OTS: Turčianske slávnosti folklóru oslavujú 40. ročník

TASR, 10. júna 2024 14:49

Martin 10. júna (TASR/OTS) - Turčianske kultúrne stredisko v Martine Vás srdečne pozýva na 40. ročník Turčianskych slávností folklóru. V nedeľu 16. júna 2024 Múzeum slovenskej dediny v Martine otvorí svoje brány pre všetkých milovníkov folklóru v Turci. Už štyri dekády sú Turčianske slávnosti folklóru najväčšou prehliadkou turčianskych zvykov a tradícií, ktorá prepája súbory a skupiny z celého Turca. Tento výnimočný jubilejný ročník prináša aj vystúpenia hostí z iných regiónov Slovenska a zo zahraničia.

Podujatie, ktorého hlavný program prebieha na javisku pod holým nebom v skanzene, ponúka aj zaujímavé sprievodné podujatia.

Tohtoročný sprievodný program slávností otvorí, v sobotu 15. júna v centre Martina na Pešej zóne, folklórny program „Zrkadlenie“, pri príležitosti osláv 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste Martin a 30. výročia zákona č č. 241/1994 Z.z. o meste Martin ako centre národnej kultúry Slovákov, ktorý je zároveň aj živou pozvánkou na slávnosti. Folklórne kolektívy z partnerských miest predstavia obyvateľom mesta, i jeho návštevníkom, tradičnú kultúru mesta a regiónu, z ktorého prichádzajú. Tradičné umenie partnerských miest mesta Martin bude zrkadlené turčianskymi folklórnymi kolektívmi. Pestrý program týchto vzácnych hostí bude možné vidieť aj v rámci hlavného programu TSF v programe „Prišli hostia naši“.

V rámci sobotných sprievodných podujatí Vás chceme pozvať na výstavu „Rezbári Turca“, kde sa stretnete s tradičnou ľudovou tvorbou turčianskych majstrov dláta.

Sprievodným programom TSF bol koncert „Zlatá guľôčka“, ktorý sa konal 26. mája v Turčianskej knižnici v Martine. Podujatie, ktoré prepojilo aktívne hrajúcich muzikantov ľudovej hudby Javorové husle a finalistov detskej speváckej súťaže „O zlatú guľôčku“.

V tomto roku sú súčasťou sprievodného programu dve spomienkové podujatia v sérií „Ako bolo na počiatku medzi nami“.

Prvé podujatie sa konalo 11. mája 2024 v obci Sklabiňa, kde milovníci folklóru mali až dva dôvody na oslavu: 40. výročie Folklórnej skupiny Sklabiňa a 15. výročia Detskej folklórnej skupiny Deti spod Borinky.

Druhé podujatie sa bude konať 31. mája 2024 v CVČ Kamarát ako spomienkové stretnutie, na ktoré pozýva Folklórna skupina Turiec, ktorá tento rok oslavuje 70. výročie svojho vzniku.

Pestrý hlavný program 40. ročníka Turčianskych slávností folklóru začína v nedeľu 16. júna 2024 o 9.45 h slávnostným otvorením na hlavnom pódiu.

O 10.00 h začína detský program „Od nás pre vás“, ktorý divákom ponúkne rôznorodé ukážky spracovania detských hier pri rôznych príležitostiach v živote dedinského ľudu – pri pasení na lúke, počas stretnutí za dedinou, hrách pri ktorých napodobňujú svoje staršie vzory.

V tomto programe sa predstavia DaMFS Kalužiar z Vrútok, DFS Lúčik z Turčianskych Teplíc, DFS Malý Lysec z Belej-Dulíc a DFS Turiec z Martina.

O 11.15 h v programe „Prišli hostia naši“ sa nám predstavia folklórne kolektívy z partnerských miest mesta Martin. Diváci budú mať jedinečnú príležitosť spoznať kultúru partnerských miest prostredníctvom hudby, spevu, tanca i ľudového odevu. V programe vystúpi Dievčenská spevácka skupina KUS Petrovská družina z Báčskeho Petrovca zo Srbska, tanečná skupina Tabán Táncegyüttes z Békéscsaby z Maďarska. Z Rijeky v Chorvatsku sa nám predstaví: FS Slovenka – senior, tamburášska skupina KUD Zametski koreň a tanečná skupina Riječke palade.

O 12:15 h sa dedinské folklórne skupiny z Turca predstavia v programe „Nezábudky“. Názov modrého kvietka je symbolom nezabúdania na začiatky folklórneho hnutia v Turci – na tých a tie, ktoré stáli pri zrode tohto fenoménu a svojou pamäťou i talentom prispeli k tomu, že pojem turčiansky folklór sa dostal na folklóru mapu Slovenska. V programe vystúpia FSk Hrádok Bystrička, FSk Prameň Dubové, FSk Tiešňavan Krpeľany ĽH Drienča Krpeľany, FSk Podhradie, ĽH Podhradská muzika, FSk Sklabiňa, FSk Šútovo, FSk Turček.

O 13:45 h na javisko Turčianskych slávnosti folklóru vstúpi Folklórny súbor Marína zo Zvolena z programom „Klenoty Podpoľania“, v ktorom predstavia nový program zložený z choreografií, hudobných a speváckych diel z oblasti Podpoľania a Horehronia, vytvorených prevažne v uplynulých piatich rokoch.

Hlavný program vyvrcholí galaprogramom o 13.30 h, ktorý je zostavený z vystúpení domácich i hosťujúcich kolektívov a sólistov, v tomto roku nazvaný „Preletelo vtáča“. Je koncipovaný ako pocta jubilujúcim Turčianskym slávnostiam folklóru. V programe účinkujú: FS Turiec, ĽH FS Turiec, Dulickí pastieri, FS Lysec, FSk Sklabiňa, DFS Turiec, DĽH DFS Turiec, FSk Podšíp, Milan Roob a Lucia Balážová.

Podujatie, ktorého hlavný program prebieha na javisku pod holým nebom v skanzene, ponúka aj zaujímavé sprievodné podujatia.

Od 10. hod. podujatia: „Dnes tovariš, zajtra majster“ spojené s ukážkami tradičnej výroby v prácach študentov, „Jarmok tradičných remesiel“, vyhodnotenie súťaže a otvorenie výstavy „Turiec maľovaný“ v priestoroch Vozárne z Moškovca.

Obohatením sprievodného podujatia tento rok je exteriérová výstava „Cesta slávností“, kde návštevníci uvidia vizuálne materiály pripravené k Turčianskym slávnostiam folklóru počas ich 40.ročnej existencie.

O 12 hod. sa môžete tešiť na školu ľudového tanca pre celú rodinu s tanečným pedagógom FS Marína – Andrejom Sýkorom.

Detský program obohatia aj dielničky „Na slávnostiach tvorivo“.

Milovníci fotografovania sa môžu kreatívne zapojiť do prebiehajúcej fotovýzvy „Slávnosti spoza objektívu“. Kurátorský výber fotografií bude vystavený v júli na pešej zóne v Martine.

Každoročným hlavným organizátorom podujatia je Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Spoluorganizátormi sú: SNM v Martine – Múzeum slovenskej dediny a Turčianske združenie pre výskum, ochranu, propagáciu a šírenie tradičnej ľudovej kultúry – TUZLUK. Podujatie je realizované s finančným prispením mesta Martin. Podujatie z verejných zdrojov podporil Žilinský samosprávny kraj a Fond na podporu umenia, ktorý je jeho hlavným partnerom.

Touto cestou Vás srdečne pozývame na blížiaci sa 40. ročník Turčianskych slávností folklóru!

Mgr. art. Anna M. Mihaliková

Manažér pre záujmovú umeleckú činnosť

Metodik pre folklór a hudbu

Viac informácií nájdete na www.tks.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring