OTS:BSA rozbieha kontroly firiem proti používaniu nelegálneho softvéru

TASR, 16. októbra 2012 15:38

Bratislava 16. októbra (TASR-OTS) – Spoločnosť Business Software Alliance zastupuje popredných svetových výrobcov softvéru a na celom svete bojuje proti softvérovému pirátstvu. Aj na Slovensku vyvíja svoje pravidelné aktivity pomocou edukačných kampaní, ktoré upozorňujú na riziká spojené s používaním nelegálneho softvéru. BSA sa pri kampani, ktorú spúšťa teraz v októbri, zameria hlavne na malé a stredné podniky po celom Slovensku. Konateľov 3000 vybraných firiem oslovuje pritom priamo direct mailovou formou a výsledky tejto BSA kampane budú známe koncom kalendárneho roku.

V súčasnosti však pritvrdzuje v komunikácii a boji proti počítačovým pirátom, a to podávaním viacerých trestných oznámení na firmy, u ktorých má dôvodné podozrenie z používania nelegálneho softvéru. Skutočnosti uvedené v trestnom oznámení môže polícia u podozrivých subjektov následne preverovať využitím zákonných prostriedkov.

„Aby sa firmy vyhli nepríjemným následkom, vyzývame majiteľov firiem, ktorí sú priamo zodpovední za legálnosť softvéru, aby neodkladne zrealizovali softvérový audit, nakúpili chýbajúce licencie a napravili prípadný nezákonný stav,“ vysvetľuje JUDr. Adriana Tomanová, právna zástupkyňa BSA na Slovensku.

„Používanie softvéru chráneného autorským zákonom bez platnej licencie môže byť trestným činom podľa § 283 Trestného zákona. Preto odhalenie nelegálneho používania softvéru políciou môže mať za následok aj začatie trestného stíhania. V niektorých prípadoch tejto trestnej činnosti páchateľom hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov,“ potvrdzuje hovorca Prezídia Policajného zboru kpt. Mgr. Michal Slivka.

Napriek dlhoročným snahám BSA sa na Slovensku používa až 40% softvéru nelegálne, čo vyplýva z celosvetovej štúdie BSA a IDC. Táto jesenná kampaň BSA bude súčasťou snahy BSA znížiť mieru softvérového pirátstva na Slovensku.

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring