OTS: Viac ako 150 svetových humanitárnych, obchodných ...

TASR, 13. decembra 2023 9:30

OTS: Viac ako 150 svetových humanitárnych, obchodných a politických lídrov požaduje slobodu pre „arménskych zajatcov"

Laureáti Nobelovej ceny, vedúce osobnosti priemyslu, bývalé hlavy štátov a lídri občianskej spoločnosti sa spojili a žiadajú bezpodmienečné prepustenie etnických Arménov nezákonne zadržiavaných v Azerbajdžane

Neprepustenie väčšiny prominentných zajatcov je dôkazom politickej odplaty zo strany Baku. V Kongrese USA aj v Európskom parlamente sa množia výzvy na uvalenie sankcií na Aliyevov režim

V liste podpísanom bývalými prezidentmi Mary Robinsonovou, Ernestom Zedillom, nositeľmi Nobelových cien Leymahou Gboweeovou a Oscarom Ariasom, Elishou Wieselovou, predsedníčkou predstavenstva nadácie Elie Wiesel Foundation for Humanity, podnikateľmi Richardom Bransonom, Marcom Benioffom, vydavateľkou Arianou Huffingtonovou a ďalšími svetovými osobnosťami sa zdôrazňujú obavy o zadržaných lídrov z Náhorného Karabachu vrátane arménskeho filantropa Rubena Vardanyana.

Brusel 13. decembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Laureáti Nobelovej ceny, vedúci predstavitelia hospodárskej sféry, bývalé hlavy štátov a filantropi patria medzi viac ako 100 svetových osobností, ktoré podpísali list vyzývajúci na okamžité a bezpodmienečné prepustenie „arménskych zajatcov", medzi ktorými je aj osem arménskych politických väzňov, bývalých predstaviteľov vlády Náhorného Karabachu, nezákonne zadržiavaných po septembrovej invázii Azerbajdžanu a obsadení regiónu. Vo väzbe zostáva aj viac ako tucet ďalších vojnových zajatcov zatknutých počas konfliktu.

Spoločná žiadosť je odrazom rastúcich obáv z podmienok a zaobchádzania s týmito uväznenými osobami, vrátane významného arménskeho podnikateľa a filantropa Rubena Vardanyana. Ich zatknutie nasledovalo po kampani etnických čistiek, ktorú uskutočnili azerbajdžanské sily. Hoci prepustenie 32 arménskych vojnových zajatcov zo 7. decembra je vítaným prvým krokom, všetci ostatní musia byť prepustení. Neprepustenie zvyšných ôsmich politických väzňov zo strany Baku vyvoláva hlboké obavy, pokiaľ ide o motívy Aliyevovho režimu, ktoré viedli k ich pokračujúcemu zadržiavaniu.

„Porušovanie ľudských práv, ktorého sme svedkami v dôsledku konfliktu v Náhornom Karabachu, si vyžaduje naliehavú pozornosť a opatrenia," uviedol ďalší signatár a spoluzakladateľ humanitárnej iniciatívy Aurora, Noubar Afeyan. „Prezident Aliyev uprednostňuje politickú odplatu pred spravodlivosťou. Veríme v neodmysliteľnú dôstojnosť a práva každého jednotlivca a vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby sa k nám pripojilo a odsúdilo túto nespravodlivosť."

Afeyan dlhodobo spolupracuje na globálnych a regionálnych projektoch hospodárskeho rozvoja a humanitárnych projektoch s Vardanyanom, ktorý sa stal symbolom rozsiahlejšieho boja za politickú slobodu a ľudskú dôstojnosť v regióne. Jeho nespravodlivé uväznenie podnietilo niektoré z najuznávanejších svetových hlasov, aby sa zasadili za jeho prípad a prípad ďalších nespravodlivo zadržiavaných.

„Vyzývame prezidenta Aliyeva aby si splnil svoje záväzky voči medzinárodným pravidlám a právu a zabezpečil, aby sa nespravodlivo uväznení mohli bezpečne vrátiť k svojim rodinám," povedal Paul Polman, podpredseda United Nations Global Compact a bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Unilever. „Všetci obyvatelia Náhorného Karabachu majú právo na život v mieri a bezpečí vrátane slobody pohybu bez prekážok a hroziaceho neľudského zaobchádzania. Vzhľadom na to, že Azerbajdžan sa uchádza o usporiadanie Konferencie zmluvných strán Dohovoru o biologickej diverzite (COP 29) v roku 2024, úprimne dúfam, že OSN bude súhlasiť len vtedy, ak Baku prepustí všetkých týchto väzňov."

Polman je jedným zo signatárov listu spolu s bývalými hlavami štátov, ako sú Ernesto Zedillo, bývalý prezident Mexika, Mary Robinsonová, bývalá prezidentka Írska; Oscar Arias, bývalý prezident Kostariky a laureát Nobelovej ceny za mier, a Elisha Wiesel, predseda správnej rady nadácie Elie Wiesel Foundation for Humanity a syn zosnulého Elieho Wiesela, bývalého spolupredsedu ceny Aurora za prebúdzanie ľudskosti (Aurora Prize for Awakening Humanity). Ďalší významní signatári zastupujú širokú škálu odvetví vrátane Richarda Bransona, generálneho riaditeľa spoločnosti Virgin, Marca Benioffa, generálneho riaditeľa spoločnosti Salesforce, Ariany Huffingtonovej, zakladateľky spoločnosti Thrive a blogu The Huffington Post a Serja Tankiana, známeho hudobníka a speváka skupiny System of a Down.

„Nespravodlivé zadržiavanie Rubena Vardanyana a mnohých ďalších v Baku držaných osôb, porušuje ich základné ľudské práva," uviedla Mary Robinsonová, bývalá Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva. „Ak má byť azerbajdžanská vláda rešpektovaná v globálnom spoločenstve, je nevyhnutné, aby dodržiavala zásady právneho štátu, najmä v súvislosti s etnickými čistkami v Náhornom Karabachu. Týchto zadržaných musia okamžite prepustiť."

Ich jednotná výzva je silnou pripomienkou toho, že svetoví politickí lídri pozorne sledujú vývoj v Azerbajdžane a vyzývajú na prepustenie zadržiavaných osôb. Ako sa uvádza v dnes zverejnenom liste, zadržiavanie arménskych zajatcov je jasným porušením medzinárodných noriem vrátane tretieho Ženevského dohovoru.

V posledných týždňoch sa poslanci Európskeho parlamentu a Európskej Rady usilovali o dosiahnutie mierovej dohody medzi Arménskom a Azerbajdžanom a prepustenie všetkých nezákonne zadržiavaných osôb v dôsledku konfliktu v Náhornom Karabachu. V októbri Európsky parlament prijal rezolúciu , v ktorej vyzval Azerbajdžan, aby prepustil a zaviazal sa k širokej amnestii pre všetkých obyvateľov Náhorného Karabachu, ktorí boli zatknutí od 19. septembra, vrátane bývalých úradníkov z tohto regiónu. Európsky parlament takisto vyzval na uvalenie sankcií na osoby v azerbajdžanskej vláde, ktoré sú zodpovedné za viacnásobné porušovanie prímeria a ľudských práv v Náhornom Karabachu, ako aj na vyšetrovanie zneužívania, ktorého sa dopustili azerbajdžanské sily a ktoré by mohlo predstavovať vojnové zločiny.

Podobne predložil člen Kongresu, Adam Schiff (D-CA) rezolúciu , v ktorej vyzýva Azerbajdžan, aby okamžite prepustil všetkých vojnových zajatcov a civilistov, ktorí sú v súčasnosti zadržiavaní v súvislosti s dlhoročným útokom na Náhorný Karabach, známy aj ako Náhorná karabašská republika. Rezolúcia tiež vyzýva prezidenta Bidena, aby na základe globálneho Magnitského zákona o zodpovednosti za ľudské práva uvalil sankcie na predstaviteľov azerbajdžanskej vlády zodpovedných za nezákonné zadržiavanie, mučenie a mimosúdne zabíjanie arménskych vojnových zajatcov, civilných väzňov, rukojemníkov, politických väzňov a ďalších zadržiavaných osôb.

Úplný zoznam signatárov a kópia listu sú k dispozícii na: www.FreeArmenianPrisoners.com

V prípade otázok týkajúcich sa listu, spôsobu podpory tohto úsilia alebo žiadosti o rozhovor sa obráťte na: contact@freearmenianprisoners.com

Kontakt:

Nia Jackson

Edelmanová, globálne poradenstvo

+1 202 983 0478

nia.jackson@edelmanega.com

Anahit Akopian

H/Advisors

+33 7 87 38 79 80

anahit.akopian@havas.com

Osloboďte arménskych väzňov

contact@freearmenianprisoners.co

www.FreeArmenianPrisoners.com

#FreeArmenianPrisoners @RubenVardanyan

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring