OTS: Využívanie príležitostí v odvetví s cieľom ...

TASR, 12. októbra 2023 10:12

OTS: Využívanie príležitostí v odvetví s cieľom maximalizovať obchodnú hodnotu 5G

Dubaj 12. októbra (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Včera sa v Dubaji začalo každoročné Globálne fórum o mobilnom širokopásmovom pripojení (MBBF) spoločnosti Huawei. Podujatie odštartovalo živým prenosom diskusie medzi rotujúcim predsedom spoločnosti Huawei Kenom Huom a generálnym riaditeľom asociácie GSMA, Matsom Granrydom, o súčasnom stave vývoja 5G a prognózach do budúcnosti.

„Technológie sa menia veľmi rýchlo a každý deň sa objavujú nové požiadavky," povedal Hu. „Takže aj naše siete sa musia neustále vyvíjať. Celé naše odvetvie sa musí pripraviť na budúcnosť a maximalizovať hodnotu investícií do 5G – a preto tak intenzívne pracujeme na 5G-Advanced."

Technológia 5G pokročila míľovými krokmi

Hu aj Granryd sa zhodli na tom, že technológia 5G zaznamenala pozoruhodný pokrok v zavádzaní sietí, ich adaptácie, spotrebiteľských službách a priemyselných aplikáciách. K dnešnému dňu je na celom svete rozmiestnených viac ako 260 5G sietí, ktoré pokrývajú takmer polovicu svetovej populácie. 5G je najrýchlejšie sa rozvíjajúcou mobilnou technológiou vôbec, ktorá len tri roky po svojom spustení dosiahla miliardu pripojení. Pre porovnanie, na dosiahnutie rovnakého míľnika potrebovala technológia 4G šesť rokov.

Podľa Hua sa technológia 5G stala novým motorom rastu mobilných operátorov na spotrebiteľskom trhu. Pre popredných mobilných operátorov na celom svete predstavuje 5G v súčasnosti väčšinu sieťovej prevádzky. Najmä aplikácie založené na videu menia spotrebiteľské návyky, čo spôsobuje troj- až päťnásobný nárast sieťovej prevádzky a priemerný nárast výnosov na používateľa o 10 – 25 %.

5G tiež pomohla mobilným komunikačným sieťam expandovať na vertikálny priemyselný trh – čo je jeden z najväčších rozdielov oproti 4G. V súčasnosti je na svete viac ako 50 000 priemyselných aplikácií 5G a viac ako 10 miliónov pripojení 5G v priemyselnom prostredí.

„Za posledné štyri roky sme identifikovali kľúčové scenáre pre priemyselné aplikácie, ako sú diaľkové ovládanie, prenos videa, strojové videnie a určovanie polohy, kde môžeme maximalizovať hodnotu 5G," pokračoval Hu. „Identifikovali sme tiež odvetvia, ako je ťažba, prístavy a výroba, v ktorých môžeme rozšíriť kapacity 5G."

Granryd poznamenal: „Technológia 5G je hnacou silou digitálnej transformácie naprieč priemyselnými odvetviami a otvára obrovské príležitosti. V roku 2030 prinesie technológia 5G globálnej ekonomike 1 bilión USD, pričom jej prínosy sa rozšíria do všetkých odvetví."

Nové schopnosti, modely a ekosystémy: využitie plného potenciálu 5G

V rozhovore o ďalších krokoch v oblasti 5G Hu spomenul niekoľko kľúčových iniciatív zameraných na spotrebiteľov, ktoré môžu mobilným operátorom pomôcť dosiahnuť trvalý obchodný úspech. Patrí medzi ne neustále rozširovanie pokrytia siete, zlepšovanie používateľských skúseností a skúmanie flexibilnejších cenových modelov.

Pokiaľ ide o trh medzi podnikmi, Hu navrhol, aby toto odvetvie využilo osvedčené aplikácie 5G na podporu zavádzania 5G vo väčšom rozsahu vo viacerých odvetviach. Počas tohto procesu môžu mobilní operátori lepšie využiť nové príležitosti v oblasti digitalizácie priemyslu posilnením svojich schopností v oblasti cloudu, vývoja priemyselných aplikácií a komplexnej systémovej integrácie.

„V budúcnosti nás čaká veľa práce," povedal Hu. „Musíme zlepšiť naše schopnosti, rozvíjať technológiu, vytvoriť lepšie používateľské skúsenosti, rozšíriť sa v priemysle a maximalizovať hodnotu našich investícií do 5G."

S cieľom pomôcť ďalej obohatiť ekosystém aplikácií 5G navrhla GSMA iniciatívu Open Gateway ako spôsob podpory medziodvetvových inovácií. Open Gateway je systém spoločných aplikačných programových rozhraní, ktorý prinesie univerzálny prístup k sieťovým možnostiam operátorov a umožní vývojárom a poskytovateľom cloudových služieb zlepšovať a vytvárať nové digitálne služby.

„V súčasnosti máme zaregistrovaných približne 240 mobilných operátorov, čo predstavuje viac ako 62 % svetových mobilných účastníkov," uviedol Granryd. „Open Gateway je spôsob, ako môžu vývojári, hyperscaleri a ďalší efektívnejšie využívať možnosti sietí a vytvárať spoločné aplikačné programové rozhrania, ktoré môžeme zdieľať v rámci celej komunity operátorov. Je to ako s roamingom v ére 2G, ale pre aplikačné programové rozhrania. Je to skutočne veľmi vzrušujúce."

„Musíme aktivizovať ekosystém," súhlasil Hu. „Najmä vývojárov aplikácií. Open Gateway je skvelý spôsob, ako pomôcť vývojárom naplno využívať siete, čím sa vytvoria väčšie možnosti rozvoja 5G na trhu digitalizácie pre spotrebiteľov aj priemysel."

Globálne fórum o mobilnom širokopásmovom pripojení 2023 organizuje spoločnosť Huawei spolu so svojimi partnermi z odvetvia GSMA, GTI a SAMENA. Na tomto výročnom fóre, ktoré sa koná 10. a 11. októbra v Dubaji a v Spojených arabských emirátoch, sa stretávajú prevádzkovatelia mobilných sietí, lídri vertikálneho priemyslu a partneri ekosystému z celého sveta, aby preskúmali úspech komercializácie 5G a urýchlili komerčné využitie siete 5.5G. Viac informácií nájdete na stránke: https://www.huawei.com/en/events/mbbf2023 .

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2244170/Huawei_s_Ken_Hu_GSMA_s_Mats_Granryd_discussing_5G_MBBF_2023.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring