OTS: V Bratislave sa schádzajú experti na históriu advokácie

TASR, 29. novembra 2012 13:53

Bratislava 29. novembra (TASR-OTS) – V Historickej budove Slovenskej národnej rady na Župnom námestí sa zajtra uskutoční Medzinárodná konferencia o histórii advokácie. Vôbec prvý raz sa na Slovensku zídu experti na históriu advokácie z viacerých krajín, ako sú Česká republika, Maďarsko, Ukrajina, Poľsko a Rakúsko, aby si vymenili cenné medzinárodné odborné skúsenosti v danej oblasti.

Posolstvo konferencie predstavil autor myšlienky JUDr. et PhDr. Stanislav Balík, sudca Ústavného súdu Českej republiky: "Poznávať históriu advokácie má význam hlavne preto, že ním spoznávame minulé právne úpravy platné v určitých obdobiach v jednotlivých štátoch stredoeurópskeho regiónu. Vďaka tomu sa potom vieme poučiť a nabrať i skúsenosti pre zmeny súčasných právnych noriem."

Konferencia s podtitulom Sloboda advokácie v dejinách sa zaoberá v rámci početných prednášok aj podmienkami, v akých advokáti v minulosti pôsobili a vykonávali svoje povolanie. Skúma vývoj advokácie na Slovensku a v susedných krajinách stredoeurópskeho regiónu, ako aj to, čo spájalo a naopak rozdeľovalo výkon advokácie v týchto krajinách. Dôležité je nezabúdať, že iba sloboda advokácie, ktorá, žiaľ, dlho absentovala, môže byť podmienkou, ktorá advokátom zaručí vykonávať svoje povinnosti voči občanom v súlade s platnou legislatívou a v duchu presvedčenia, že advokácia nie je povolanie, ale poslanie.

Konferenciu organizuje Slovenská advokátska komora v úzkej spolupráci s partnerskou Českou advokátskou komorou. Na pôde oboch komôr pôsobia pracovné skupiny pre dejiny advokácie. Člen slovenského pendanta JUDr. Peter Kerecman vysvetľuje: "Na týchto konferenciách sa venujeme otázkam právnej úpravy advokácie v minulosti, ale aj osobnostiam advokátov, ktorí boli mnohokrát aj významní politici, či umelci. Hviezdoslav, Jesenský, Mudroňovci, Štefan Fajnor, či štyri generácie advokátov Daxnerovcov sú inšpiráciou pre mladých advokátov. Snažíme sa prebúdzať záujem o naše povolanie, aby sme vedeli, na akých základoch je postavené. Tradície advokácie nám ukazujú, ako toto povolanie vykonávať čestne a zodpovedne i v časoch dnešnej neľahkej advokátskej praxe."

V Českej republike sa uskutočnilo v minulosti už 8. ročníkov podobných konferencií. V poradí 9. ročník sa prvýkrát organizuje v Bratislave. V minulosti boli miestami, ktoré konferenciu hostili, významné mestá alebo budovy, napríklad Historická budova súdu v Kutnej hore, Justičná akadémia v Kroměříži a iné. Konferencia sa postupne rozširuje aj o skúmanie histórie notárstva a súdnictva vzhľadom na to, že tieto povolania úzko súvisia s advokáciou a sú prakticky prepojené.

O Slovenskej advokátskej komore

Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia združujúca viac ako 5400 advokátov a 2400 advokátskych koncipientov. Úlohy advokácie plnia advokáti najmä tým, že obhajujú občanov v trestnom konaní, zastupujú občanov a právnické osoby pred súdmi, štátnymi orgánmi a inými subjektmi, spisujú listiny, poskytujú právne rady a spracúvajú právne rozbory. Orgány advokácie sú: konferencia advokátov, predsedníctvo, revízna komisia a disciplinárna komisia.

Kontakt: PhDr. Nadežda Ondrišová, riaditeľka publikačného a mediálneho odboru SAK, tel: 02/204 227 28, mail: ondrisova@sak.sk Devon Communication, mobil: 0918 695 481, mail: office@devoncommunication.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš vs

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring