OTS: Vystúpenie predsedu MS v Zalaváre pri odhalení súsošia sv. Cyrila a Metoda

TASR, 24. júna 2013 13:24

Vystúpenie predsedu MS v Zalaváre pri odhalení súsošia sv. Cyrila a Metoda

Vážené zhromaždenie, dámy a páni!

Dnes sa na nás pozerá Európa: Slováci a Maďari vzdávajú hold dvom bratom z gréckeho Solúna, ktorí pred tisícročím obrátili beh dejín sveta. Vďaka tomu sú dnes svätý Cyril a Metod spolupatrónmi Európy, večnými strážcami našich hodnôt, našich tradícií, našej duchovnosti.

Na stredný Dunaj, do úrodnej a Bohom žehnanej Panónie a pod karpatské hory, priniesli pred 1150 rokmi dar, ktorý pretrval doteraz: písmo a kresťanstvo. To je naozaj dostatočný dôvod, aby sme im dnes odhalili tento bronzový pamätník, dielo vzácnej pani Cvengrošovej. Aby naveky svedčil o ich skutkoch a o našej úcte voči nim i mužom, ktorí v tom čase vládli na tomto území.

Vďaka patrí všetkým, ktorí sa o to pričinili. Inštitúciám slovenským i maďarským. Som hrdý, že sa o to pričinila aj Matica slovenská, ktorá vznikla pred 150 rokmi, pri oslavách milénia príchodu solúnskych bratov, ako spolok kultúrny a vzdelávací, chrániaci slovenské tradície.

Priatelia, až tak veľmi, ako si občas myslíme, sme sa od odkazu Cyrila a Metoda nevzdialili. Aj toto je dôkaz, že stále, aj v dnešnom rozháranom svete, máme dostatok síl, aby sme oslovili Európu a odovzdali jej časť z toho, čo v nás upevnili svätí bratia. Dobra, ohľaduplnosti, porozumenia, tolerancie.

Slováci zavše meškajú – aj sem sme prišli poslední. Máme totiž ťažký údel. Naplniť slová blahoslaveného pápeža Jána Pavla II., ktoré vyriekol pri jednej z troch návštev Slovenska: "Slovensko má osobitnú úlohu pri budovaní Európy tretieho tisícročia. Dobre si to uvedomte!"

Uvedomujeme si to a ja dodávam: chceme tak robiť vedno s našimi susedmi, s ktorými máme spoločné tisícročné dejiny. A verím, že aj tisícročnú budúcnosť v mieri a priateľstve. Nech tento pamätník naveky pripomína, že kresťanské korene strednej Európy, ktoré siahajú aj sem, sú hlboké a pevné.

Nech si dnešný deň pripomínajú naši potomkovia ako deň, keď srdcia Slovákov a Maďarov tĺkli rovnako. Áno, aj priateľstvo a spolupráca, aj toto je odkaz Cyrila a Metoda. Bodaj by už odteraz ani inak nebolo!

Dnes je Zalavár hlavným mestom Slovenska. A v tom skutočnom, v Bratislave, toho roku súsošie podobné ako tu, žiaľ, neodhalíme. Nech Boh žehná našim činom a ochraňuje všetkých nás!

Zalavár/Blatnohrad 22. júna 2013.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring