OTS: Ústav pamäti národa organizuje Festival slobody

TASR, 2. novembra 2023 10:04

Bratislava 2. októbra (OTS) - Ústav pamäti národa v dňoch 6. až 17. novembra 2023 organizuje XIII. ročník Festivalu slobody. Program multižánrového festivalu tvoria viaceré podujatia pre verejnosť – medzinárodná filmová prehliadka, diskusie, výstavy, divadelné predstavenie, koncerty, Dni otvorených dverí Archívu Ústavu pamäti národa a podujatie Víkend zatvorených hraníc. Vstup na podujatia Festivalu slobody je voľný. Podrobný program Festivalu slobody 2023 je k dispozícii na webovej stránke www.festivalslobody.sk.

Súčasťou slávnostného otvorenia Festivalu slobody 6. novembra bude udelenie Ceny Ústavu pamäti národa. Laureátmi ceny za odpor proti nedemokratickým režimom a boj za obnovu slobody a demokracie sú bývalí politickí väzni Ján Zeman a Viliam Šimko, obaja in memoriam. Laureátom ceny za prínos k poznaniu obdobia neslobody a šírenie myšlienok slobody a demokracie je Pavol Hric, zakladateľ Múzea obetí komunizmu v Košiciach. Vstup na slávnostné otvorenie Festivalu slobody a udeľovanie Ceny Ústavu pamäti národa je len na pozvánky.

Prehliadka hraných a dokumentárnych filmov sa uskutoční v dňoch 7. až 10. novembra v Kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí 17. Realitu nedemokratických režimov priblížia hrané filmy Zákal (Poľsko), Skúška (Maďarsko), Deti od Windermere (Veľká Británia/Nemecko), Pod pieskom (Dánsko/Nemecko), Posledná poprava (Nemecko), Malý súdruh (Estónsko), Ostrov slobody (Česko) a dokumentárne filmy Príbeh lásky (Poľsko), Charta 77 – príbehy signatárov zo Slovenska (Slovensko) a nový film z produkcie Ústavu pamäti národa Malý svet pravdy. Viaceré z filmov budú premietané v slovenskej premiére. Dopoludňajšie bloky filmovej prehliadky sú určené pre študentov stredných škôl, večerná časť pre širokú verejnosť.

Archív Ústavu pamäti národa na Miletičovej 7 otvorí svoje dvere verejnosti v dňoch 13. až 15. novembra. Na návštevníkov čaká komentovaná prehliadka depotov archívu, výstava Protištátne nápisy, odborné prednášky a diskusie.

Podujatie Festival slobody pod pyramídou je organizované v spolupráci so Slovenským rozhlasom. V budove rozhlasu na Mýtnej 1 bude v utorok 14. novembra koncert Marcela Palondera a diskusia, v priamom prenose ich bude v čase od 19.00 do 21.00 hodiny vysielať Rádio Devín. Nasledujúci deň bude v priestoroch rozhlasu prebiehať dopoludňajší program pre školy – verejný odposluch rozhlasovej hry a diskusie o súdnej a mimosúdnej perzekúcii a o táboroch nútenej práce s historikmi Ústavu pamäti národa, v živom vysielaní Rádia Devín od 10.00 do 12.00 hodiny.

Súčasťou Festivalu slobody je aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý Ústav pamäti národa spoluorganizuje s Bratislavským samosprávnym krajom. V sobotu 11. novembra budú môcť záujemcovia prežiť príbeh emigranta prostredníctvom jazdy autobusom na trase Nová budova SND – Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi. Pri cyklomoste budete môcť zažiť od 11.00 hodiny aktívnu spomienku na branné cvičenia a programy Železná opona očami detí a Peši po cestičke pohraničiarov, ako aj geokešingovú hru Iron Courtain. Kultúrno-náučný program bude pokračovať od 14.30 do 17.00 hodiny, ukončí ho spomienka na obete Železnej opony a symbolicky bude uzatvorená štátna hranica s Rakúskom.

V pondelok 13. novembra v Kostole Klarisky – koncertnej sieni zaznie hudba Janais pre Festival slobody spojená s diskusiou o (ne)slobode umeleckej tvorby pred rokom 1989.

V rámci Festivalu slobody budú verejnosti k dispozícii viaceré výstavy Ústavu pamäti národa – v dňoch 6. až 30. novembra v Poľskom inštitúte na Námestí SNP 27 výstava 20 rokov činnosti Ústavu pamäti národa, v dňoch 3. až 30. novembra na plote pri Galérii Umelka (pred Starým mostom) výstava Bratislavský disent v sieti ŠtB, v dňoch 6. až 16. novembra v Zichyho paláci výstava Tábory nútenej práce na Slovensku a od 15. do 23. novembra v priestoroch Átria Filozofickej fakulty UK na Gondovej 1 výstava Filozofi v novembri 1989 – od nepovolenej demonštrácie k študentskému štrajku.

Vstup na podujatia Festivalu slobody je voľný. Podrobný program Festivalu slobody 2023 je k dispozícii na webovej stránke www.festivalslobody.sk.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring