OTS: Úspešný rok Digitálnej koalície: milióny eur na podporu digitálnych...

TASR, 24. júla 2024 15:09

OTS: Úspešný rok Digitálnej koalície: milióny eur na podporu digitálnych zručností žiakov aj seniorov

Bratislava 24. júla (TASR/OTS) - Digitálny žiak, Ukrajinský žiak, či Digitálne kurzy pre seniorov. To sú len niektoré z projektov za viac ako 65 miliónov eur, ktoré v minulom roku zrealizovala Digitálna koalícia. Vďaka novým počítačom, tabletom a vzdelávacím kurzom sa podarilo zlepšiť digitálne zručnosti u viac ako 150-tisíc detí a seniorov.

Vyplýva to z výročnej správy, ktorú schválilo valné zhromaždenie Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky (Digitálnej koalície). Podľa jej predsedu, schválenie výročnej správy a účtovnej uzávierky za rok 2023 potvrdzuje stabilnú finančnú situáciu a úspešné plnenie cieľov Digitálnej koalície. "Schválenie výročnej správy a účtovnej uzávierky za rok 2023 je dôkazom našej transparentnosti a efektívneho hospodárenia," povedal Mário Lelovský, predseda Digitálnej koalície. "Teší nás, že sme mohli úspešne uzavrieť tri významné národné projekty, ktoré mali pozitívny dopad na digitálne vzdelávanie v našej krajine.“

Na valnom zhromaždení sa zúčastnili zástupcovia členských organizácií vrátane Vladimíra Kešjara, generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva financií SR, Ivana Ivančina, štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Miroslava Kočana, generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Emila Fitoša, prezidenta IT Asociácie Slovenska a ďalších významných hostí.

Projekty Digitálnej koalície a podpora vzdelávania

Počas zhromaždenia boli prezentované aktivity Digitálnej koalície za rok 2023, ktoré zaznamenali významné úspechy a napomohli zlepšeniu digitálnych zručností naprieč rôznymi cieľovými skupinami na Slovensku. Medzi najúspešnejšie patril projekt Digitálny žiak, vďaka ktorému sa podarilo podporiť rozvoj digitálnych zručností u viac ako 130 000 žiakov, vrátane tých zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ďalšou významnou aktivitou, ktorej cieľom bolo podporiť systematické vybavenie detí digitálnou technikou bol projekt Ukrajinský žiak. Ten pomohol viac ako 9 300 ukrajinským deťom získať digitálne zariadenia na vzdelávanie. Okrem toho sa Digitálnej koalícii podarilo zrealizovať vzdelávacie kurzy pre viac ako 13-tisíc seniorov. Rozvíjať ale i testovať úroveň digitálnych zručností žiakov, študentov a učiteľov na Slovensku, v krajinách V4 a v Ukrajine sa Digitálnej koalícii každoročne darí vďaka projektu IT Fitness Test. V roku 2023 sa uskutočnil už jeho 12. ročník, ktorého sa zúčastnilo viac ako 150-tisíc respondentov. V prebiehajúcom 13. ročníku sa testovacie otázky sústreďujú na aktuálne potreby mladej generácie a jej orientácie v digitálnom svete.

Počas uplynulého roka realizovala Digitálna koalícia aj viacero medzinárodných projektov, pričom jedným z nich bol aj rozvojový projekt v spolupráci s Európskou migračnou agentúrou zameraný na digitálne vzdelávanie a pracovnú mobilitu v Moldavsku. Práve práca s talentom a vytváranie medzinárodných spoluprác je jednou z hlavných priorít Digitálnej koalície. Túto iniciatívu sa rozhodla Digitálna koalícia pretaviť aj do vytvorenia medzinárodnej online platformy digitálnych koalícií naprieč ďalšími krajinami, vďaka ktorej ešte viac sprístupnila zdieľanie zaujímavých projektov a iniciatív členských organizácií aj za hranicami Slovenska.

Vízia pre rok 2024

Digitálna koalícia svojou činnosťou za uplynulý rok potvrdila, že je pripravená čeliť výzvam digitálnej budúcnosti a aktívne prispievať k zlepšeniu digitálnych zručností na Slovensku. „Výsledná bilancia roka 2023, úspešné aktivity a inovatívne projekty Digitálnej koalície sú dôkazom toho, že naša snaha má zmysel. Teší nás, že môžeme aj naďalej pracovať na projektoch, ktoré majú pozitívny dopad na digitálne vzdelávanie v našej krajine,“ skonštatoval Mário Lelovský s tým, že Digitálna koalícia plánuje v budúcom roku reflektovať najmä na výzvy, ktoré prináša umelá inteligencia, zelená a digitálna transformácia ale aj zlepšovanie digitálnych zručností.

Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky (Digitálna koalícia)

Digitálna koalícia je iniciatíva s národnou pôsobnosťou založená na podnet Európskej komisie v rámci Digital Skills and Jobs Coalition. Jej poslaním je zlepšovanie digitálnych zručností na Slovensku. Organizácia vznikla v roku 2017 na podnet Úradu podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu a IT Asociácie Slovenska. DK v súčasnosti združuje viac ako sto členov – kľúčových stakeholderov v oblasti vzdelávania a IKT na Slovensku.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring