OTS: Výstavba bulharskej časti Južného prúdu začne v roku 2013

TASR, 27. júna 2013 9:30

Výstavba bulharskej časti Južného prúdu začne v roku 2013

SOFIA, Bulharsko, 26. júna 2013/PRNewswire/ -- Cieľom včerajšej konferencie Južný prúd: evolúcia plynovodu usporiadanej publikáciou Natural Gas Europe v bulharskej Sofii bolo prerokovanie spoločenských, ekonomických a environmentálnych dôsledkov plynovodu Južný prúd. Južný prúd, projekt spoločnosti Gazprom a celého radu partnerov, by mal upevniť európsku energetickú bezpečnosť. Je to kľúčový projekt v rámci stratégie diverzifikácie plynových trás v Európskej únii a povedie z Varny pri Čiernom mori cez Bulharsko, Maďarsko a Slovinsko do severného Talianska.

Diskusia sa sústreďovala najmä na výhody, ktoré Južný prúd prinesie Bulharsku a okolitému regiónu, súvisiace najmä s tvorbou pracovných miest a energetickou bezpečnosťou a diverzifikáciou. Bulharský minister dopravy Daniel Papazov pri otvorení konferencie zdôraznil dôležitosť Južného prúdu ako najvyššej priority bulharskej vlády a uistil, že boli prijaté všetky potrebné opatrenia vrátane zabezpečenia prepravných zariadení a spusteniu výstavby v Bulharsku už nič nebráni. „Tento projekt bude sa čoskoro uskutoční,“ dodal. Bulharský minister hospodárstva a energetiky Dragomir Stynev upozornil na výhody, ktoré Južný prúd vďaka svojmu postaveniu regionálneho centra obchodovania s plynom krajine prinesie. Zdôraznil, že „bulharská vláda vynakladá na uskutočnenie tohto projektu národného významu maximálne úsilie.“

Dodal: „Zvýšenie energetickej bezpečnosti a zabezpečenie dlhodobej stability zásob zemného plynu pre Bulharsko a krajiny EÚ je najvyššou prioritou národnej politiky v oblasti energetiky. Bulharská vláda na realizáciu tohto projektu vynakladá to najvyššie úsilie. Južný prúd ma obrovský význam nie len pre Bulharsko, ale aj pre celý región. Tento projekt vytvorí priame spojenie medzi hlavným dodávateľom - Ruskom - a hlavným odberateľom, EÚ. Podpisom všetkých relevantných dokumentov dala bulharská vláda jasne najavo svoje želanie - čo najskôr projekt spustiť.“

Kľúčovou osobou diskusie bol Alexander Syromyatin, zástupca vedúceho oddelenia projektového riadenia spoločnosti Gazprom, ktorý zdôraznil, že spoločnosť je pripravená začať s výstavbou bulharskej časti plynovodu Južný prúd, a zároveň načrtol navrhovaný časový harmonogram projektu, ktorý by sa mal spustiť koncom roka 2013 a jeho prvá fáza by mala byť dokončená do roku 2015.

Vyhlásil: „Južný prúd je odpoveďou na zvýšený dopyt v segmente zemného plynu a umožní väčšiu diverzifikáciu ruských zásobovacích trás do EÚ, zníži prepravné riziká, zaručí stabilné zásobovanie strednej a južnej Európy zemným plynom a pomôže zlepšiť životné prostredie. Zaviazali sme sa začať s výstavbou čo najskôr, a preto na splnení tohto záväzku úzko spolupracujeme s bulharskou vládou a spoločnosťou Bulgarian Energy Holdings.

Vo svetle nedávnych politických udalostí v Bulharsku a po vymenovaní novej vlády by mohol Južný prúd pomôcť upevniť jej postavenie - a Bulharska samotného - najmä vďaka potenciálnym pozitívnym ekonomickým vyhliadkam v oblasti vytvárania pracovných nových pracovných miest a znižovania cien plynu. Podľa nezávislého prieskumu vykonaného poprednou prieskumnou agentúrou World Thinks je až 68 % obyvateľov Bulharska projektu mimoriadne naklonených. Yavor Kuyumdzhiev, poslanec bulharského parlamentu poznamenal: „Verím, že vláda urobí všetko pre podporu realizácie tohto projektu. Pre Bulharsko je tento projekt nesmierne dôležitý, pretože zaistí tisícky nových pracovných miest a miliardy eur investícií do bulharského hospodárstva.“

Experti sa zhodujú na tom, že kľúčovým palivom pre európsku ekonomiku bude až do roku 2050 práve plyn. Rentabilita ťažby plynu z európskeho bridlicového podložia je aj naďalej otázna, a preto výstavba nových trás z Ruska zohrá pri zabezpečovaní konkurencieschopnosti Európy v rámci svetového trhu kľúčovú úlohu.

Podľa zhodnej prognózy vypracovanej poprednými svetovými prognostickými inštitúciami by mohol európsky dopyt po ďalšom dovoze zemného plynu do roku 2020 dosiahnuť až 80 miliárd metrov kubických a do roku 2030 prekročiť až 140 miliárd metrov kubických. Medzi rečníkov, ktorí o týchto otázkach prehovorili, patrili okrem iných aj Jiří Paroubek, bývalý predseda vlády Českej republiky, Riccardo Migliori, prezident parlamentného zhromaždenia OBSE a Dragutin Matanovic, poradca premiéra Srbska.

Poznámka pre redaktorov:

O NATURAL GAS EUROPE

Natural Gas Europe je online publikácia denne poskytujúca tie najdôležitejšie informácie týkajúce sa zemného plynu v Európe. Ako nezávislá organizácia publikuje informácie a rozbory týkajúce sa problematiky zemného plynu prostredníctvom svojej siete korešpondentov, prispievateľov a mediálnych partnerov. Táto publikácia sprostredkováva dialóg a napomáha porozumeniu dôležitých otázok, vrátane výskumu, životného prostredia, regulácie a energetickej bezpečnosti.

Zdroj: Natural Gas Europe

Viac informácií získate na čísle +604-605-4653

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring