OTS: Transatlantická dohoda o voľnom obchode by znamenala mnohé výhody pre ...

TASR, 17. júna 2013 16:57

OTS: Transatlantická dohoda o voľnom obchode by znamenala mnohé výhody pre USA a celú EÚ

Gütersloh 17. júna (TASR-OTS) (PRNewswire) - Nadácia Bertelsmann Foundation skúma dôsledky pre 126 krajín: V nevýhode by boli tradiční obchodní partneri a rozvojové krajiny.

USA a všetky členské štáty EÚ by získali podstatné výhody z komplexnej dohody o transatlantickom obchode a investičnom partnerstve (TTIP). Pokiaľ je možné vo veľkej miere eliminovať nielen tarifné poplatky, ale aj ostatné prekážky obchodovania, došlo by k významnému zvýšeniu skutočného hrubého domáceho produktu na hlavu a k vytvoreniu nových pracovných miest. Avšak sociálne výhody v tejto najväčšej zóne voľného obchodu s viac než 800 miliónmi obyvateľov by boli v rozpore so skutočnými príjmami a stratami pracovných miest vo zvyšku sveta. Toto sú výsledky aktuálnej štúdie ifo Inštitútu, ktorú uskutočnila nadácia Bertelsmann Foundation a ktorej výsledky boli zverejnené pred návštevou prezidenta USA Baracka Obamu v Berlíne.

Štúdia ukazuje, ako by sa pre 126 krajín v dôsledku uzavretia transatlantickej dohody o voľnom obchode zmenil dlhodobý skutočný príjem na hlavu. Podľa výpočtov by najväčší rast dosiahli USA s nárastom dlhodobého hrubého domáceho produktu na hlavu o 13,4 %. Celá EÚ by dosiahla sociálne výhody a vo všetkých 27 členských štátoch by skutočný príjem na hlavu vzrástol priemerne o takmer 5 %. Najväčší nárast príjmov by dosiahla Veľká Británia vo výške takmer 10 % na hlavu.

Členské štáty EÚ, v ktorých by nadpriemerne profitovali z rozsiahlej liberalizácie obchodu zahŕňajú malé, na vývoz orientované ekonomiky, ako sú Pobaltské štáty a tiež krízou postihnuté krajiny južnej Európy, pre ktoré by dovoz z USA zlacnel. V porovnaní so zvyškom Európy by veľké ekonomiky ako je Nemecko (4,7 %) a Francúzsko (2,6 %) profitovali z komplexnej dohody o voľnom obchode menej, než je priemer.

Zosilnenie obchodných vzťahov medzi USA a EÚ by malo za následok zníženie objemu dovezeného tovaru a služieb zo zvyšku sveta. Títo partneri by následne pocítili pokles skutočného príjmu na hlavu. Najviac postihnutí by boli tradiční obchodní partneri USA, ako je Kanada (pokles o 9,5 %) a Mexiko (pokles o 7,2 %). Aj v Japonsku by došlo k poklesu dlhodobého príjmu na hlavu o takmer 6 %. Dodatočne by utrpeli rozvojové krajiny, najmä v Afrike a v strednej Ázii.

TTIP nie je "hrou bez víťazov". Vďaka zníženiu nákladov na obchodovanie však generuje reálny nárast verejného bohatstva. V podstate preto môžu z tohto zníženia profitovať všetky krajiny. Celosvetový priemerný rast príjmu na hlavu by dosiahol nárast o 3,3 %.

V prípade EÚ by mala rozsiahla dohoda o voľnom obchode za následok podstatný nárast zamestnanosti v zúčastnených ekonomikách. Podľa výpočtov by najväčší prospech mali USA a Veľká Británia s takmer 1,1 milióna, resp. 400.000 ďalšími pracovnými miestami. Nadpriemerný dopad na zamestnanosť by sa prejavil aj v krízou postihnutých krajinách južnej Európy. Kým nezamestnanosť v krajinách OECD by poklesla v priemere o 0,45 percentuálneho bodu, v štyroch krajinách postihnutých krízou by sa pokles pohyboval od 0,57 percentuálneho bodu v Taliansku po 0,76 percentuálneho bodu v Portugalsku.

"Transatlantická dohoda o voľnom obchode by bola dôležitým nástrojom na posilnenie rastu a zamestnanosti v Európe," povedal pri prezentácii výsledkov štúdie generálny riaditeľ nadácie Bertelsmann Foundation, Aart De Geus. "Najmä obyvatelia južnej Európy postihnutí krízou by nadpriemerne pocítili dôsledok takejto dohody. Sociálne výhody pre EÚ i USA vyplývajúce z uzavretia takejto dohody by však mali byť aj motiváciou na preukázanie pripravenosti hľadať kompromis vo viacstranných rokovaniach s krajinami, ktoré by takouto dohodou skôr strácali. Týmto spôsobom by transatlantická dohoda o voľnom obchode poskytla nový impulz pre projekt Doha Development Round, ktorý momentálne stagnuje."

V simulačných výpočtoch sa analytici zaoberali dvoma scenármi. Zrušenie samotných tarifných poplatkov (Scenár 1) by len ťažko pozitívne ovplyvnilo ďalší rast. Na druhej strane, pokiaľ by došlo ku kompletnému zrušeniu prekážok obchodovania (Scenár 2), došlo by k vyššie vypočítaným účinkom. Tieto prekážky obchodovania zahŕňajú netarifné opatrenia, medzi ktoré patria štandardy kvality, požiadavky na obaly a označovanie a informácie o pôvode spolu s technickými a právnymi požiadavkami týkajúcimi sa dovážaného tovaru. Netarifné prekážky obchodovania zahŕňajú aj dotácie vývozu v jednotlivých krajinách prostredníctvom daňových výhod alebo finančnej pomoci.

Kontakt: Dr. Ulrich Schoof, telefón: +49(5241)81-81384 Email: ulrich.schoof@bertelsmann-stiftung.de Ďalšie informácie nájdete na internete na adrese: http://www.bertelsmann-stiftung.de. Zdroj: Bertelsmann Foundation

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš pop

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring