OTS: V Eurázii narušujú nové médiá zavedený poriadok

TASR, 26. júla 2013 14:34

V Eurázii narušujú nové médiá zavedený poriadok

WASHINGTON, 25. júla 2013 /PRNewswire/ -- Z poslednej správy organizácie IREX s názvom MSI (Media Sustainability Index - Index trvalej udržateľnosti médií) v Európe a Eurázii vyplýva, že nové mediálne zdroje rýchlo nahrádzajú tradičné kanály, ktoré používatelia uprednostňujú. Desať rokov po tom, čo sa na západe začali znižovať tržby internetových médií z reklamy pri tradičných kanáloch, prichádza tento trend aj na východ a narušuje existujúce obchodné modely. Kompletnú správu nájdete na stránke www.irex.org/msi.

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130628/DC39165LOGO)

Bez ohľadu na to z akého dôvodu zákazníci prechádzajú k internetovému spravodajstvu alebo satelitnej televízii, kde hľadajú obsah, ktorý je lacnejší, aktuálnejší, cielenejší, senzačnejší alebo bulvárnejší, tradičné médiá zaostávajú a majú menší počet priaznivcov.

V súvislosti s poklesom počtu predaných výtlačkov a tržieb z reklám, výrazne klesajú aj výdaje na získavanie správ, platy novinárov a ďalšie vzdelávanie. V dôsledku toho dochádza od roku 2008 aj k sústavnému poklesu profesionality a zhoršeniu celkového stavu tohto segmentu. V Bulharsku opísal jeden komentátor situáciu ako „divokú“, v ktorej prevládajú nekvalitné bezplatné internetové správy a vrhajú zlý obraz na tradičné spravodajstvo a ich zamestnancov. Zo štúdii realizovaných v niekoľkých krajinách sa zistilo, že reportéri musia mať na to, aby sa uživili, často až dve alebo tri zamestnania, a tak horúčkovito prepisujú pôvodnú udalosť niekoľkými spôsobmi pre viacero kanálov.

Diskutovalo sa dokonca aj o výhodách tradične súvisiacich s revolúciou nových médií a v Ukrajine jeden z odborníkov poznamenal, že vzostup internetového spravodajstva nespôsobuje zvyšovanie objektivity.

Najväčším dôkazom prevahy nových médií v Eurázii je pozornosť, ktorú im venujú miestni predstavitelia a elita.  Súd v Kazachstane okrem iného zakázal internetové spravodajstvo televízie Stan TV, ktoré zachytilo násilné konflikty medzi stávkujúcimi pracovníkmi z rafinérií a ozbrojenými zložkami. Ďalšie vlády v oblasti strednej Ázii sústavne blokujú nové médiá, ktoré sú zdrojom pre takmer všetky nezávislé spravodajstvá a komentáre v tomto regióne.

Najlepšie výsledky dosiahlo Kosovo a Chorvátsko, pričom o Chorvátsku po jeho nedávnom vstupe do EU viac prezradia výsledky v budúcom roku.  Bulharsko a Rumunsko sú od vstupu stále v regresii. Ďalšou perspektívnou krajinou je Moldavsko, ktoré sa po zmene vlády v roku 2010 stále zlepšuje. Turkménsko, Uzbekistan a Bielorusko patria ku krajinám s najhoršími výsledkami.

Agentúra Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (The U.S. Agency for International Development) financuje správy MSI v Európe a Eurázii v 21 krajinách.  Ďalšie vydania zahŕňajú viac ako 60 krajín v Afrike a na Strednom východe. Ide o dôveryhodné správy hodnotiace celkové zdravie mediálneho trhu, ktoré prispievateľom, mediálnym odborníkom, miestnym profesionálom, akademikom a ďalším záujemcom poskytujú hodnotné informácie o vývoji situácie v médiách za posledných viac ako 10 rokov.

Jennifer Nevin, riaditeľka pre komunikáciu, IREX, +1-202-942-9114, newsroom@irex.org, www.irex.org/msi

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring