OTS: Z oblasti Ning-po do sveta: Čínske ...

TASR, 2. apríla 2024 9:40

OTS: Z oblasti Ning-po do sveta: Čínske prístavné mesto sa mení na globálne centrum

Ning-Po Čína 2. apríla (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Pre mnohých ľudí nemusí byť mesto Ning-po také známe ako metropoly ako Peking a Šanghaj v Číne, ale môže byť bližšie ku každodennému životu: čínske železiarske nástroje, variče ryže a dokonca aj nové energetické vozidlá, ktoré si ľudia kúpili, s veľkou pravdepodobnosťou putujú cez oceán z tohto čínskeho mesta vo východočínskej provincii Če-ťiang.

Podľa informačnej kancelárie mestskej samosprávy v oblasti Ning-po vysoká pravdepodobnosť tohto obchodného spojenia vyplýva z jedinečného postavenia prístavu v oblasti Ning-po.

Do prístavu Ning-po Čou-šan, ktorý je orientovaný na Východočínske more, môžu lode s maximálnou nosnosťou 300 000 ton voľne priplávať a odplávať a superloď s maximálnou nosnosťou nad 400 000 ton môže vplávať a vyplávať s prílivom a odlivom. Je to vzácny výnimočný hlbokovodný prístav na svete.

V minulom roku dosiahol prietok prístavu 1,324 miliardy ton, čím sa umiestnil na prvom mieste na svete už 15 rokov po sebe, a jeho kontajnerový prietok sa umiestnil na treťom mieste na svete. Nachádza sa tu aj najväčší terminál železnej rudy v Číne, najväčší ropný terminál v Ázii a druhý najväčší samostatný kontajnerový terminál na svete.

Ning-po je dôležitým obchodným centrom už od staroveku. Už za dynastie Tang bolo Ning-po jedným z východiskových bodov námornej Hodvábnej cesty. V modernej dobe bolo Ning-po jedným z piatich zmluvných prístavov otvorených pre zahraničný obchod. Po roku 1978 bolo Ning-po jedným z prvých pobrežných miest v krajine, ktoré sa zapojili do kampane za reformu a otvorenie krajiny.

V súčasnosti je mesto Ning-po prepojené s viac ako 60 čínskymi mestami prostredníctvom námornej a železničnej intermodálnej dopravy a má prístup do viac ako 600 prístavov vo viac ako 200 krajinách a regiónoch pomocou viac ako 300 kontajnerových trás. Stalo sa dôležitým prístavom a logistickým centrom lodnej dopravy, strategickým centrom prideľovania zdrojov a základňou moderných lodných služieb vo svete.
Koncom roka 2023 bolo schválené rozšírenie otvorenia prístavu Ning-po na všetkých jeho osem prístavných oblastí, čo dodalo prístavu Ning-po Čou-šan nový impulz, aby sa stal špičkovým prístavom svetovej úrovne.

Jedinečné prístavné zdroje poskytujú mestu Ning-po schopnosť spojiť sa so zvyškom sveta, ale otvorenie mesta a podnikavé kroky nie sú zamerané len na zlepšenie priepustnosti najväčšieho prístavu na svete, ale aj na snahu o širšie prepojenie, výmeny na hlbšej úrovni a otvorenie na vyššej úrovni.

Ning-po teraz buduje prvotriedny letecko-železničný integračný uzol a nový motor medzinárodného otvoreného rozvoja ďalšou optimalizáciou dopravného plánovania svojho západného regiónu.

Odhaduje sa, že v roku 2050 dosiahne kapacita osobnej dopravy západného dopravného uzla Ning-po približne 220 miliónov cestujúcich ročne a objem leteckého nákladu dosiahne 3 milióny ton ročne, čo pomôže Ning-po stať sa modernou pobrežnou metropolou.

Spomedzi medzinárodných destinácií dostupných pre Ning-po sú krajiny strednej a východnej Európy (SVE) pozdĺž iniciatívy Pásmo a cesta svetlými bodmi pre prehĺbenie globálnej hospodárskej spolupráce a obchodných výmen.

Ning-po začalo organizovať výstavy na podporu obchodu s krajinami SVE v roku 2014 a v roku 2017 zriadilo prvú a jedinú demonštračnú zónu pre hospodársku spoluprácu a obchodné výmeny medzi Čínou a krajinami SVE. V roku 2019 bola výstava China-CEEC Expo povýšená na medzinárodné podujatie národnej úrovne.

Vďaka dobrému podnikateľskému prostrediu, silnému základu digitálnej ekonomiky a jedinečnému systému prístavného logistického uzla zaznamenal cezhraničný elektronický obchod v Ning-po rýchly rast a čoraz širšiu a hustejšiu sieť digitálneho obchodu.

Počas najväčšieho čínskeho festivalu online nakupovania „Double 11" si Ning-po už sedem rokov po sebe udržiava prvé miesto v cezhraničnom maloobchode v krajine. Podnikanie v oblasti cezhraničného elektronického obchodu, ktoré je viazané na nákupy online, predstavuje takmer štvrtinu čínskeho trhu a jeho zahraničný skladový priestor predstavuje 1/6 celkového trhu v krajine. V marci minulého roka bola v Ning-po otvorená prvá letecká linka piatej slobody v provincii Če-ťiang, ktorá výrazne podporila rast cezhraničného elektronického obchodu v meste.

V septembri 2020 bola oblasť Ning-po pilotnej zóne voľného obchodu Če-ťiang oficiálne uvedená na zoznam, čím sa otvorila nová kapitola inštitucionálneho otvorenia v meste.

Oblasť Ning-po napríklad spustila platformu digitálnych služieb „TradeGo" zameranú na bezpečnosť obehu a údajov v medzinárodnom obchode s voľne loženými komoditami s cieľom zabezpečiť jedinečnosť a pravosť digitálnych dokumentov prostredníctvom technológie blockchain. Táto platforma sa stala jednou z 10 uznávaných platforiem pre elektronické nákladné listy na svete.

Otvorené prostredie a podnikavá kultúra nielenže formovali rozsiahlu sieť zahraničného obchodu v Ning-po, ale tiež vyostrili inovačný náskok silného výrobného mesta na globálnom trhu s otvorenou konkurenciou.

V meste Ning-po pôsobí 104 podnikov, ktoré sú národnými šampiónmi v spracovateľskom priemysle s jedným výrobkom, čo je najviac spomedzi čínskych miest a ďaleko prevyšuje Šen-čen, ktorý je na druhom mieste.
Mnohé z ich výrobkov prinášajú prvotriednu čínsku výrobu globálnym spotrebiteľom prostredníctvom prístavu Ning-po Čou-šan.

V budúcnosti sa Ning-po snaží vybudovať medzinárodné centrum otvárania sa.

Podľa plánu mesta Ning-po sa očakáva, že do roku 2026 si nákladná priepustnosť prístavu Ning-po Čou-šan udrží prvé miesto na svete a počet podnikov s ročnou hodnotou obchodu nad 10 miliónov amerických dolárov a zahraničných investičných projektov s celkovou investíciou viac ako 100 miliónov amerických dolárov sa v porovnaní s rokom 2021 okrem iného zdvojnásobí.

Ning-po sa z prístavného mesta stalo medzinárodným obchodným uzlom a je pripravené zapísať sa na mapu sveta.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring