OTS: Zomrel Guy F. Tozzoli, vizionársky zakladateľ Asociácie svetových...

TASR, 6. februára 2013 14:56

OTS: Zomrel Guy F. Tozzoli, vizionársky zakladateľ Asociácie svetových obchodných centier (World Trade Centers Association)

New York 6. februára (TASR-OTS)(BUSINESS WIRE)— Muž, ktorý prostredníctvom medzinárodného obchodu niekoľkokrát zmenil svet, Guy F. Tozzoli, emeritný prezident Asociácie svetových obchodných centier (World Trade Centers Association (WTCA), zomrel v sobotu večer v spánku v Myrtle Beach, SC. 12. februára by sa dožil 91 rokov.

"S hlbokým smútkom berieme na vedomie, že Guy odišiel," povedal Eric R. Dahl, generálny riaditeľ WTCA. "Myslíme na jeho rodinu a priateľov na celom svete. Guy zanechal obrovské dedičstvo a odkaz. V roku 1970 založil Asociáciu WTCA a vybudoval z nej organizáciu pôsobiacu v takmer 100 krajinách sveta. Ešte dôležitejšia je skutočnosť, že jeho vízia prosperity prostredníctvom obchodu a investícií stále žije. Naplnenie tejto vízie cítime ako náš záväzok."

Tozzoli zodpovedal za dohľad nad plánovaním, výstavbou a prevádzkou bývalých veží 110-poschodovej budovy World Trade Center. Mal obrovský vplyv, ktorý siahal od propagácie kontajnerizácie nákladu prostredníctvom pomoci pri budovaní prvého kontajnerového prístavu v Newarku, štát New Jersey, po riadenie návrhov a výstavbu veží World Trade Center Twin Towers v New York City. Založil a vybudoval Asociáciu svetových obchodných centier, ktorá má v súčasnosti viac než 300 členov so značkovými pobočkami "World Trade Center" na celom svete.

Posledných 40 rokov bol Tozzoli spojený s WTCA, ktorú založil v roku 1970 a v ktorej do roku 2011 pôsobil ako prezident. "V januári 2011 sme Guyovi gratulovali k jeho mnohým veľkým úspechom, keď z WTCA odchádzal ako jej prvý a jediný prezident," povedal predseda WTCA, Ghazi Abu Nahl. "Dnes sme mu dali zbohom, ale vieme, že jeho práca pokračuje ďalej prostredníctvom nespočetného množstva ľudí, stoviek stredísk a mnohých národov."

"Pred desiatkami rokov vyhlásil generálny tajomník OSN, U Thant, Guyovu víziu za ‘Organizáciu spojených národov obchodu (United Nations of Commerce),’ a tak je to dodnes," dodal.

Tozzoli sa narodil v North Bergen, v štáte New Jersey a do prístavnej správy New Yorku nastúpil v roku 1946. Počas kórejskej vojny v rokoch 1950 – 1952 slúžil v námorníctve a potom sa vrátil do prístavnej správy v New Yorku, kde zodpovedal za výstavbu prvého kontajnerového prístavu zabezpečujúceho námornú prepravu z New Yorku do Newarku.

V roku 1961 vytvoril prepravnú sekciu Svetového veľtrhu v New Yorku a v roku 1962 bol vymenovaný za riaditeľa prístavnej správy pre svetový obchod a poverený založením Svetového obchodného centra (World Trade Center) a vybudovaním jeho ústredia. Mnohí ľudia Tozzoliho víziu podporovali, no mnohí ju aj kritizovali, čo viedlo k výstavbe dvojice mrakodrapov so 110 poschodiami a 10 miliónmi štvorcových stôp (900.000 štvorcových metrov) na dolnom Manhattane. Budovy boli otvorené v apríli 1973 a stali sa najvyššími budovami na svete. Na naliehanie Tozzoliho v nich sídlila aj svetoznáma reštaurácia Windows on the World. Spoločnosť Readers’ Digest nazvala tento projekt "najväčším stavebným projektom od čias egyptských pyramíd."

V roku 1962 tvoril medzinárodný obchod 2,7 % hrubého národného produktu Spojených štátov. V súčasnosti tvorí viac než 22 %, pričom tento rast je možné vo veľkej miere pripísať aj podpore Tozzoliho v oblasti svetového obchodu.

V roku 1970 sa Tozzoli sústredil na ďalšie ciele. Založil WTCA s počiatočným kontingentom 15 miest v siedmich štátoch. Okamžite bol vymenovaný za jej prvého dobrovoľného manažéra a potom sa neúnavne snažil o expanziu do ďalších krajín. Keď zástupcovia Čínskej ľudovej republiky požiadali v roku 1970 o radu, trval na tom, aby vytvorili centrá svetového obchodu. Ako argument v prospech tejto aktivity použil existenciu jedného centra v Taiwane.

V 90. rokoch uviedol do života svetové obchodné centrá v Južnej a Severnej Kórei. Za túto svoju snahu bol v rokoch 1997, 1998 a 1999 nominovaný na Nobelovu cenu za mier.

Po odchode z prístavnej správy New Yorku a New Jersey v roku 1987 sa Tozzoli stal prvým prezidentom WTCA a na tejto pozícii pôsobil až do svojho odchodu do dôchodku v roku 2011, kedy bol vymenovaný za emeritného prezidenta.

V roku 1993, keď teroristi bombou v nákladnom aute vážne poškodili budovy Twin Towers, bol Tozzoli, ktorého kancelária sa nachádzala v budove, takmer tri hodiny uväznený na schodisku. 11. septembra 2001 bol v dopravnej zápche a práve vchádzal do tunela Holland, keď sa pozrel cez rieku Hudson a uvidel oheň v severnej veži. Potom s hrôzou sledoval náraz druhého lietadla do južnej veže. V liste členom WTCA krátko po tejto udalosti, vyjadril svoj zármutok nad obrovskými stratami na životoch, ale povedal aj toto: "Musíme zdvojnásobiť svoje snahy, aby sme prostredníctvom obchodu spoločne priviedli svet k mieru a stabilite."

"Guy vo veľkej miere ovplyvnil smerovanie sveta, od svetového veľtrhu až po svetový obchod," uzavrel Abu Nahl. "Bol prvým a popredným občanom sveta a vďaka jeho obrovskému úsiliu je svet lepším miestom. Bude nám veľmi chýbať."

Po Tozzolim ostala jeho manželka Cynthia, deti Susan Tozzoli, Richard Tozzoli, William Tozzoli, Michael Tozzoli, Kathleen Bernaldo, Tom Tozzoli a dve vnúčatá.

VÝZVA: Rodina a priatelia sú pozvaní na poslednú rozlúčku v nedeľu, 10. februára od 14.00 do 17.00 hod. do pohrebného ústavu Becker, 219 Kinderkamack Road, Westwood, New Jersey. Pohrebné obrady pokračujú v pondelok, 11. februára o 10.15 h v kostole St. Matthew’s Church, 555 Prospect Ave., Ridgefield, New Jersey. Namiesto kvetov prosí Tozzoliho rodina o posielanie darov Nadácii Svetového obchodného centra (World Trade Centers Association Foundation) na podporu zriadenia Štipendijného fondu Guy F. Tozzoliho. Viac informácií o možnostiach príspevkov pre Štipendijný fond vám poskytne Niurka Coteron, WTCA (ncoteron@wtca.org / tel. +1-212-432-2626). O spoločnosti World Trade Centers Association (Asociácia obchodných svetových centier).

Asociácia svetových obchodných centier so sídlom v New Yorku je globálna sieť zahŕňajúca viac než 300 držiteľov licencií v takmer 100 krajinách sveta. Jej poslaním je podpora prosperity prostredníctvom medzinárodného obchodu a investícií.

Fotografie/Multimediálna galéria je k dispozícii na adrese: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20130204006645/en/

Kontakty: WTCA Bella Heule, 212-432-2640 Executive Vice President bheule@wtca.org

Túto tlačovú správu a multimédiá si môžete pozrieť online na adrese: http://www.businesswire.com/news/home/20130204006645/en

UPOZORNENIE: Originál tohto textu je oficiálna záväzná verzia. Preklad uvádzame len ako pomocný text, odvolávajúci sa na originál, ktorý je jediným právne záväzným dokumentom.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk pop

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring