OTS: Vedecko-výskumný projekt INERTIA - inteligentná elektrická distribučná sieť

TASR, 9. apríla 2013 15:59

Košice 9. apríla (TASR-OTS) - Projekt INERTIA - úspora spotreby elektrickej energie pomocou informačných technológií - je financovaný Európskou komisiou v rámci 7. Rámcového programu EÚ a členom riešiteľského konzorcia je aj Ekonomická fakulta Technickej univerzity v Košiciach.

Plný názov projektu v angličtine je: Integrating Active, Flexible and Responsive Tertiary Prosumers into a Smart Distribution Grid, čiže: Integrácia aktívnych, flexibilných a reagujúcich terciárnych "prosumerov" ("prosumer" je účastník elektrickej rozvodnej siete, ktorý v systéme funguje v jednom čase ako producent energie -producer-, a inokedy ako spotrebiteľ -consumer-) do inteligentnej siete.

INERTIA ponúka riešenie problémov vyplývajúcich zo súčasnej masívnej integrácie neriaditeľných obnoviteľných zdrojov energie, pracujúcich v prerušovanom režime, do elektrickej distribučnej siete. Hlavným výstupom projektu bude INERTIA rámec, t. j. sieť pre aktívne riadenie a koordináciu gridu, pozostávajúca z distribuovaných, autonómnych inteligentných komerčných "rozbočovačov" (hubs) "prosumerov", implementovaná nad existujúcou distribučnou sieťou. INERTIA rámec bude využívať informácie o kapacite a flexibilite všetkých typov distribuovaných zdrojov energie (t. j. zdrojov pre mikrogenerovanie energie, obnoviteľných zdrojov energie a úložísk energie) s dôrazom na manažment na strane spotreby elektrickej energie. Ďalšími výstupmi projektu budú: - Optimálne stratégie pre manažment elektrickej energie na strane spotreby pre všetky typy distribuovaných zdrojov energie (pre mikrogenerovanie, obnoviteľné zdroje energie, systémy úložísk a spotreby energie), - Agentové modely distribuovaných zdrojov energie (jednotlivých aj agregovaných) s využitím vzorov správania sa ľudí prítomných v budove ako aj informácií o aktuálnom využívaní budovy pre budovy rôznych typov (administratívne budovy, domácnosti atď.), - Sémanticky popísané distribuované zdroje elektrickej energie, - Sémanticky popísané biznis modely pre kontrakty služieb, ktoré umožnia rozdelenie potenciálnych benefitov všetkým stranám zúčastneným v hodnotovom reťazci manažmentu na strane spotreby.

Tím Technickej univerzity v Košiciach je v rámci projektu zodpovedný najmä za: tvorbu sémantických dátových modelov umožňujúcich inteligentnú manipuláciu s dátami o distribuovaných zdrojoch elektrickej energie. Tím TU v Košiciach taktiež participuje na tvorbe architektúry informačného systému pre INERTIA rámec a návrhu matematických modelov distribuovaných zdrojov elektrickej energie. Medzinárodné konzorcium riešiteľov projektu INERTIA pozostáva z desiatich partnerov (jednej univerzity – TU Košice, siedmich komerčných firiem (vrátane jedného výrobcu energie (Enel Taliansko) a jedného energetického podniku) a dvoch výskumných ústavov) zo šiestich krajín EÚ (Švédsko, Grécko, Taliansko, Španielsko, Holandsko a SR). Koordinátorom projektu je Centre for Research and Technology Hellas (Grécko). Projekt začal 1.10.2013, plánovaná doba riešenia je 36 mesiacov. Celkový rozpočet projektu je 5,3 milióna eur, z toho príspevok EK je 3,6 milióna eur.

Kontakt: doc. Ing. Marián Mach, CSc. Tel.: +421 55 602 2571 Fax: +421 55 62 535 74 Ekonomická fakulta Technická univerzita v Košiciach Letná 9, 042 00 Košice, Email: Marian.Mach@tuke.sk Viac informácií o projekte INERTIA na: http://www.inertia-project.eu/inertia/index.html

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt jak

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring