizant.com/us/en/gen-ai-economic-model-oxford-economics.

Metodika: Štúdia Cognizant New Work, New World

Spoločnosť Cognizant poverila spoločnosť Oxford Economics, aby posúdila a predpovedala ekonomický vplyv technológie generatívnej umelej inteligencie na Spojené štáty počas nasledujúcich 10 rokov.

Projekt sa realizoval v piatich hlavných fázach, ktoré postupne umožnili vypracovanie predpokladaných vstupov pre oxfordský globálny ekonomický model (GEM). Tieto vstupy boli navrhnuté tak, aby odrážali, ako by podľa našich predpokladov mohlo zavádzanie generatívnych technológií umelej inteligencie podnikmi v Spojených štátoch v horizonte prognózy ovplyvniť štrukturálne faktory hospodárskej aktivity, najmä rast celkovej produktivity faktorov (TFP). S cieľom zohľadniť neistotu spojenú s takýmto procesom sa uskutočnili tri scenáre, aby sa vytvoril rozsah výsledkov. Úplnú metodiku nájdete tu: https://www.cognizant.com/en_us/aem-i/document/oxford-economics-gen-ai-economic-model/the-impact-of-generative-AI-in-the-US-wf2354000.pdf

O spoločnosti Cognizant Cognizant (Nasdaq: CTSH) navrhuje moderné podniky. Našim klientom pomáhame modernizovať technológie, pretvárať procesy a transformovať skúsenosti, aby si mohli zachovať náskok v našom rýchlo sa meniacom svete. Spolu zlepšujeme každodenný život. Pozrite si, ako na stránke www.cognizant.com alebo @cognizant.

Pre viac informácií sa obráťte na:

Corporate

Gabby Gugliocciello

Gabrielle.Gugliocciello@cognizant.com

India

Rashmi Vasisht

rashmi.vasisht@cognizant.com

Severná a Južná Amerika/región EMEA/APJ

Christina Schneider

christina.schneider@cognizant.com

Výhľadové vyhlásenia

Táto tlačová správa obsahuje vyhlásenia, ktoré môžu predstavovať výhľadové vyhlásenia podľa ustanovení „bezpečného prístavu" zákona Private Securities Litigation Reform Act z roku 1995, ktorých presnosť nevyhnutne podlieha rizikám, neistotám a predpokladom týkajúcim sa budúcich udalostí, ktoré sa nemusia ukázať ako presné. Tieto vyhlásenia zahŕňajú okrem iného výslovné alebo implicitné výhľadové vyhlásenia týkajúce sa prijatia generatívnej umelej inteligencie, účinkov generatívnej umelej inteligencie na pracovnú silu a hospodárstvo a účinnosti a výsledkov našej novej iniciatívy Synapse. Tieto vyhlásenia nie sú prísľubmi ani zárukami, ale sú výsledkami vyššie uvedenej štúdie a naďalej podliehajú rôznym rizikám a neistotám, z ktorých mnohé sú mimo našej kontroly, čo môže spôsobiť, že skutočné výsledky sa budú podstatne líšiť od výsledkov predpokladaných v týchto výhľadových vyhláseniach. Existujúcich a potenciálnych investorov upozorňujeme, aby sa zbytočne nespoliehali na tieto výhľadové vyhlásenia, ktoré sa vzťahujú len na dátum vydania tohto dokumentu. Medzi faktory, ktoré môžu spôsobiť, že výsledky sa budú podstatne líšiť od tých, ktoré sú vyjadrené alebo naznačené, patria všeobecné ekonomické podmienky, vplyv technologického rozvoja a konkurencie, konkurenčný a rýchlo sa meniaci charakter trhov, na ktorých súťažíme, konkurenčný trh pre talenty a jeho vplyv na nábor a udržanie zamestnancov a ďalšie faktory uvedené v našej najnovšej výročnej správe na formulári 10-K a ďalších dokumentoch predložených Komisii pre cenné papiere a burzu. Spoločnosť Cognizant sa nezaväzuje aktualizovať alebo revidovať akékoľvek výhľadové vyhlásenia, či už v dôsledku nových informácií, budúcich udalostí alebo inak, s výnimkou prípadov, keď to vyžaduje príslušný zákon o cenných papieroch.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1794711/4489004/Cognizant_Logo.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2315997/Cognizant____Oxford_Economics_Logo.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring