OTS: Umenie má v Českej republike bezcolnú zónu

TASR, 6. novembra 2023 12:10

OTS: Umenie má v Českej republike bezcolnú zónu. Artex dostal od EÚ výnimku. V Európe ich je len šesť.

Bratislava 6. novembra (TASR/OTS) - Česká republika má bezcolnú zónu pre umenie. Má rovnaké parametre ako napríklad slobodné prístavy vo Švajčiarsku. Majitelia cenných exponátov už nemusia skladovať diela v zahraničí. Sme prvou postkomunistickou krajinou, ktorá získala výnimku od EÚ.

Už žiadne skladovanie drahých umeleckých diel vo Švajčiarsku. Teraz je možné bez obáv doviezť cenné artefakty do Českej republiky a potom ich opäť bez obmedzení vyviezť.

Česká republika má teraz bezcolnú zónu pre umenie. Po dvoch rokoch rokovaní sa spoločnosti Artex podarilo získať výnimku od Európskej únie. Tým sa Česká republika zaradila medzi šesť európskych krajín, ktoré umožňujú skladovanie umenia bez toho, aby museli prechádzať zložitým colným procesom.

"Zriadením colného depozitára v Českej republike sa vytvorili ideálne podmienky na výrazné oživenie domáceho trhu s umením. Obchody, ktoré sa predtým realizovali v Zürichu alebo Londýne, sa môžu presunúť na naše územie. Príležitosti sa otvárajú aj galériám a aukčným domom, ktoré sa už nemusia obávať, že Picasso alebo Modigliani budú niekoľko rokov uskladnení v Českej republike," hovorí René Rohan, spolumajiteľ spoločnosti Artex.

Z bezcolnej zóny pre umenie môžu profitovať aj spoločnosti, ktoré sú s týmto segmentom spojené - prepravné spoločnosti, poisťovne, reštaurátori, znalecké pracoviská, aukčné domy alebo organizátori výstav.

Povolenie bolo spoločnosti Artex udelené koncom októbra. Colný depozitár umenia sa nachádza v areáli Q Park Měšice a má rovnaké parametre ako napríklad slobodné prístavy vo Švajčiarsku. Bezcolná zóna umožňuje skladovanie umeleckých diel dovezených z krajín mimo EÚ v režime plne oslobodenom od DPH.

"V bezcolnej zóne je tovar stále v tranzite, čo znamená, že je na našom území, ale do Českej republiky sa neprepašuje. Tovar môže byť v tomto režime skladovaný neobmedzene dlho, aj desiatky rokov tam môže obraz, socha, fotografia alebo iné umelecké dielo zostať bez toho, aby z neho majiteľ musel platiť DPH," hovorí René Rohan.

Obrázok nie je uhorka

Výhody bezcolnej zóny ocenia zberatelia, ktorí sa obávajú komplikácií pri vývoze vyčisteného umenia do Českej republiky, múzeá a galérie, ktoré organizujú výstavy exponátov privezených z krajín mimo EÚ, investičné fondy, ktoré chcú voľne nakupovať umenie po celom svete, a obchodníci s umením, ktorí predávajú diela nakúpené mimo EÚ.

"Colné orgány nemôžu robiť tzv. neistý predaj, takže s umením colné orgány zaobchádzajú ako s akýmkoľvek iným tovarom. Lenže obraz nie je iPhone alebo uhorka, nemôžete dopredu vedieť, či sa predá. V bezcolnom sklade môžete dielo ponúknuť na predaj bez toho, aby ste museli platiť DPH alebo colné zabezpečenie. A ak ho nepredáte, môžete ho bez akýchkoľvek obmedzení vyviezť späť," vysvetľuje René Rohan.

V prospech vytvorenia colného skladu hovoril aj fakt, že Česká republika má jedny z najprísnejších podmienok na dovoz a vývoz umenia v Európe. Sadzba DPH pri dovoze z krajín mimo EÚ je 15 percent - viac ako dvojnásobok oproti Nemecku a trojnásobok oproti Veľkej Británii. Aj preto mnohí obchodníci s umením často preclievajú a ukladajú zakúpené diela mimo Českej republiky.

Tieto komplikácie sa vytvorením bezcolnej zóny odstránia. Rovnako ako riziko poškodenia umeleckého diela počas tradičnej colnej kontroly.

Artex umožňuje skladovanie diel v depozitári, ktorý spĺňa najvyššie bezpečnostné požiadavky. Na získanie prístupu k dielam je napríklad potrebné prejsť cez skener odtlačku dlane, ktorý rozpozná, či ide o ľavú alebo pravú ruku a či v nej pulzuje krv, alebo je potrebné zadať šesťmiestny prístupový kód, ktorý sa mení každých tridsať sekúnd.

Spoločnosti Artex sa podarilo vybudovať celosvetovo jedinečný ArtHub - komplexnú infraštruktúru pre umenie. Na jednom mieste sa nachádza depozitár umenia, galéria, výstavná sieň, investičný fond Artefin, bezcolná zóna či špecializovaná doprava umenia.

O spoločnosti Artex

Artex prevádzkuje najväčší súkromný depozitár umenia v Českej republike v Měšiciach pri Prahe. Medzi jeho klientov patrí Národná knižnica, Galéria hlavného mesta Prahy a mnoho súkromných galérií a zberateľov. V priestoroch depozitára bola uložená napríklad Slovanská epopeja, šesť a pol metrový obraz Andyho Warhola alebo najväčšia zbierka plagátov Alfonsa Muchu z galérie Portu. V Mesticiach sa podarilo na jednom mieste vybudovať depozitár umenia, galériu, špecializovaný transport umenia, investičný fond Artefin a teraz aj bezcolnú zónu.

https://artexartservices.cz/

https://www.artefin.cz/

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring