OTS: Základná konštrukcia najvyššej budovy v Číne je dokončená

TASR, 6. augusta 2013 15:40

Spoločnosť Gensler oznámila dokončenie základnej konštrukcie najvyššej budovy v Číne

Budova Shanghai Tower završuje svoj historický vzostup

ŠANGHAJ 2. augusta 2013 --(TASR-OTS) (BUSINESS WIRE)—Dnes sa konala slávnosť pri príležitosti dokončenia základnej konštrukcie budovy Shanghai Tower. Posledný nosník bol umiestnený na vrchole 632 metrov (2073 stôp) vysokej budovy navrhnutej spoločnosťou Gensler, ktorá pôsobí v oblasti svetového dizajnu a architektúry. Budova Shanghai Tower je majákom dlhodobo udržateľných stratégií dizajnu, ktorý spája obchodnú štvrť Lujiazui s prominentnými verejnými priestranstvami v rade deviatich zón – tzv. "susedstiev".

"Shanghai Tower predstavuje nový spôsob, ako definovať a vytvárať mestá," povedal Art Gensler, člen Amerického inštitútu architektov (FAIA), zakladateľ spoločnosti Gensler. "Tým, že sme začlenili osvedčené postupy do trvalej udržateľnosti a vysoko výkonnej konštrukcie, vytvorili sme väzbu budovy s urbanistickou štruktúrou Šanghaja a pritiahli sme do budovy spoločenský život, Shanghai Tower nanovo definuje úlohu vysokých budov v súčasných mestách a zvyšuje latku pre budúce generácie super výškových budov."

Budova Shanghai Tower sa nachádza vo finančnej a obchodnej zóne Lujiazui, čo je oblasť Šanghaja, ktorá bola pred viac ako 20 rokmi poľnohospodárskou pôdou. Táto oblasť je prvým okresom s mrakodrapmi v Číne, keďže budova Shanghai Tower tu vyrastá preto, aby uzavrela trio veží, do ktorého ešte patrí susedná veža Jin Mao Tower a Svetové finančné centrum v Šanghaji.

V budove Shanghai Tower sa budú nachádzať prvotriedne kancelárske priestory, obchody, luxusný hotel a priestory pre kultúrne podujatia. Na najvyššom podlaží sa bude nachádzať najvyššie položená vyhliadková plošina na svete, zatiaľ čo pódium veže bude ponúkať maloobchodné prostredie vyššej kategórie s priestormi pre významné udalosti. Na nižších podlažiach budú obchody, spojenie na šanghajské metro a tri podlažia slúžiace na parkovanie.

"Po dokončení budovy Shanghai Tower bude trio v štvrti Lujiazui slúžiť ako ohromujúci symbol našej minulosti, prítomnosti a neobmedzenej budúcnosti Číny," povedal Jun Xia, hlavný dizajnér budovy Shanghai Tower a hlava firmy Gensler. "Táto veža sa necháva inšpirovať tradíciami parkov a mestských štvrtí Šanghaja a zároveň prepisuje túto históriu veľkokapacitnou, urbanistickou formou, symbolizujúc tak vznik moderného Šanghaja a Číny."

Navrhovateľom projektu je spoločnosť Shanghai Tower Construction & Development Co., Ltd; Thornton Tomasetti je konštrukčným inžinierom; inžinierske projektovanie mechanických, elektrických a inštalačných systémov zabezpečuje firma Cosentini Associates a funkciu miestneho projektového ústavu plní Výskumný ústav architektonického dizajnu univerzity v Tongji. Dokončenie výstavby sa plánuje na rok 2014.

Štruktúra veže

Budova Shanghai Tower je usporiadaná ako deväť valcových budov naskladaných jedna na druhú. Vnútorná vrstva dvojplášťovej fasády obklopuje naskladané budovy, zatiaľ čo vonkajšia fasáda vytvára obvodový plášť budovy, ktorý sa postupne, ako rastie do výšky, otáča o 120 stupňov a dáva budove Shanghai Tower jej osobitý, zakrivený vzhľad. Priestor medzi dvoma vrstvami fasády vytvára deväť nebeských átriových záhrad. Rovnako ako trhoviská a verejné námestia v tradičných mestách aj verejné átriá ponúkajú v budove Shanghai Tower priestory na interakciu a spoločenský život, a to vďaka reštauráciám, kaviarňam, bufetom a obchodom so základným sortimentom spolu so sviežo upraveným okolitým terénom. Budova Shanghai Tower s nebeskými záhradami lemujúcimi jej obvod je doslova zahalená do verejných priestorov.

Vonkajšie plášte interiéru a exteriéru budovy Shanghai Tower sú priehľadné, čím vytvárajú vizuálne spojenie medzi vnútornými priestormi veže a urbanistickou štruktúrou Šanghaja. Za sebou usporiadané priestory pre obchody a spoločenské akcie na prízemí spolu s početnými vstupmi do priestoru a stanicou metra pod budovou pokračujú vo vytváraní fyzického a vizuálneho spojenia medzi vežou a mestom.

Budova Shanghai Tower bude mať najrýchlejšie výťahy na svete, navrhnuté v dielni spoločnosti Mitsubishi, s kabínami s dvojnásobnou výškou, ktoré vymrštia obyvateľov a návštevníkov budovy smerom k oblohe rýchlosťou takmer 18 metrov za sekundu pomocou najmodernejších technológií vyvinutých špeciálne pre túto vežu.

Trvalo udržateľné stratégie

Trvalá udržateľnosť tvorí základ návrhu budovy Shanghai Tower. Cylindricky zakrivený a asymetrický tvar budovy v súčinnosti so štruktúrou znižujú zaťaženie budovy vetrom o 24 percent, čo prináša celkovú úsporu nákladov na stavebné materiály vo výške 58 mil. USD. Priehľadný vnútorný a vonkajší plášť budovy prepúšťa maximum denného prirodzeného svetla, čím sa znižuje nutnosť elektrického osvetlenia. Vonkajší plášť veže budovu zároveň izoluje, čím sa znižuje spotreba energie na vykurovanie a chladenie. Špirálovitá stena veže zbiera dažďovú vodu, ktorá sa používa pre systémy vykurovania a klimatizácie veže.

Veterné turbíny umiestnené priamo za parapetom vyrábajú energiu priamo na mieste pre horné poschodia budovy. Kogeneračný systém na zemný plyn s výkonom 2 130 kW zabezpečuje elektrinu a vykurovanie pre spodné poschodia. Celú jednu tretinu priestorov budú zaberať upravené zelené plochy, ktoré budú budovu ochladzovať. Stratégie trvalej udržateľnosti budovy Shanghai Tower znížia uhlíkovú stopu budovy o 34 000 metrických ton ročne. Veža je navrhnutá tak, aby dosiahla certifikát LEED Gold udeľovaný organizáciou U.S. Green Building Council (Americká rada pre šetrné budovy) a aby dostala tri hviezdy v rámci hodnotenia šetrných budov Green Building Three Star v Číne.

Viac informácií o budove Shanghai Tower nájdete na webovej adrese Gensler Design Update.

O spoločnosti Gensler

Gensler je globálna projekčná firma, ktorá má 44 pobočiek a 3 800 zamestnancov po celom svete. Firma Gensler pomáha klientom uspieť tým, že sa zameriava na potreby ľudí, ktorým poskytuje služby, či už sú to zamestnanci, zákazníci, športoví fanúšikovia, študenti, cestujúci alebo hostia. Táto spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1965, má hlboké odborné znalosti v oblasti dizajnu a architektúry vo viac ako 20 odboroch, medzi ktoré patria komerčné kancelárske budovy, profesionálne služby, maloobchod, letectvo, plánovanie a urbanistický dizajn, zábava a pohostinstvo, športové štadióny a školské zariadenia. Firma tiež disponuje postupmi zameranými na stratégiu značky, environmentálny grafický dizajn, najdôležitejšie zariadenia a nedávno investovala do poradenstva pre realitné pracoviská a trvalo udržateľný dizajn.

Medzi nedávno realizované pozoruhodné projekty spoločnosti Gensler patrí budova Shanghai Tower, terminál JetBlue T5 na medzinárodnom letisku JFK International Airport v New Yorku, baletná škola Houston Ballet Center for Dance, celosvetové ústredie spoločnosti Facebook, medzinárodné letisko Incheon International Airport v Južnej Kórei, štadión Farmers Field v Los Angeles, Medzinárodné finančné centrum v Dubaji a areál Kunshanm ktorý je súčasťou Duke University v Číne.

Viac informácií nájdete na našich webových stránkach website alebo blog, sledujte nás na Twitter, alebo nám vyjadrite priazeň na Facebook.

Fotografie/multimediálna galéria k dispozícii: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20130802005391/en/

Kontakty

Gensler

Monica Schaffer

Kancelária +(212) 492-1442

Mobil +(917) 846-1415

monica_schaffer@gensler.com

Zdroj: Gensler

Túto tlačovú správu a multimediálnu galériu nájdete na webovej adrese: http://www.businesswire.com/news/home/20130802005391/en

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring