Nahlásiť chybu v článku
Občas sa niekde objaví nejaká chybná informácia, preklep, či nesprávna interpretácia. Budeme radi, ak nás na túto chybu cez tento formulár upozorníte, aby sme ju mohli čo najskôr opraviť. Redakcia TASR.sk
TASR, 8. októbra 2024 9:12
Bratislava 8. októbra (TASR/OTS) - Slovensko je krajina bohatá na druhovú pestrosť medov. To nie je bežné všade vo svete. Poďme si bližšie predstaviť druhy medov, s ktorými sa na Slovensku stretávame najčastejšie.
Kvetový med
Prvý jarný med z nektáru ovocných stromov či repky olejnej, neskôr med zo slnečnice, ďateliny, lúčnych kvetov z celého územia Slovenska. Med je ľahko stráviteľný, pretože obsahuje jednoduché cukry glukózu a fruktózu, ktoré sa rýchlo vstrebú do krvi, čím sú pre ľudský organizmus rýchlym zdrojom energie. Okrem priamej konzumácie je kvetový med obľúbeným pomocníkom v kuchyni pri varení a pečení.
Agátový med
Jemný med pochádzajúci prevažne z agátových hájov Záhoria a južného Slovenska. Má svetložltú farbu so zelenkastým nádychom. Vďaka vysokému obsahu fruktózy zostáva dlho tekutý a nekryštalizuje. Vyznačuje sa jemnou chuťou a obsahuje menej peľových zŕn ako kvetový med. Je preto vhodný aj pre slabších alergikov. Má povesť najsladšieho zo všetkých medov.
Lipový med
Je považovaný za jeden z najlepších druhov slovenského medu. Je to lahodná pochúťka aj liek. Má jedinečnú výraznú chuť a vôňu a pomalšie kryštalizuje. Má upokojujúce účinky, preto sa odporúča ľuďom trpiacim stresom a nespavosťou. Pre jeho silné protizápalové účinky je vhodný pri prechladnutí a kašli.
Pri skracujúcich sa dňoch a chladnejších večeroch sa na náš stôl čoraz častejšie okrem medu dostáva aj medovina - zlatistý prírodný nápoj sladkej chuti a jemného medového buketu. Hlavná filozofia medovinárstva APIMED spočíva vo výrobe odrodových medovín odlíšených druhom medu, z ktorého sú vyrobené. Zušľachtením jednotlivých druhov medu v medovine vynikne ich jedinečná chuť a vôňa.
Najpopulárnejšou Trnavskou medovinou z kvetového medu si môžete pripiť na zdravie s rodinou a s priateľmi pred jedlom. Podporuje tvorbu žalúdočných štiav, pomáha pri trávení a v rozumnom množstve chráni cievy. Podávať ju môžete chladenú alebo hriatu. Po zohriatí na 50-60°C ešte viac vynikne opojná vôňa medu aj pridaných korenín a bylín.
Staroslovanská medovina svetlá z agátového medu a výborne hodí k syrom, hydine, rybám a morským plodom.
Staroslovanská medovina tmavá s lesným medom zasa pasuje k divine, tmavým mäsám – hovädziemu a teľaciemu, alebo ku kačke s lokšami.
Originál Slovenskú medovinu s lipovým medom môžete kombinovať k bravčovému, cestovinám, k syrom...
Skutočnou delikatesou je Medovina Barrique, v ktorej sa elegantne snúbi lahodná chuť a jemný buket agátového medu s vanilkovo-čokoládovými tónmi barikového suda. Na súťaži APIMONDIA v Santiago de Chile vyhrala Medovina Barrique z Medovinárstva APIMED zlatú medailu a je aktuálnou držiteľkou ocenenia NAJLEPŠIA MEDOVINA SVETA.
Med a medoviny môžu byť zároveň aj krásnymi darčekmi, ktoré zahrejú, vytvoria čarovnú atmosféru, prevoňajú domov a ukážu obdarovaným, že vám na nich záleží – či už obdarúvate svojich najbližších, chcete potešiť kolegov alebo obchodných partnerov.
Objavte ešte viac sladkých potešení na www.apimed.sk
UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.