OTS: Víťazstvo zdravého rozumu v Európskom parlamente

TASR, 22. októbra 2013 19:29

Bratislava 22. októbra (TASR-OTS) - Dnes sa v EP uskutočnilo hlasovanie o tzv. Správe Estrela - Správe o sexuálnom a reprodukčnom zdraví a právach. Poslanci nakoniec správu pre jej kontroverznosť vrátili na prepracovanie do Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť. KDH hodnotí toto rozhodnutie pozitívne. Správa sa totiž snažila široko do spoločnosti presadzovať aspekty rodovej ideológie, najmä výrazne uvoľniť a sprístupniť umelé potraty vo všetkých členských krajinách, umožniť umelé oplodnenie aj slobodným matkám a lesbám, umožniť služby tzv. sexuálneho a reprodukčného zdravia mladistvým bez súhlasu rodičov, zavádzať povinnú sexuálnu výchovu na školách, výrazne obmedziť právo na výhradu vo svedomí a presadzovať tieto politiky aj do rozvojovej pomoci EÚ. Europoslanci za KDH správu nepodporili. Osobitne oceňujem iniciatívu europoslankyne za KDH Anny Záborskej, ktorá navrhla alternatívnu správu a tým podnietila intenzívnu diskusiu, vďaka ktorej nebola tzv. správa Estrela prijatá.

Napriek tomu, že správa EP nie je právne záväzným dokumentom, v prípade prijatia by znamenala výrazný posun vo vývoji smerom k relativizácii rodiny a plošnej sexualizácii života detí. EÚ si nemôže dovoliť prijímať pozície, ktoré zjavne a hrubo porušujú princíp subsidiarity. Takéto prístupy vytvárajú negatívny pohľad na EÚ, čo je voda na mlyn protieurópskym a populistickým politickým prúdom. Európa starne, ba vymiera. Preto, čo v prvom rade potrebuje, je dôsledná ochrana a podpora manželstva a rodiny. Túto tému a podporu princípu subsidiarity pre dobro fungovania EÚ a jej vyššiu dôveryhodnosť chcem otvoriť vo štvrtok aj na rokovaní samitu Európskej ľudovej strany v Bruseli. 

Ján Figeľ predseda KDH

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk zll

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring