OTS: Zálohuje takmer každý Slovák, množstvo vrátených nápojových obalov ...

TASR, 19. decembra 2023 10:37

OTS: Zálohuje takmer každý Slovák, množstvo vrátených nápojových obalov čoskoro dosiahne 2 miliardy!

Bratislava 19. decembra (TASR/OTS) - Po takmer dvoch rokoch od zavedenia zálohového systému na Slovensku možno skonštatovať, že zálohovanie obalov od nápojov sa stalo prirodzenou súčasťou našich životov – a to naprieč celou našou krajinou, bez rozdielu veku a pohlavia. Jasne to potvrdili aj prieskumy, ktoré poukazujú na to, že Slovákom záleží na životnom prostredí a že situácia s recyklovaním sa medziročne zlepšuje.

Podľa prieskumu, ktorý pre Správcu zálohového systému realizovala prieskumná spoločnosť 2muse v druhej polovici roka 2023, teda po viac ako roku a pol od zavedenia zálohového systému na Slovensku, u nás zálohovanie pozná 97 % obyvateľov. Až 94 % z nich si ho reálne už vyskúšalo, pričom veľká časť tých, ktorí s ním ešte nemali osobnú skúsenosť len čaká na to, kedy sa im nazbiera väčší počet nápojových obalov.

„Od spustenia zálohové systému (1. január 2022) sme vyzbierali viac ako 1,8 miliardy zálohovaných fliaš a plechoviek od nápojov. Ešte viac, ako toto neuveriteľné číslo, nás teší fakt, že záujem ľudí o zálohovanie medziročne stúpa a Slovensko sa tak stáva pozitívnym príkladom pre ostatné krajiny“ hovorí Monika Farka, Marketingová manažérka Správcu zálohového systému.

Poukazuje pritom na fakt, že v roku 2023 sme spoločným úsilím vyzbierali viac ako miliardu zálohovaných jednorazových nápojových obalov – a to ešte pred obdobím Vianoc a Silvestra, kedy tradične stúpa spotreba potravín aj nápojov. Vzhľadom na počet umiestnených nápojov v zálohovaných plastových fľašiach a plechovkách sa tak ich aktuálna návratnosť v roku 2023 pohybuje na úrovni 93 %, pričom za celé obdobie zálohovania evidujeme návratnosť obalov približne 83 %.

„O raste záujmu o zálohovanie navyše nesvedčia len počty vrátených obalov, ale aj postoje ľudí, ktoré sledujeme v pravidelných prieskumoch. Ľudia nielen lepšie rozumejú procesu zálohovania, ale si aj uvedomujú jeho ekologický kontext a vplyv na životné prostredie. Spoločne tak prispievame k čistejšej, ekologickejšej budúcnosti,“ dodáva Monika Farka.

Zálohovacie návyky Slovákov sa líšia najmä v závislosti od veku

Hoci si zálohovanie osvojila väčšina obyvateľov a obyvateliek Slovenka, ich zálohovacie zvyky a postoje voči zálohovaniu sa mierne odlišujú v závislosti od veku, pohlavia či vzdelania.

Podľa prieskumu, ktorý vykonávala agentúra 2muse pre Správcu zálohového systému, najčastejšie zálohujú ľudia s vekom viac ako 55 rokov, pričom zálohovať chodia raz do týždňa alebo častejšie a vracajú najväčší podiel zo zakúpených obalov spomedzi všetkých. Táto veková skupina však podľa všetkého patrí aj k najväčším zástancom zálohovania, ktorí k tejto činnosti motivujú aj okolie. Mnohých možno prekvapí, že podľa prieskumu starších ľudí k zálohovaniu nevedie v prvom rade vratný záloh, teda finančná odmena, ale viera v pozitívny vplyv na životné prostredie a snaha znížiť množstvo voľne pohodeného odpadu v prírode.

Naopak, skupina respondentov do 35 rokov patrí k najväčším nákupcom balených nápojov, zálohujú však v najnižšej frekvencii, a to raz mesačne alebo ešte menej často. Pri jednej návšteve v priemere vrátia viac ako 50 zálohovaných obalov – len pre porovnanie, priemer medzi všetkými skupinami obyvateľstva je 16 zálohovaných nápojových obalov na jednu návštevu. V prípade tejto vekovej skupiny je v porovnaní s ostatnými najvýraznejšia aj motivácia finančnej odmeny.

Podľa prieskumu o niečo častejšie zálohujú muži ako ženy, ženy sa zas vo vyššej miere snažia viesť k zálohovaniu svoje deti. Najväčším problémom pri zálohovaní je podľa respondentov fakt, že musia skladovať nepokrčené a nepoškodené obaly.

Bezchybné fungovanie zálohomatu je dôležité

Zákazníci môžu svoje nápojové obaly v súčasnosti vrátiť na 3251 odberných miestach – ide pritom vo veľkej miere aj o predajne, ktoré možnosť zálohovania zo zákona ponúkať musia - 64 %, ako aj predajne, ktoré sa automatizovaný odber prostredníctvom zálohomatu rozhodli ponúkať dobrovoľne.

Pri výbere miesta, kam sa ľudia rozhodnú vrátiť svoje nápojové obaly, u mnohých rozhoduje obľúbenosť predajne. Svoj vrátený záloh chcú jednoducho okamžite využiť pri nákupe. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú výber predajne so zálohomatom, je dĺžka čakania v rade, jednoduchá obsluha či spoľahlivé fungovanie. „Prieskumy aj takmer dvojročné skúsenosti nám ukazujú, že funkčný a rýchly zálohomat je pre zákazníkov často tým, čo rozhodne, kam pôjdu vôbec nakupovať. Uvedomujú si to aj predajne, ktoré z toho dôvodu volia jednoduché a interaktívne zálohomaty, ktoré proces zálohovania čo najviac zjednodušia, a to ako pre zákazníka, tak aj pre personál predajne. Rýchly, intuitívny a čistý zážitok pri zálohovaní fliaš a plechoviek ponúkajú aj naše zálohomaty,“ hovorí Juraj Otta, Commercial Director z TOMRA Collection Slovensko.

Spoločnosť TOMRA Collection ponúka niekoľko typov zálohomatov pre rôzne veľkostí predajní. Ich automatizovaná prevádzka samostatne triedi fľaše, stláča ich a umiestňuje do zberných košov a následne vytlačí doklad o vrátnom zálohu. Modely zálohomatov TOMRA zodpovedajú rôznym požiadavkám predajní s obmedzeným priestorom, ako aj takým, ktoré majú k dispozícii väčšie zázemie. Viac informácií nájdete na TOMRA Collection Slovensko (https://collection-sk.tomra.com/).

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring