OTS: Vo veku 100 rokov zomrel dr. Henry Kissinger

TASR, 30. novembra 2023 11:06

New York 30. novembra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ – Dnes vo svojom dome v Connecticute zomrel dr. Henry Kissinger, uznávaný americký vedec a štátnik.

Henry Kissinger sa narodil v južnom Nemecku v roku 1923, kde jeho otec pôsobil ako učiteľ. Jeho rodina utiekla z nacistického Nemecka a v roku 1938 prišla do Ameriky. Po tom, ako sa stal v roku 1943 americkým občanom, dr. Kissinger slúžil od 1943 do 1946 v 84. armádnej divízii. Za „záslužnú službu" mu bol udelený rád bronzovej hviezdy. Dr. Kissinger následne slúžil v okupovanom Nemecku v zbore kontrarozviedky. V zálohe americkej armády bol do roka 1959.

Dr. Kissinger získal bakalársky, magisterský a doktorantský titul na Harvardskej univerzite, kde takmer 20 rokov vyučoval medzinárodné vzťahy. V roku 1969 ho prezident Nixon vymenoval za poradcu pre národnú bezpečnosť. Následne pôsobil ako minister zahraničných vecí za prezidentov Nixona a Forda, v ktorých funkciách zohral Dr. Kissinger ústrednú rolu pri otváraní sa Číne, pri vyjednávaní o konci Jomkipurskej vojny na Blízkom východe a pomáhal pri presadzovaní úlohy Ameriky pri ukončení vojny vo Vietname. Pracoval na nasmerovaní bývalej Rodézie na cestu k reprezentatívnej vláde a vyjednal kľúčové dohody o kontrole zbraní so Sovietskym zväzom.

Dr. Kissinger napísal 21 kníh o otázkach národnej bezpečnosti. S dr. Kissingerom, ktorý je považovaný za jedného z najväčších amerických štátnikov, sa po ukončení vládnej služby v roku 1977 pravidelne radili americkí prezidenti oboch politických strán a desiatky zahraničných lídrov. V máji 2023 oslávil svoje 100. narodeniny a zostal aktívny až do svojich 100 rokov. V posledných rokoch Dr. Kissinger zameral svoju pozornosť na dôsledky umelej inteligencie. Bol častým hosťom médií a verejných diskusií, písal a cestoval do zahraničia. Ďalšie životopisné informácie o dr. Kissingerovi a jeho spisy nájdete na www.henryakissinger.com.

Po doktorovi Kissingerovi zostala takmer 50-ročná manželka Nancy Maginnes Kissinger, dve deti z prvého manželstva, David a Elizabeth, a päť vnúčat.

Pochovaný bude pri súkromnom rodinnom obrade. Neskôr sa v New Yorku uskutoční verejný smútočný obrad. Namiesto kvetov rodina navrhuje zvážiť príspevky na: Animal Medical Center, Development Office, 510 East 62nnd Street, New York, NY 10065 alebo Henry A. Kissinger Center for Global Affairs, Johns Hopkins University School of Advanced International Studies, 1717 Massachusetts Avenue, NW, Washington, DC 20036.
Médiá môžu posielať otázky na e-mail: press@kissingerinc.com.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring