OTS: Ústavné základy európskeho občianstva majú 50 rokov

TASR, 14. mája 2013 12:21

Bratislava 14. mája (TASR-OTS) - Už polstoročie sa občania členských štátov EÚ môžu domáhať práv zakotvených v európskej legislatíve aj pred súdmi vlastnej krajiny. Umožňuje im to rozhodnutie Európskeho súdneho dvora v prípade van Gend en Loos, ktorého pracovné oslavy sa včera uskutočnili v Luxemburgu.

Slávnostná konferencia k 50. výročiu rozsudku van Gend en Loos sa uskutočnila 13. mája 2013 v Luxemburgu za účasti popredných sudcov, akademikov a právnych praktikov z Európy aj USA. Slovensko na nej zastupoval aj podpredseda Slovenskej advokátskej komory Radoslav Procházka. "Rozsudok v prípade van Gend en Loos bol prelomovým rozhodnutím ESD, pretože znamenal, že práv, zakotvených v európskej legislatíve, sa môžu občania členských štátov domáhať aj pred vlastnými súdmi," povedal Radoslav Procházka po návrate z konferencie.

V tomto rozsudku Európsky súdny dvor rozhodol, že z európskeho práva vyplývajú nielen povinnosti pre členské štáty, ale aj práva pre jednotlivcov. Položil tak základy konceptu európskeho občianstva, ktorého zmyslom je priama ochrana občanov členských štátov, a to najmä súdmi v ich domovskom štáte. "Hlavným odkazom stretnutia je potreba rozšíriť európsku úroveň ochrany aj do oblasti slobody, bezpečnosti a spravodlivosti?" dodal Procházka.

Naďa Ondrišová riaditeľka Mediálny a publikačný odbor Slovenská advokátska komora Kolárska 4 813 42 Bratislava Tel. č.: 02/52961236

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš vs

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring