OTS: Tajomstvá kryptografie, ktoré môžeme prezradiť

TASR, 30. mája 2024 15:17

Bratislava 30. mája (TASR/OTS) - Slovenská akadémia vied pozýva na prednášku v rámci projektu SAVinči kaviareň. Tentoraz prijal pozvanie riaditeľ Matematického ústavu SAV, v.v.i Karol Nemoga., ktorý je odborníkom v oblasti teoretickej kryptológie a bezpečnosti komunikácie. V oblasti vývoja nových technológií prichádza zlom v podobe kvantových počítačov. Avšak ukrýva sa v nich aj reálna hrozba, ktorá spočíva v ich schopnosti prelomiť doterajšie šifrovanie.

Dnes používané algoritmy chrániace naše údaje, informácie a peniaze sú preto nesmierne zraniteľné. Výskumníci však už vyvinuli nové, tzv. postkvantové šifrovacie algoritmy, ktoré majú odolať aj počítačom budúcnosti a apelujú na to, aby ich kompetentne orgány začali čo najskôr používať. Pretože niektoré tajomstvá by mali zostať tajomstvami aj o desiatky rokov.

SAVinči kaviareň sa uskutoční v pondelok 3. júna o 19:00 v priestoroch Kácečka na Kamennom námestí v Bratislave. Vstup je voľný.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring