OTS: USA-Izrael-Obama-OneVoice-výzva

TASR, 25. marca 2013 12:00

Obamova výzva "dva štáty pre dva národy" odráža poslanie spoločnosti OneVoice

Tel Aviv 25. marca (TASR/OTS/PRNewswire) - Vo svojom prejave vo štvrtok v Jeruzalemskom medzinárodnom konferenčnom centre prezident Barack Obama vyzval mladých Izraelčanov, aby vyvíjali tlak na vedúcich predstaviteľov a "spôsobili zmenu, ktorú chcú vidieť" a povedali im, že "mier je možný" práve prostredníctvom riešenia dvoch štátov.
(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120428/DC96873LOGO-b)
"Rokovania budú potrebné, ale existuje malé tajomstvo, ktorým smerom sa uberať: dva štáty pre dva národy," povedal Obama, ale "politickí predstavitelia nikdy nepodstúpia riziká, pokiaľ nepocítia tlak od občanov."
Práve pred konferenčným centrom oslovovali desiatky mladých predstaviteľov spoločnosti OneVoice Israel (OVI) obyvateľov Izraela v uliciach Jeruzalema a na obrovský plagát o "dohode" zhromažďovali stovky príspevkov k ukončeniu konfliktu.
Spoločnosť OneVoice každý deň pôsobí na zástupcov vnútorného občianskeho hnutia, aby sa spojili so zvolenými predstaviteľmi v Izraeli a Palestíne. Od roku 2002 bojuje spoločnosť OneVoice za ukončenie izraelsko-palestínskeho konfliktu a pôsobí na zástupcov spontánneho občianskeho hnutia, aby si vynútili riešenie dvoch štátov na základe hraníc z roku 1967 po ukončení okupácie a vyriešili definitívne všetky sporné otázky v súlade s medzinárodným právom a predchádzajúcimi bilaterálnymi dohodami.
Prezident spomenul problémy, ktoré obidve strany riešili počas prebiehajúceho konfliktu.
"Viem, že Izrael podstúpil riziká kvôli mieru,“ povedal Obama o izraelských snahách o dosiahnutie mieru. „Odvážni vodcovia ako Menachem Begin a Yitzhak Rabindosiahli dohody s dvoma vašimi susedmi. Vy ste prišli s cennými návrhmi pre Palestínčanov v Annapolis. Stiahli ste sa z Gazy a Libanonu a potom ste čelili teroru a raketám. V celej oblasti ste rozšírili ducha priateľstva, ale často ste narážali na odmietnutie."
Okrem toho prezident Obama spomenul aj problémy Palestínčanov. "Nie je správne brániť Palestínčanom obrábať ich vlastnú pôdu, obmedzovať študentov pri pohybe po Západnom brehu alebo premiestňovať rodiny Palestínčanov z ich domovov,“ pokračoval Obama. Ani okupácia, ani vyhostenie nie sú riešením. Tak ako si Izraelčania budujú svoj štát, tak aj Palestínčania majú právo byť slobodní vo vlastnej krajine."
V reakcii na dnešné slová prezidenta zdôraznil spoluzakladateľ spoločnosti OneVoice, Daniel Lubetzky, základnú úlohu spontánneho občianskeho hnutia pri ukončení konfliktu.
"V konečnom dôsledku spočíva moc v rukách ľudí, najmä Izraelčanov a Palestínčanov, ktorí budú musieť znášať dôsledky svojho konania alebo nekonania,“ povedal Lubetzky. „Tunajší ľudia a ich zahraniční podporovatelia majú moc a súvisiacu zodpovednosť participovať na riešení, vytvárať pozitívne zmeny zdola a premeniť myšlienku dvoch štátov na realitu."
Pokiaľ chcete získať ďalšie informácie a rozhovory, kontaktujte: Tal Harris - Executive Director, OneVoice Israel
Mobil +972-(0)-50-722-2068
Kancelária +972-(0)-3-516-8005
Email: talh@onevoice.org.il
Josh Nerpel – Deputy Director, OneVoice International
Kancelária +1-212-897-3985, ext.147
Fax +1-212-897-3986
Email: josh@onevoicemovement.org
Spoločnosť OneVoice chce zviditeľniť hlasy priemerných Izraelčanov a Palestínčanov a dodať im energiu, aby pôsobili na svojich zvolených zástupcov a našli riešenie pre obidve krajiny. Hnutie pracuje na dosiahnutí konsenzu a buduje ľudskú infraštruktúru schopnú mobilizovať ľudí, aby aktuálne a sústavne dodržiavali dohodnutú, všeobecnú a stálu zmluvu, ktorá ukončí okupáciu, zabezpečí bezpečnosť a mier pre obe strany a vyrieši všetky otázky v súlade s medzinárodným právom a predchádzajúcimi bilaterálnymi dohodami. Spoločnosť OneVoice sa zameriava na občiansku angažovanosť, školenie mladých vodcov a na kampane na zvyšovanie povedomia verejnosti s cieľom povzbudiť domácich pri uplatňovaní ich práv a zodpovednosti na dosiahnutie zmeny a mierovej budúcnosti.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring